Slutledning

Om vi då ska summera vårt test av Samsungs SSD 830 kan vi börja med att jämföra med Samsung 470. Denna jämförelse blir närmast som natt och dag, även om 470 hade en viss potential så hade den inte kraften att vara med och slåss med de andra när det gällde prestanda. Med 830 har Samsung förbättrat allt. Man har byggt en ny kontroller med stöd för SATA 6,0 Gbps, TRIM, NCQ och SMART. Man har också använt nyare minnen baserad på 27nm Toggle-NAND och bakat ihop det med en DRAM-cache på mäktiga 256MB som arbetar i 400 MHz. Allt detta ger en rejäl skjuts i prestanda jämfört med 470-serien.

Samsung är definitivt med och slåss med de stora på SSD-marknaden just nu och det verkar som om de lyckats göra en kontroller som är snabb både på sekventiell och slumpmässig dataöverföring, den är dessutom ganska bra på att göra både läs och skrivoperationer samtidigt. Det enda området där den saknar prestanda, är 4K skrivning av slumpmässig data. Den är absolut inte långsam, men fortfarande en bra bit efter Sandforce. Viss inkonsekvens i testresulaten gör dessutom att enheten inte ger riktigt samma robusta känsla som t.ex. Intel gör där vi i alla testtillfällen får närmast identisk prestanda.

Eftersom Samsung tillverkar alla komponenter själv så behöver de inte köpa delar från tredjepartstillverkare vilket gör dem oberoende av andra parter och kan pressa priset mer än många andra. Rent teoretiskt bör detta även göra det lättare för Samsung att rätta till fel och rulla ut uppdateringar för sina enheter, något som gjort företagets lösningar populära hos OEM-tillverkare. Enheternas superslimmade profil på 7mm gör att den inte passar i alla bärbara datorer. Samsung har löst detta genom att skicka med en adapter. I det fallet är det viktigt att man köper enheten i ”laptop version” för annars får man inte med adaptern.

Samsung har meddelat till oss att deras nya SSD-enheter i 830-serien ska komma till svenska butiker om ungefär två veckor och prislappen som bör hamna på runt 1 800 kronor inklusive moms för 128GB-modellen är klart gångbart med tanke på enhetens fina prestanda.

Samsung SSD 830 128GB

I vanlig ordning försöker vi att lägga fokus på de enheter som ligger i spannet 120-128GB och här lyckas Samsung SSD 830 128GB placera sig riktigt bra. Trots att den har betydligt färre NAND-enheter än sin storebror så tappar den inte särskilt mycket prestanda. Enheten hänger med i prestandatoppen överlag och imponerar vid filöverföringar. Det finns ingen SSD i storleksklassen som snabbare skyfflar runt dina stora RAR-filer. Detta i kombination med det till synes attraktiva priset och marginaler för kanske ytterligare prissäkningar i framtiden, gör att Samsung SSD 830 128GB erhåller vår ”NH Rekommenderar” utmärkelse.

Fördelar:
+ Mycket bra prestanda i alla sekventiella tester
+ Mycket bra prestanda vid kopiering av filer
+ Behåller prestanda även vid hårt komprimerad data
+ I många fall nästan lika snabb som 512GB versionen
+ Extremt tunn (7mm)

Nackdelar:
– Inte riktigt i klass med Sandforce vid skrivning av slumpmässig data

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

Samsung SSD 830 512GB

Ser vi endast till siffror är Samsungs 512GB modell både mer prisvärd (GB/krona) och bättre presterande än sin lillebror på 128GB. Men för 99% av dagens konsumenter är en 512GB SSD helt enkelt slöseri med pengar. Operativsystem, program och spel är det vi vill lagra på en SSD-enhet och de enda som i vår mening ens bör fundera på en SSD med 512GB lagringskapacitet är laptop-ägare som vägrar extern lagring och har en fascination för lagring av många samt stora filer. För övriga konsumenter är Samsung 830 512GB helt enkelt ett skott över mål – om än ett riktigt snabbt sådant.

Fördelar:
+ Mycket bra prestanda i alla sekventiella tester
+ Klassledande prestanda vid kopiering av filer
+ Behåller prestanda även vid hårt komprimerad data
+ Extremt tunn (7mm)

Nackdelar:
– 512GB ger enheten en hög prislapp
– Inte riktigt i klass med Sandforce vid skrivning av slumpmässig data

Lägsta pris på prisjakt.se:

Stort tack till Samsung för lånet av enheterna.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedBaxtexAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Det faktum att den kan hantera läsning och skrivning samtidigt och inte får hicka av komprimerad data gör nog att jag skulle ta dessa över en SF-baserad enhet. Det känns viktigare än några mer MB/s.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Trodde först det stod att 512gb versionen kostade 1700kr och så skrev ni att den var överprisad. 0.o

Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.

Medlem
Marre

[quote name=”Baxtex”]Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.[/quote]

24/7 i raid 0 i snart två år. Tycker att detta är driftsäkert nog. Kan man komplettera med strikt backup-schema om man är räddhågsen av sig så…. Dör ju nästa vid jobbets datorer (non-ssd). Allt går långsamt. Kan tänka mig att det är samma känsla som man hade en gång i tiden i väntan på att en disk skulle spinna upp…

Anton Karmehed
Admin

Ja nu har vi nästan ett angenämt problem att vi ska kunna sålla mellan en massa bra enheter. Det är ju verkligen milsvid skillnad på dagens enheter och de man sålde bara för 1-2 år sedan. Har två SSD-enheter hemma som är mer eller mindre oanvändbara pga TRIM-brist.Samsung har ju alla möjligheter att skapa något utöver det vanliga med sina inhemska resurser och 830-serien är riktigt tilltalande för mig också måste jag säga. Tyvärr börjar jag känna att tom 120-128GB börjar bli lite snålt tilltaget när man ska installera lite av senaste generationens spel osv. De går ju att köra… Läs hela »