Apple har om inte skapat så åtminstone gett liv åt marknaden för surfplattor genom sin Ipad-familj. Med en överlägsen marknadsandel i ryggen lanserade Apple tidigare i år sin tredje generations Ipad. Vi har synat den högupplösta plattan grundligt och även tittat närmare på nya Ios 6.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Apple har och har fått många konkurrenter på tabletmarknaden sedan dess lansering under 2010, men Ipad är trots allt surfplattan med stort S och det kanske mest uppenbara tecknet på den status plattan fått är hur omgivningen reagerar på andra surfplattor. Skulle jag fått en krona för varje gång någon bekant frågat om en testad Galaxy Tab eller Transformer Prime varit en ”ny Ipad” hade jag nästan haft budget till åtminstone ett smart cover till Apples nya surfplatta. Surfplattor eller tablets som de kallas i stora delar av världen är synonymt med Ipad och med en global marknadsandel på fortfarande imponerande 54,7 procent är det kanske inte särskilt överraskande.

Konkurrensen har däremot hårdnat rejält de senaste månaderna och Google har gjort stora framsteg med Android och inte minst senaste stora uppdateringen Ice Cream Sandwich. Samtidigt slipar tillverkare på helt nya surfplattor med Microsofts nya operativsystem Windows 8 (för x86-processorer) samt Windows RT (Windows 8 på ARM-processorer).

Apple kommer att fortsätta tappa marknadsandelar men företagets försprång på marknaden är inte minst tydligt på mjukvarusidan med hundratusentals appar optimerade för Ipads större skärm och format, vilket kan jämföras med ett tusental för Android-surfplattor. Men för att upprätthålla intresset och sina marknadsandelar krävs det även ny hårdvara – med andra ord en ny iPad.

Nya Ipad – inte Ipad 3

Nya Ipad är den tredje generationens surfplatta från Apple och istället för Ipad 3 har tillverkaren alltså valt det något förvillande namnet ”nya Ipad”. Ett bra sätt att kunna sälja surfplattor ur olika generationer samtidigt, men inte direkt optimalt för konsumenter som vill få översikt på utbudet, eller för den delen oss i media som riskerar att förvirra läsare ytterligare.

Tredje generationens Ipad har flera nyheter från sin föregångare. Men även om Apple fick viss kritik efter lanseringen, där belackarna främst klagade på brist i nytänkande, står sig nya Ipad riktigt bra mot konkurrenterna rent specifikationsmässigt. I vissa fall är det fullkomligen ren utklassning.

ipadpinch

Egenskaper Nya Apple Ipad Apple Ipad 2 ASUS Transformer Pad Infinity
Processor Apple A5X
(2x Cortex-A9)
1GHz Apple A5
(2 x Cortex A9)
1,6 GHz NVIDIA Tegra 3 (4 x Cortex A9)
Grafikdel SGX534MP4 (fyra kärnor) SGX543MP2 GeForce ULP Gen2
Minne 1GB 512MB 1GB
Lagring 16/32/64GB 16/32/64GB 64GB + microSD
Skärm 9,7 tum 9,7 tum IPS 10,1 tum Super IPS+
Upplösning 2 048 x 1 536 pixlar 1024 x 768 pixlar 1920 x 1200 pixlar
DPI 264 ppi 132 ppi 224 ppi
Dimensioner 241,2 x 185,7 x 9,4 mm 241,2 x 185,7 x 8,8mm 263 x 180,8 x 8,5mm
Vikt 652 gram (662g 4G) 601 gram 598 gram
Data WiFi 802.11n
HSDPA+ 42 Mbps
Bluetooth 4.0
4G LTE 73 Mbps (US)
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1
3G (Tillval)
WiFi 802.11n
Bluetooth 3.0
Kamera Primär: 5MP bakbelyst sensor, IR-filter, 5-element lins ISP i processorn. Primär: 0,7MP
Sekundär: VGA
Primär: 8MP, Autofokus, LED blixt
Sekundär: 2MP
Videoinspelning 1080p 720p 1080p
Sensorer Accelerometer, Sensor för omgivningsljus, Gyroskop, Digital kompass Accelerometer, gyroskop, kompass Accelerometer, Sensor för omgivningsljus, gyroskop, kompass
Anslutningar laddkontakt, 3.5mm laddkontakt, 3.5mm MicroHDMI, laddkontakt, 3.5mm
OS iOS 5.1 iOS 5.0 Android 3.2
Cirkapris: Från 4 395 SEK Från 4 395 SEK 5 995 SEK (Med docka)

