Testmetodik

En bärbar dator är ett komplett system, mångt och mycket motsvarande en stationär dator men i ett mer sammanknutet format. Därför är det också en mycket mångsidig produkt att testa. Prestandatesterna är en viktig del av vår genomgång av produkten men fortsatt bara en sida av myntet.

Prestandatester

För dig som spelar eller sysslar med andra beräkningsintensiva saker på resande fot är såklart prestandan en viktig faktor, och därför har vi anpassat stora delar av vår testmetodik från Svenska CPU-guiden och Svenska Grafikkortsguiden för just bärbara datorer.

TestTypBelastar
3DMark Fire StrikeSyntetiskt speltestGPU + GPU
3DMark Time SpySyntetiskt speltestGPU + GPU
7-ZipKomprimeringCPU
Blender3D-renderingCPU
HandbrakeVideoomkodningCPU
PCMark 10Syntetiskt systemtestCPU + GPU
Civilzation VISpelCPU + GPU
Middle-Earth: Shadow of MordorSpelCPU + GPU
HitmanSpelCPU + GPU
Rise of the Tomb RaiderSpelCPU + GPU
PCMark 8 StorageSyntetiskt systemtestLagring

Förutom spel med både Directx 11 och Directx 12 testar vi även maskinerna med syntetiska grafiktester som 3DMark, samt mer CPU-orienterade tester baserade på 3D-modellering, grafikrendering, videoomkodning och komprimering. Det skall dock nämnas att våra tester är tunga för att täcka hela segmentet av olika laptops på marknaden.

Samtliga datorer är testade med senaste grafikdrivrutin från tillverkaren.

Kvalitativa tester

På andra sidan av testspektrumet har vi de minst lika viktiga kvalitativa testerna. Resultatet i de här testerna innebär inte en högre bildfrekvens i CSGO, men berör faktorer som är viktiga för att du ska känna dig nöjd med datorns helhetsupplevelse. Det inkluderar bland annat hur tangentbordet och pekplattan fungerar, vilka portar som finns och hur de är fördelade, hur högtalarna låter och hur solid datorns konstruktion känns.

Hela recensionen för respektive dator skrivs på själva produkten som bedöms. Det ger dels ett realistiskt användarmönster för att testa pekplatta och tangentbord, och dels en bättre möjlighet att upptäcka eventuella irritationsmoment i mjukvaran.

I och med att de kvalitativa testerna per definition inte är mätbara kommer också bedömningen vara mer subjektiv. Vi lägger fram vår åsikt om utfallet på de kvalitativa testerna, och vi kommer motivera hur vi har resonerat med både för- och nackdelar och vilka egenskaper som ligger till grund för vår bedömning. På så sätt kan du lättare även bygga din egen uppfattning om hur en egenskap påverkar dig och ditt användarmönster om det skiljer sig från vårt.

Batteritest

Det finns flera olika sätt att använda sin bärbara dator, och därmed olika förväntningar om batteritid beroende på vad det är du gör. Att bara köra ett batteritest skulle därför ge en bristande bild av vad du kan förvänta dig av datorn. Därför kör vi både ett videouppspelningstest samt observerar om datorn klarar av en vanlig arbetsdag på kontoret.

I samtliga fall körs testet från ett fullt batteri, och tiden testet har pågått loggas kontinuerligt i en fil tills batteriet tar slut.

Samtliga datorer körs med bakgrundsarbeten som Dropbox, Google Drive och Onedrive avstängda. Alla körs uppkopplade mot Wifi, med samma avstånd till routern. Alla körs också med en vitljusstyrka så nära 200 nits (cd/m2) som möjligt.

Kylningstester

Vi undersöker hur väl datorns kylning fungerar genom att belasta varje enhet med 3DMarks stresstest under 20 minuter i ett luftkonditionerat rum. Därefter kan vi dels notera vilka temperaturer som uppnåtts för både CPU och GPU, men även hur mycket bildfrekvensen har varierat mellan varje runda. Stora prestandaskillnader tyder på att datorn har tappat prestanda på grund av throttling, vilket i sin tur antyder underdimensionerad kylning.

Högtalar- och mikrofontest

Medan vi inte gör kvantitativa mätningar på högtalarljudet i varje dator (vilket kräver oerhört specialiserad utrustning och testmiljö för att utföras korrekt) så gör vi alltid en subjektiv, kvalitativ bedömning. Testet går ut på att vi spelar upp video och lyssnar på flera sorters musik och lyssnar efter eventuella missljud. I första hand är syftet att säkerställa att högtalarna inte uppvisar tydlig distorsion, brus, ojämn volym eller ett ljud som är så obalanserat att det inte går att justera bra med en equalizer.

Med mikrofonen gör vi helt enkelt en kort testinspelning och undersöker egenskaper som brusreducering, men vi lyssnar såklart även efter eventuella missljud som sprakande och knäppande. Viktigast för den inbyggda mikrofonen är att den ger godtagbara resultat på ett normalt användningsavstånd, cirka en halv meter från huvudet.

Skärmtest

Vi använder en Spyder 5 Express-kolorimeter från Datacolor för att mäta den maximala ljusstyrkan samt färgegenskaper på respektive skärm.

Vi använder mjukvaran DisplayCal tillsammans med Spyder 5 Express för att ta fram samtliga skärmresultat.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid