Strömförbrukning

power

Strömförbrukning är idag ett nästan lika hett ämne som överklockning och de som frågar sig varför så är fallet har antingen elen inkluderad i sin hyra eller är i en ålder där man fortfarande är lyckligt ovetande om elräkningarna. Förutom en ren ekonomisk synvinkel är en lägre energiförbrukning bättre för miljön samtidigt som det ger en lägre värmeutveckling, något som alltid är ett plus.

Vi testade energiförbrukningen på våra moderkort i tung belastning av testprogrammet Cinebench. Belastningen läggs nästan enbart på processorkärnorna men är stabil och ger goda mätvärden. Effektförbrukningen mäts vid nätuttaget av en energimätare från Voltcraft.

power

Här är ett något oväntat resultat där MSI klart och tydligt står ut från resten av moderkorten. Deras X79A-GD65 drar så mycket som 30 watt mindre än de mest strömslukande korten från Gigabyte och detta utan att prestandan är sämre. Exakt vad detta beror på kan vi inte säga men MSI hävdar att man optimerat med både komponenter och strömspartekniker för att sänka energiförbrukningen.

Fältet är faktiskt något uppsprucket där Gigabytes två modeller av någon anledning drar mer ström än övriga modeller. Även ASRock Extreme4 och ASUS Rampage IV Extreme drar lite mer än de strömsnålaste modellerna även om det inte är några extrema skillnader.

Är man verkligen petig med sitt systems energiförbrukning, vilket vi knappast tror särskilt många Sandy Bridge-E konsumenter är, ser dock MSI ut att vara det bästa valet.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