Ljud och bild

När lumia-serien släpptes valde Nokia att använda modifierade Amoledskärmar från Samsung. Dessa har man nu ersatt med högupplösta LCD-skärmar som skiljer sig en del från vad vi sett tidigare. Har man ägt en Lumia 800 eller 900 kommer man direkt märka att svärtan är sämre vilket inte är förvånande då man inte får perfekt svärta med LCD. Man får istället en otroligt hög ljusstyrka som slår både Iphone 5 och Padfone 2 som vi nyligen recenserade. Då tog vi upp problemet med användningsområde och det är inte ofta den höga ljusstyrkan har fler användningsområden än att blända. Men ett användsningsområde är när man använder telefonen i direkt solljus och då har Nokia valt att inte nöja sig med en hög ljusstyrka, det finns även en liten teknik vid namnet Clearblack.

Ljus vibrerar i flera riktningar, men när det reflekteras från en yta rör det sig i en linjär riktning och kallas då polariserande ljus som oftast rör sig vertikalt och horisontellt. Medan det vertikala ljuset innehåller viktig information som gör att vi kan se färg och kontrast så skapar det horisontella ljuset reflektioner. Tanken med ett polariserande filter är att man ska eliminera det horisontella ljuset och därmed minska reflektionerna. Filtret kan liknas vid ett galler som är så litet att det inte kan ses med blotta ögat och där formen på gallret ser till att endast det vertikala ljuset passerar.

 

Nokia ska även ha förbättrad mjukvaran för den automatiska ljusstyrkan så att den ska ta in mer i beräkningarna och på så sätt ge ett ännu bättre resultat när man använder Lumia 920 i direkt solljus. På pappret ser allt riktigt bra ut och vi känner därför att det är dags med ett par jämförande bilder med HTC 8X. Det är alltid svårt att jämföra reflektioner på ytor då det finns många faktorer som påverkar. Därför har vi valt att endast göra jämförelser i en kontrollerad miljö.

Resultatet är inte så bra som vi hade hoppats men vi får ändå mindre reflektioner från Lumia 920 än HTC 8X och det märks framförallt när man använder telefonen till vardags vilket även beror på att den automatiska ljusstyrkan fått en uppgradering och justerar nu även kontrasten.

Problemet Nokia hade med skärmarna på sina tidigare flaggskepp hade inte att göra med reflektioner, kontrast eller ljusstyrka utan upplösningen. Medan Samsung använde sina högupplösta Amoledskärmar till Galaxy Nexus fick Nokia nöja sig med lågupplösta skärmar eftersom WP7 inte hade stöd för mer än 480 x 800. Lumia 900 hade en pixeltäthet på 217 pixlar per tum samtidigt som Sony släppte sin Xperia S med 342 pixlar per tum. Detta är något som Nokia nu kunnat lämna bakom sig i och med att WP8 har stöd för upp till WXGA-upplösningar, 1 280 x 768 vilket råkar vara den upplösningen som Lumia 920 använder. Fördelat på en skärm på 4,5 tum resulterar det i en pixeltäthet på 332 pixlar per tum.

Namnet på skärmen är PureMotion HD+, vi vet att den är HD och att den har lite extra funktioner vilket tar oss till själva PureMotion. Medan operativsystemen idag kan rendera i en stadig takt av 60 bildrutor per sekund menar Nokia att skärmtekniken ligger efter då pixelövergången är längre än tiden det tar att rendera en ny bildruta vilket i sin tur resulterar i oskärpa. Nokia har löst detta genom att tillfälligt mata varje pixel med ett högre volttal och därmed minska responstiden.

Vi har inte upplevt detta som ett problem tidigare och vi har svårt att se någon skillnad mellan Lumia 920 och dess konkurrenter på den punkten. Vad vi däremot har märkt är att skärmen är väldigt responsiv samtidigt som fingret glider lätt över skärmytan. Windows Phone 8 har bra flyt i sig men när skärmen svarar på minsta beröring blir det en helt annan känsla. Det går även att använda tunna handskar men då var vi däremot med om ett eller annat feltryck vilket fortfarande är bättre än vad vi kunnat få med andra telefoner.

Skärmen i Lumia 920 är den bästa vi sett. Den är ljusstark, har bra färgåtergivning och perfekta betraktningsvinklar vilket matchas av en otrolig responsivitet och få reflektioner av ljus. Den enda del vi kan klaga på är de kapacitiva knapparna som inte lyser i vitt utan snarare benfärgat vilket blir ett litet irritationsmoment för den som är pedantisk. Det tråkiga med att ha en kompetent skärm till WP8 är att man fortfarande lider av brister i videouppspelning, det finns fortfarande inte stöd för mkv-filer.

Ljud- och samtalskvalitet

Det är lite oroande att vi inte fått en massa häftiga namn när det kommer till ljudet vilket skulle kunna betyda att det är något som Nokia vill sopa under mattan. Som tur är stämmer inte det då ljudkvaliteten vid uppspelning av musik är helt klart godkänd. Volymen är inte lika hög som 8X men fortfarande tillräcklig för att det ska krävas både en och annan tanke innan man höjer till max. Ljudkvaliteten är helt klart jämförbar med Galaxy S III och bättre än den i Lumia 900. En del lär säkert sakna att basen inte är på nivå som HTC:s enheter men mycket kan man justera via den medföljande equalizern. Övergången mellan låtar är inte helt perfekt, det uppstår ett litet glapp vid bytet, men detta märkte vi även med övriga WP8-telefoner vilket får oss att tro att problemet ligger i mjukvaran.

