Prestanda vid olika QD och paketstorlek

Vi ville även passa på att testa hur bra enheterna presterar vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och betyder egentligen att man skickar flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4. Vi tog därför vårt 4K Random Write test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Som referenser använder vi Sandisk nuvarande toppmodell Sandisk Extreme 240GB. Förutom den så tog vi även med data från Samsung 840 Pro 256GB som just nu är den snabbaste enheten som vi testat.

Vi vet sedan tidigare att Sandisk Ultra Plus har något begränsad prestanda vid skrivning av slumpmässig data. Här ser vi också att Ultra plus skalar inte mycket med en QD över 4. Detta är troligtvis på grund av att Ultra plus använder sig av en kontroller med endast fyra minneskanaler.

Vid läsning av data går det lite bättre och Ultra plus visar prov på bra prestanda. Ultra Plus har inga problem att springa förbi Extreme som ändå är Sandisk nuvarande toppmodell.

Vi sänkte QD till 1 och provade istället med sekventiell dataöverföring med olika stora I/Os. Ultra plus hänger med väldigt bra och går i samma hastighet som sina konkurrenter. Det är först när vi kommer över 256KB som vi ser att den långsammare kontrollern börjar begränsa hastigheten.

Vi gjorde om med samma test igen, fast denna gång valde vi att läsa data istället. Intressant nog så ser vi att Ultra plus presterar riktigt bra när det handlar om läsning vid låg QD. Vid de flesta storlekarna så är faktiskt Ultra plus betydligt snabbare än Extreme och till och med i klass med Samsung 840 Pro. När vi börjar komma upp till 512KB och större så ser vi dock att Extreme och 840 Pro går om.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Johan Marklund Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan Marklund
Gäst
Johan Marklund

Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”
Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Johan Marklund”]Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan[/quote] Hej Johan.Ja i alla fall som vi testat hittils så är 240/256GB modellerna alltid snabbare än sina 128/120GB småskiskonen.… Läs hela »