I jämförelse med Ipad 2 är det mycket som på håll är sig likt – vilket också är ett av klagomålen. Men förutom en snarlik fysisk design visar det sig att nya Ipad faktiskt är en aningen tjockare än sin föregångare. Surfplattan har även lagt på sig lite vikt, vilket låter närmast som en total flopp från Apples sida – ett företag känt för sina framsteg inom industridesign. Men när vi ögnar specifikationerna närmare är det inte så konstigt att plattan växt något.

Skärmen är fortfarande på 9,7 tum, men Apple har uppgraderat skärmpanelen till en Retina-klassad variant med en upplösning på fenomenala 2 048 x 1 536 pixlar. Pixelförhållandet på 264 pixlar per tum ger fyra gånger fler pixlar än vad vi hittar i föregångaren Ipad 2 och inte heller någon annan platta på marknaden kan matcha denna upplösning.

Apple A5X – det nya hjärtat i Ipad

För att pumpa ut denna mängd med pixlar i ett tillräckligt högt tempo krävs en systemprocessor av rang. Apple A5X är den i särklass största ARM-processorn på marknaden och trots ”endast” två Cortex-A9 CPU-kärnor på vardera 1 gigahertz mäter kretsen 163 kvadratmillimeter, vilket kan jämföras med 80 kvadratmillimeter som är måttet på Nvidias fyrkärniga Tegra 3-processor. Anledningen till kretsens storlek stavas grafikkraft. Apple har tryckt in ett fullkomligt monster till grafikkrets – en fyrkärnig PowerVR SGX 543MP4 GPU från Imagine Technologies. Grafikkretsen har en teoretisk beräkningskraft på 32 gigaflops, nära nog tre gånger så hög som GeForce ULP i Tegra 3, vilket för övrigt är en av de snabbaste grafikdelarna på Android-marknaden idag.

A5XsizeApple A5X är rejält mycket större än sina föregångare.

Utöver en mäktig grafikdel och dubbla CPU-kärnor har Apple byggt i en tvåkanalig minneskontroller som med en bussbredd på 128-bit och totalt 1 gigabyte internminne ger både CPU och GPU tillräckligt med bandbredd för att hålla den imponerande skärmen fylld med pixlar.

Ser vi tillbaka på CPU-delen i Apple A5X känns den något underdimensionerad i jämförelse med de fyrkärniga kretsar som bland annat Nvidia och Samsung börjat trycka ut på marknaden, men huruvida detta blir en begränsning i nya iPad kommer vi kika närmare på lite senare.

Lagringsmässigt har Apple inte förändrat något sedan förra generationen, vi ser fortfarande olika modeller med 16 gigabyte, 32 gigabyte eller 64 gigabyte lagringskapacitet. Det finns också att välja mellan en ren WiFi-modell eller en Turbo 3G-modell (4G i USA).

Sist men inte minst har Apple gjort en rejäl uppgradering sett till batterikapaciteten, från 25 wattimmar Ipad 2 till mäktiga 42,5 wattimmar i nya Ipad – vilket bland annat är större än batteriet i 11,6 tums modellen av MacBook Air. Men som vi kommer att se är detta mer en nödvändighet än något annat med både en systemprocessor och skärmpanel som slukar mer ström än något motsvarande på marknaden. Det större batteripacket är också den direkta anledningen till nya Ipads något svulstigare mått.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…