Tyvärr presterar Lumia 920 inte så bra när det kommer till själva högtalarna, ljudet blir snabbt distorderat när volymen höjs – positivt är att de medföljande hörlurarna håller förvånansvärt hög kvalitet och skulle kunna användas på daglig basis för de flesta.

Samtalskvaliteten är bra förutsatt att man håller telefonen på rätt sätt. När vi höll den längs kinden, som man håller en telefon vid ett vanligt samtal, så var det inga problem men om vi lutade den utåt kunde det ibland bli ett smått burkigt ljud. Detta kan vara ett problem om man använder hörlurar utan mikrofon vid samtal. Vi hade även lite problem när vi använde högtalarfunktionen då volymen ibland gick ned. Allt som allt är vi nöjda med både ljud- och samtalskvaliteten.

22
Leave a Reply

Please Login to comment
22 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Nikko69zowixYrdyFelix Byströmmcnaldo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Gadgety”]Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…[/quote]

http://discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/Does-the-Nokia-Lumia-920-support-APTX/td-p/1620570

verkar inte så.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :(((

Medlem

[quote name=”Oldvikingschool”]Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :((([/quote]

Vid nästa julhandel släpps nya Windows-telefoner. Då finns det något värre ute 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Du kanske tycker att 8X vinner i den första bilden, men det är tvärtom. 8X Cola-burk är överexponerad och efterbearbetad med skärpa (man kan tydligt se artefakter efter detta). Nokias däremot har korrekt exponering och mindre efterbearbetning.

Får jag fråga om du hade telefonerna på ett stativ och använde fördröjd utlösning?

pege63
Gäst
pege63

Då är L720 en bättre lur tycker jag, bättre skärmvinkel.

Ramloss
Gäst
Ramloss

Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt.

Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.

Dravond
Medlem
Dravond

Som ägare av lumia 920 håller jag med på alla punkterDen hadd gärna fått vara någon mm smalare och den blir rätt varm, trådlös laddning är ju en gimick men en fungerande sådan tar ju lite mer tid att ladda men mycket bekvämare än att behöva koppla in USB… Skulle gärna sett den där microSD platsen.. Och vissa appar (nokias mest) tar lite längre tid att ladda… Och något som stör mig aningens är i webbläsaren så skriver man in en adress och det tar lite lång tid innan ”historik” laddas, typ ”goo” ger google.se… där är definitivt snabbare på… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Ramloss”]Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt. Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.[/quote] Saken är den att ”live tiles” är ”mindre bra” för mus/tgb men förr touch är det riktigt bra (jag är partisk för jag tycker om min lumia)Och i Windows Phone är vad jag sett allt ”uniformt” dvs samma UI… Läs hela »

this
Medlem
this

Står sig tyvärr inte speciellt bra mot HTC One, Sony Xperia Z och troligen inte heller Galaxy S4. På dagens marknad skulle jag inte säga att 920 är speciellt innovativ, men visst den var bra när den lanserades i fjol. Sen att de har gjort den så tjock utan att skapa något mervärde som tex större batteri eller kamera med rejält objektiv gör det inte speciellt bättre.

Ander Nilsson
Gäst
Ander Nilsson

Well…

Nät de stödjer säker WPA2 ent inloggning med fungerande servercertifikatverifiering och EAP-TLS med klientcertifikat samt EAP-SIM med Passpointstöd är jag beredd att hålla med. Till dess är denna telefon Epic Fail.
Noteras kan att felet inte är Nokias utan Microsoft som hindrar Nokia stoppa in detta som fanns på N95 tiden (oh the good old days…).

/Herr Nilsson

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Felix Byström”]Är du nöjd med din nuvarande telefon bör du definitivt ha kvar den. Jag gjorde misstaget att byta telefon för tidigt och då blev jag smått beroende av att alltid ha det senaste. Nokia lär säkert komma med något nytt till nästa vinter om man är intresserad av WP8. Värt att tänka på är att man går miste om en och annan applikation när man byter från Android till WP8 så det kan vara bra att ha ett öppet sinne de första veckorna.[/quote] De appar jag betalat för ligger väl på 80-100kr totalsumma så den biten oroar mig… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

”Det går även att använda tunna handskar men då var vi däremot med om ett eller annat feltryck vilket fortfarande är bättre än vad vi kunnat få med andra telefoner.” Jag har använt den utan problem även med tjockare handskar (skidhandskar). Mest problem verkar den ha om man blandar, d.v.s. att man först använder den utan handske och sedan med. Då kan det ofta ta ett par sekunder innan den fattar att den ska reagera på ”handskinmatningen”. Att det blir feltryck handlar nog mest om SBS. Jag vet att det tog ett tag att vänja sig vid inmatningen på en… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån särskild app eller… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Nikko69″]…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån… Läs hela »

Yrdy
Gäst

test

zowix
Medlem
zowix

[quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en ”soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir väl… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

[quote name=”zowix”][quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en ”soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir… Läs hela »