Analys och Slutledning

Det har blivit dags att sammanfatta våra tester och våra tankar angående PNY:s nya SSD-serier. Först och främst så är PNY inte ensamma på något sätt. Det finns många komponenttillverkare som försöker slå sig in på den överfyllda SSD-marknaden. Med det sagt så måste vi ändå ge PNY en klapp på axeln. De ger sig in med hela fyra stycken olika SSD-enheter för olika segment. Det gör det dessutom med fyra stycken serier som kommer att prestera närmast identiskt med varandra. Om inte annat så måste vi berömma PNY för deras mod och engagemang.

Vi tycker dock att PNY kunde ha nöjt sig med tre serier och då skulle vi velat se XLR8 med asynkrona minneskretsar för att ytterligare kunna pressa ner priset. Eller varför inte provat på någon annan kontrollerkrets än Sandforce SF2281? Om vi tittar på de enheter som vi testat idag så kan allting sammanfattas med att ”sandberget” just blev större. Vi har idag testat sex stycken enheter som alla är baserade på Sandforce SF2281. Förutom det så är samtliga baserade på synkrona minnen från Intel/Micron. Budgetmodellen (XLR8) ska prestera sämre än sin storebror XLR8 Pro. I praktiken så presterar de ungefär lika dant, med en liten fördel för XLR8 Pro. Vi skulle gissa att det är vissa optimeringar som gjorts i XLR8 Pro:s firmware.

I våra syntetiska tester så presterar samtliga modeller som likvärdiga enheter från andra tillverkare som t.ex. Vertex 3, Force GT, HyperX. I dessa tester så är XLR8 och XLR8 Pro precis lika snabba. I våra tester som är baserade på verklig användning så är XLR8 något långsammare än XLR8 Pro. Faktum är att samtliga enheter är något långsammare än konkurrenterna. Problemet är att XLR8 och XLR8 Pro bara är två enheter i mängden och så länge inte priset är lägre än hos de andra, så kommer man aldrig lägga märke till dem. De är som vilken Sandforce-enhet som helst.

Sist har vi Prevail Elite som är en helt annan historia. PNY har tagit en vanlig XLR8-enhet och utrustat den med MLC-HET från Intel. Detta gör att enheten är utvecklad för att klara 10 000 skrivningar per minnescell. Prestandamässigt så spelar inte detta någon större roll men det gör att enheten får mer än tre gånger så hög livslängd jämfört med XLR8 och XLR8 Pro. Detta är första gången som vi konsumenter har möjligheten att köpa en SSD med den här livslängden, utan att behöva köpa dyra Enterprise-enheter. Nu vet vi att det är ytterst få som faktiskt behöver den extra livslängden som Prevail Elite erbjuder. Men det finns de som vill använda en SSD-enhet i en mindre server eller arbetsstation som skriver mycket till disk, men ändå inte vill lägga ut pengarna på en Enterprise-SSD. I det läget så är Prevail Elite det perfekta valet.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser.

Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser. Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! :)[/quote] Ja PNY ska ha… Läs hela »