Summering

Det har varit en udda upplevelse att göra den här jämförelsen. Man har blivit tvungen att ändra sin syn på telefoner och för första gången har vi varit tvunga att prioritera vilka funktioner som är viktigast, men det har samtidigt varit en positiv upplevelse att se telefoner som inte riktar sig till oss tekniknördar utan till dem som vill ha en smartphone som inte kostar skortan. Vad vi skulle vilja se är fler telefoner som den första generationen av Blade, hårdvara som inte är alltför långt bakom toppmodellerna medan priset är en bråkdel.

Nedan har vi en sammanställning av de olika deltesterna.

Tester Huawei Honor ZTE Blade II Motorola Motoluxe
Design och byggkvalitet Vinnare
Mjukvara Vinnare
Skärm Vinnare
Kamera Vinnare
Ljudkvalitet Vinnare
Prestanda Vinnare
Batteritid Vinnare

Huawei Honor

Huawei Honor vann flest tester och är även den telefon som vi utser som total vinnare. Inte nog med att du får en telefon med bra hårdvara till ett rimligt pris. Du får även en rapp mjukvara, med löften om en framtida uppgradering till ICS, en fullt funktionell kamera, höga datahastigheter och en GPS som inte går av för hackor. Men det som gör att den står ut från andra telefoner i samma prisklass är batteritiden. Med Honor kan du använda telefonen fullt ut utan att behöva oroa dig över att behöva ladda den. Huawei har tagit fram en fin telefon till mellansegmentet och kan de bara hålla löftet med ICS kommer de få tillbaka lite av sin forna glans och framförallt bygga upp en marknad för det nya fyrkärniga flaggskeppet. Även om Huawei Honor är vår testvinnare med god marginal finns det många konkurrenter på NordicHardware_award_Rekommenderar_Bluemarknaden, priset på förra årets flaggskepp har sjunkit och placerat telefoner som Sony Xperia Arc S och LG Optimus 2X i närmast samma prisklass som Honor och idag ger mycket telefon för pengarna. Något som de däremot saknar är batteritid i toppklass och sätter Huawei Honor närmast i en egen klass.

Med Honor får du en telefon som levererar vad Android har att erbjuda och ett redan fullt godkänt flyt och bra webbläsarupplevelse som kommer förbättras ytterligare med den utlovade uppdateringen av Ice Cream Sandwich. Lägg ihop det med ett stort batteri så har du en telefon som inte sviker dig i första taget och är värd att rekommenderas.

Fördelar:
+ Kraftfull hårdvara för klassen
+ Otrolig batteritid
+ DLNA

Nackdelar:
– Brister i byggkvalitet
– Känslig för fingeravtryck

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

ZTE Blade II

Man skulle kunna tro att Motorola Motoluxe skulle ta andraplatsen eftersom den vann nästan lika många tester som Honor. Anledningen till att vi inte ger den förstaplatsen är för att mjukvaran var så katastrofalt långsam att vi aldrig kan rekommendera den. Istället har vi gett 2:a platsen till ZTE Blade II som, trots att den inte varit bäst i något test, presterat bra överlag. Den är en smidig kamrat att ha med sig som har ett bra flyt i mjukvaran. Problemet med Blade II är egentligen inte hårdvaran eller mjukvaran utan priset. Den förra versionen slog igenom eftersom den hade ett pris som ingen kunde mäta sig med. En högre klockad processor och fler megapixlar på kameran är inte tillräckligt för att motivera ett högre pris.

Fördelar:
+ Billig
+ Smidig

Nackdelar:
– Ingen planerad uppdatering
– Bristande hårdvara
– Ojämn GPS

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

Motorola Motoluxe

På sista plats kommer Motorola Motoluxe. Byggkvaliteten är riktigt bra, ytan är välanvänd och många lösningar i mjukvaran är bättre än vad vi kan hitta i flaggskepp. Telefonen faller egentligen bara på två punkter som tyvärr är de som påverkar mest, mjukvara och hårdvara. Flytet är katastrofalt dåligt och trots att vi hoppas på en uppdatering som förbättrar användarupplevelsen så kommer begränsningarna i hårdvaran inte motivera prislappen. Det är synd att se en sådan fin telefon falla på en sådan simpel punkt. Hade Motorola fått in en kraftfullare processor och bättre optimerad mjukvara hade den kunnat vara med och kämpa om förstaplatsen.

