Sammanfattning

Apple och surfpattsmarknaden har kommit en lång väg sedan första generationen av Ipad lanserades. Nya Ipad som vi gärna hade kallat Ipad 3 är en solid vidareutveckling och evolution från föregångaren Ipad 2. Huvudnumret – som sig bör – är den 9,7 tum stora IPS-skärmen. Med sin goda bildkvalité och rent ut sagt imponerande skärmupplösning är Apples så kallade ”Retina”-skärm svårslagen på surfplattsmarknaden idag. Skärmen är dock inte den ljusstarkaste och i solljus med märkbara reflektioner kan det bli problem, något som tyvärr är mer regel än undantag i detta segment än idag.

Den kraftfulla Apple A5X processorn är ett imponerande bygge och även om CPU-prestandan inte på något sätt är klassledande har Apple lyckats optimera sitt operativsystem väl och inte minst webbläsaren Safari som i Ios 6 är imponerande rapp. I spel och grafiska applikationer är Ipad svårslagen än idag men den maffiga grafikdelen och högupplösta skärmen har sitt pris – hög energiförbrukning.

Gigantiskt batteri

Apple kontrar problemet bra med ett gigantiskt batteri som ger Ipad en imponerande standby-tid och fullt godkänd batteritid vid användning. Men batteriets storlek gör att den senaste generationens Ipad faktiskt är både något tjockare och tyngre än föregångaren. Plattan känns solid och som en riktig premiumprodukt, men den extra vikten är märkbar och vi hade gärna sett att Apple lyckats hålla formatet på plattan åtminstone på samma nivå som Ipad 2.

Ios 6 – Funktionellt men utan flärd

Ios 6 är precis som nya Ipad mer en evolution än något annat. Operativsystemet kommer med flera uppdateringar som Facebook-integrering, ett efterlängtat stöd för Siri i Ipad och en mängd andra nyheter. Men tyvärr har det inte hänt särskilt mycket, om något, med det något statiska gränssnittet. Vi hade gärna sett den stora bildytan på Ipad användas för interaktiva ikoner som både Google och Microsoft erbjuder, men Ios är i alla fall riktigt rappt och förhållandevis intuitivt. Tyvärr är Apples nya karttjänst ett steg bakåt snarare än framåt, men vi kan bara hoppas att man får bättre fart på utvecklingen omgående när tjänsten nu är igång och fylls på med data från användare.

App Store är ytterligare en av Ipads ess i skjortärmen. Antalet Ipad-optimerade appar är uppe i hundratusentals medan närmaste konkurrenten Google fortfarande kämpar med att få rejäl fart på appoptimeringen för sina surfplattor. Inte sällan ser vi apputvecklare premiera Ios och detta är något som direkt gynnar Ipad-ägare.

Något vi också uppskattar är Airplay, att strömma musik trådlöst med Wifi är ypperligt smidigt. Att tekniken även fungerar med många videotjänster och spel är en bonus, även om det finns vissa problem med inputlag och grafiknedskalning. Som mediaspelare är Ipad något begränsad i sitt grundutförande för dem som inte vill använda Itunes eller strömmande tjänster. Men med rätt app går det även att spela upp merparten av de lokala HD-filmer man kan ha samlat på sig.

Bäst på surf

Apple säljer offantligt mycket fler surfplattor än alla andra konkurrenter sammanslaget och detta är givetvis ingen slump. Ipad är den mest mogna surfplattan på marknaden och tredje generationens platta från Apple är finslipad på flera viktiga punkter. Som regelrätt surfplatta är Ipad svårslagen än idag och faktum är att det är få saker plattan inte klarar av med rätt appar. Vi kan rekommendera nya Ipad för vem som helst som är ute efter en fullfjädrad surfplatta, för dem som redan befinner sig i Apples ekosystem blir det givetvis ännu mer intressantare när vi räknar in funktioner som Airplay, icloud, Itunes och andra sammanlänkande tjänster.

Ipad är däremot inte för alla där man kanske letar efter ett smidigare format, en lägre prislapp eller helt enkelt mer produktiv platta. Här kommer troligtvis Apple ge sitt eget svar på de första punkterna framöver med en mindre modell av Ipad. Men i övrigt blir det intressant att följa företagets och konkurrenternas fortsatta satsning i segmentet när surfplattor transformeras till mer regelrätta datorplattor. Just nu är det däremot fortfarande Apple och Ipad som håller i taktpinnen.

Ipad_inledning

Apple Ipad (2012)

Fördelar:
+ Extremt högupplöst skärm
+ Snabbt och responsivt gränssnitt i Ios 6
+ Enormt utbud av Ipad-optimerade appar
+ Stöd för Airplay
+ Kraftfull grafikprestanda
+ Rejält förbättrad kamera
+ God batteritid vid vanlig användning.

Nackdelar:
– Marginellt tyngre och tjockare än sin föregångare
– Lite tråkigt och intetsägande gränssnitt i Ios 6
– 4:3 bildformat inte optimalt för video
– Stödjer inte svenska 4G-näten

Apple Ipad (2012) passar bra för användare som:
söker en surfplatta med högupplöst skärm och kraftfull grafik.
vill surfa och läsa mycket på sin surfplatta.
har flera tidigare Apple-produkter.
uppskattar enkelheten i Ios 6 och fördelarna med Apples ekosystem.

Apple Ipad (2012) passar inte lika bra användare som:
är ute efter en smidig och portabel surfplatta.
söker en platta med interaktivt och konfigurerbart gränssnitt.
fritt vill flytta video- och musikfiler till/från sin surfplatta. 
Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…