NHTV Studion går varm och vi har faktiskt i det närmaste problem med att hinna med att redigera och publicera allting vi producerar, men idag har vi hittat lite tid att kika närmare på ASUS senaste Socket 1366-moderkort, Rampage III Black Edition. Som namnet antyder är det ett moderkort med mycket svart, men även ett par touchar av mörkrosa och illrött. Se vår närmare 14 minuter långa video för närmare detaljer.

Rampage III Black Edition är ett moderkort som sedan sin officiella visning på Cebit tidigare i år varit lite av en snackis, då inte så mycket för moderkortet i sig, utan snarare för ett mycket speciellt tillbehör i form av Thunderbolt. Thunderbolt är ett PCI-E x1-kort med diverse anslutningar i form av ljud in/ut, en LAN-port, kort sagt är det ett kombinerat Bigfoot Killer NIC och ASUS Xonar-ljudkort i en och samma modul.

Själva moderkortet i sig är en vidareutveckling av vår gamla överklockningsfavorit Rampage III Extreme, vad som hänt sedan dess är diverse optimeringar i strömförsörjning och att PCI-porten har fått stryka på foten för att ge plats för ytterligare PCI-E x1-platser. Även WLAN och Bluetooth har tillkommit, samt stöd för USB 3.0-frontpanelkontakter.

Egenskaper ASUS Rampage III Black Edition
Socket LGA1366
Chipset Intel X58/ICH10R
Formfaktor EATX (305x269mm)
Kylning Passiv
Expansionsplatser
4x PCI-E 2.0 x16 (stödjer x16/x16; x16/x8/x8 och x8/x8/x8/x8 med fler expansionskort installerade)
2x PCI-E x1
Lagring 6x SATA 3.0Gbps (ICH10R, stödjer RAID 0, 1, 5, 10)
2x eSATA 3.0Gbps (JMicron JMB363)
2x SATA 6.0Gbps (Marvell 9182)
Nätverk
1x 10/100/1000Mbps (Intel Ethernet)
1x 10/100/1000Mbps (Thunderbolt-modul, Killer NIC)
USB-portar 2x USB 3.0 (I/O-panel, via NEC-kontroller)
2x USB 3.0 (Via header, NEC-kontroller)
7x USB 2.0 (I/O-panel, ICH11R (1 reserverad för ROG Connect))
4x USB 2.0 (Via header, ICH11R)
Övrigt WLAN (802.11n)
Bluetooth
Thunderbolt (inkl Xonar-ljudkort och Killer NIC)

Överklockningsmässigt är Black Edition inte mycket bättre än det gamla Extreme, vi har fortfarande stöd för funktioner såsom ROG Connect för fjärrstyrd överklockning via en annan dator och USB, rent frekvensmässigt har ASUS optimerat Uncore-överklockningspotentialen hos Black Edition, i övrigt ska det vara samma skrot och korn som Extreme, sett till frekvenser.

Kort sagt, Rampage III Black Edition är inte ett kort för dig som tänkt byta ut ditt Rampage III Extreme, men funderar du på ett nytt S1366-moderkort har vi svårt att se något som är ett mer komplett paket än detta. Prislappen är under 4 000 kronor och vi kan med handen på hjärtat säga att man faktiskt erbjuder något kul utöver själva moderkortet i form av Thunderbolt-modulen för dessa pengar.

RIIIBE

ASUS Rampage III Black Edition

Fördelar:
+ Thunderbolt
+ Bluetooth
+ WLAN
+ Stöd för fyra grafikkort

Nackdelar:
– Inte billigt

Lägstapris på Prisjakt.se:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelAnton KarmehedViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Shit vad dyrt. Hoppas att 990FX korten för bulldozer inte hamnar på samma prisnivå som Intels moderkort. Snyggt kort annars

Vad är det som knastrar så dant i videon? lite dåligt störningsskydd på micen verkar det som

Anton Karmehed
Admin

Nej det är ju verkligen inget billigt kort, men med tanke på Thunderbolt-kortet så får man trots allt ganska mycket för pengarna, om man jämför med andra liknande kort. Själv hade jag inte lagt 4k på ett moderkort oavsett vad men det verkar ju vara ett riktigt monsterkort så man lär ju inte sakna något direkt.

Sen kan vi nog vara säkra på att 990-korten för AMD FX blir billigare. Ska nog inte tro att de blir extremt mycket billigare men det beror nog helt klart på processorernas prestanda och utrustningsnivån såklart.

Tempel
Medlem
Tempel

Förbaskat snyggt och väldesignat. Ett sånt kort kan man ju inte stoppa i en låda 😆