Fördelar:
+ Fin byggkvalitet
+ Bra ljudkvalitet

Nackdelar:
– Allvarliga brister i mjukvara
– Brister i hårdvara

Lägsta pris på prisjakt.se:

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Ante42LK765Anton KarmehedVoineWågandch931 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Hade också tagit Huawei Honor. Bra batteri i den! ZTE Blade II ser väldigt leksaksaktig ut om man jämför med dessa och föregångaren.

go tjej
Gäst
go tjej

[quote name=”Swedish Berserk”]Hade också tagit Huawei Honor. Bra batteri i den! ZTE Blade II ser väldigt leksaksaktig ut om man jämför med dessa och föregångaren.[/quote]
1930mah batteri, jag klagar inte. 😆

Marquzz
Medlem
Marquzz

Undrar om Apple kommer stämma Huawei nu, Honor är ju extremt lik Iphone 4/4S måste jag säga.

Jacob Hugosson
Medlem

Honor verkar ju vara en väldigt vettig lur, för det priset är det mycket batteritid i en smartphone.

Motvikt
Gäst
Motvikt

Xperia sola är ett bättre val imo. Xperia Ray och neo v också för den delen

Bengt39
Gäst

Kul jämförelse – en sån smartphone räcker säkert för många.

Silenz
Medlem
Silenz

Ni borde ha testat ICS-betan som Huawei släppte för några månader sen.
Skulle vara kul att se om den presterar annorlunda 🙂

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Bengt39″]Kul jämförelse – en sån smartphone räcker säkert för många.[/quote]
Ja Felix har gjort ett riktigt bra jobb och som du säger Bengt räcker nog lurar i denna prisklassen för många användare, många ska kanske inte ens köpa dyrare modeller egentligen. 🙂

[quote name=”silenz”]Ni borde ha testat ICS-betan som Huawei släppte för några månader sen.
Skulle vara kul att se om den presterar annorlunda :)[/quote]
Det skulle klart vara intressant, kanske kan vara värt en kort blänkare i efterhand. Dock svårt att ta med i beaktning i testet mer än vi gjort redan där telefonen just fått ros för sina kommande uppdateringar. 🙂

andch931
Gäst
andch931

Mycket intressant test då jag precis var på väg att välja en smartphone som håller måttet utan att kosta mig förmycket. Huawei Honor ser ju mycket bra ut och det passar mig om batteritiden är vad som utlovas i detta test. Någon som har Honor?

VoineWåg
Gäst
VoineWåg

Funderar på vad som retar mig mest med min nuvarande telefon (Motorola Defy Mini) och kommer fram till att ett test även borde innehålla uppgifter om: 1. Hur många förinstallerade program som autostartar och inte går att avinstallera + vilka rättigheter dessa kräver (är man en någorlunda normalparanoid person som dessutom avskyr autostartande program man aldrig kommer att använda så är det relevant…) 2. Talkvalitet i tysta rum. Min Motorola är skitbra i buller med oduglig i tysta lokaler. Överkompenserande bullerdämpning eller liknande. För övrigt ett kanonbra test. Med Huawei Honors batteritid kanske jag kan få det jag trodde att… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”VoineWåg”]Funderar på vad som retar mig mest med min nuvarande telefon (Motorola Defy Mini) och kommer fram till att ett test även borde innehålla uppgifter om: 1. Hur många förinstallerade program som autostartar och inte går att avinstallera + vilka rättigheter dessa kräver (är man en någorlunda normalparanoid person som dessutom avskyr autostartande program man aldrig kommer att använda så är det relevant…) 2. Talkvalitet i tysta rum. Min Motorola är skitbra i buller med oduglig i tysta lokaler. Överkompenserande bullerdämpning eller liknande. För övrigt ett kanonbra test. Med Huawei Honors batteritid kanske jag kan få det jag trodde… Läs hela »

LK765
Gäst
LK765

Jag köpte en Blade I kring jul 2010 för en tuselapp, och mer teknik för pengarna lär jag nog aldrig få. Att de idag tar nästan dubbelt så mycket för en måttligt upphottad II-a, är nog en dålig idé om man vill ta marknadsandelar.

Jag fick nyligen en Galaxy 2S och egentligen är fördelarna mycket små jämfört med min gamla Blade, inte alls i paritet med prisskillnaden.

Ante42
Gäst
Ante42

En Xperia Arc S för 2500:- tycker jag också borde platsa i den här testen. Skulle tro att den skulle stå sig väl.