Med TLC-NAND kan man pressa in mer lagring per krona i moderna SSD-enheter, men tekniken har också nackdelar där kortare livslängd är den mest omtalade. Men hur länge håller en modern TLC-enhet egentligen? För att svara på den frågan har vi helt enkelt bestämt oss för att ta kål på tre enheter, och här kan du följa testet i realtid.


Uppdatering. Testet är nu avslutat och ni kan se slutresultat nedan.

Testet startades mars 2015 och avslutades i Januari 2018.

Vad är det jag kollar på?

Här ovanför ser du våra resultatsiffror som en gång i timmen hämtas direkt från vårt testsystem, där vi kontinuerligt belastar tre TLC-baserade enheter från Samsung och Sandisk för att se hur länge de faktiskt håller. Du kan med fördel bokmärka den här sidan och kika in då och då för att se hur testet fortlöper!

TLC ger generellt märkbart sämre livslängd än MLC

SSD-enheter med TLC-NAND kommer i regel att erbjuda en märkbart kortare livslängd än enheter med mer traditionellt MLC-NAND eller för den delen extra tåligt SLC-NAND. Genom att testa tre olika modeller av TLC-baserade enheter får vi fram värden som representerar den sämsta livslängd du kan vänta dig av SSD-enheter idag – om vi fokuserar på endast rent flashminnesslitage. Övriga enheter på marknaden med MLC och SLC flashminne kommer i de flesta fall att ge dig betydligt bättre livslängd, värt att ta i beaktning när man jämför sin egen SSD-enhet med de tre vi testar här idag. Skillnaderna mellan olika enheter av samma modell kan också vara stora. Det vi vill få fram med det här testet är vad du som minimum kan förvänta dig av en modern SSD idag.

Här nedanför finner du en förklaring för de olika begreppen i tabellen, och för en närmare förklaring av vad testet faktiskt innebär kan du bläddra vidare till nästa sida!

NAND Life left = Detta är hur många procent av enhetens beräknade livslängd som finns kvar. Rapporteras av SMART.

TB Written = Antalet terabyte som operativsystemet har skickat till enheten. Write amplification är alltså INTE medräknat. Rapporteras av SMART.

PE Cycles = Detta är hur många gånger som varje enskilld cell har skrivits om. Sandisk Ultra 2 beräknas ha ungefär 500. 840 Evo ungefär 1 000 och 850 Evo ungefär 2 000. Samsungh enheterna rapporterar detta direkt i SMART men Sandisk Ultra 2 gör det inte. På Ultra 2 så använder vi istället antalt NAND-writes (altså hur mycket data som skrivits till NAND).

Years of use = Ett beräknat värde på ungefär hur många år av kontinuerlig användning som enheten utsatts för. Detta är beräknat på vårt NHSB-Office test. I testet så har vi använt en vanlig kontorsdator och räknat ut att på en dag så skrivs det ungefär 13 gigabyte data vid ”traditionell användning”. Det är också detta som vi använt för att räkna ut ungefär hur många år av belastning som enhetens utsats för.

Här är det viktigt att beakta att vissa skriver betydligt mer till sin SSD än vad andra gör. Även andra faktorer som Write Amplification (filöverföringar har generellt sätt lägre WA än exempelvis slumpmässig skrivning som en stor del av vår office-test består av).

Beskrivning av NHSB Office – Läs mer i Svenska SSD-guiden.
”I NHSB Office jobbar vår försöksperson intensivt med Microsofts Office 2010 och då framförallt Powerpoint, Word och Outlook. Förutom detta så är det surfning med Mozilla FireFox och Internet Explorer och även Adobe Acrobat Reader, som används. Vi spelade in 4 dagars intensivt arbete med dessa program. I testet ingår även en del överföringar av filer mellan dator och en server. Vi vågar tro att detta är ett vanligt scenario hos de flesta kontor i Sverige.”

Reallocated Sectors = Om det uppstår ett fel vid läsning, skrivning eller verifiering av en sektor så flyttas denna till en ny plats. Om detta värde börjar skena iväg så är enheten inte långt ifrån säker död.

Speed = Detta är helt enkelt hastigheten som enheten skriver data. Värdet baseras på hur många gigabyte som varje enhet har skrivit de senaste 24 timmarna.

36
Leave a Reply

Please Login to comment
36 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Glaring_MistakejohnjensenC-J-Tjalve-Förstemejlaren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Riktigt intressant att ni gör desa tester!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Morkul”]Riktigt intressant att ni gör desa tester![/quote]
Ja det ska bli intressant. Jag är själv sugen på att se hur bra samsungs v-nand verkligen är.

Är det några oklarheter eller något ni vill vi ska ha extra boll på,så säg till.

Niklas
Medlem
Niklas

”Vi vill också passa på att tacka Sandisk och Samsung för att de låter oss ta sönder deras saker.”

Var ju snällt av dem att ni får paja deras saker! 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Niklas Hansen”]”Vi vill också passa på att tacka Sandisk och Samsung för att de låter oss ta sönder deras saker.”

Var ju snällt av dem att ni får paja deras saker! :lol:[/quote]
Haha. Ja jag tyckte det var lämpligt att tacka dem. Det var inte alla tillverkare som blev lika glada när vi frågade 😉

OldschoolWarfare
Gäst
OldschoolWarfare

Uppdateras siffrorna manuellt eller automatiskt?

aril
Gäst
aril

Ursäkta, jag må vara trög… men kommer testet ta åratal innan enheterna börjar dö?
Lite oklart hur långt tid det tar att köra denna ”3-dagars simulering”?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”OldschoolWarfare”]Uppdateras siffrorna manuellt eller automatiskt?[/quote]
Allt sköts automatiskt. Annars hade jag nog fått ta lång semester 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”aril”]Ursäkta, jag må vara trög… men kommer testet ta åratal innan enheterna börjar dö?
Lite oklart hur långt tid det tar att köra denna ”3-dagars simulering”?[/quote]

Det vet vi ju faktiskt inte. Men det mest troliga är att det kommer dröja åtminstånde 3-4 månader innan vi börjar se några tecken på att något inet är rätt.
Varje ”3-dagars sumulering” som du kallar det, tar ungefär en minut per gång att köra.

Ondjultomte_
Gäst
Ondjultomte_

http://techreport.com/review/27062/the-ssd-endurance-experiment-only-two-remain-after-1-5pb OU WON’T BELIEVE HOW MUCH DATA can be written to modern SSDs. No, seriously. Our ongoing SSD Endurance Experiment has demonstrated that some consumer-grade drives can withstand over a petabyte of writes before burning out. That’s a hyperbole-worthy total for a class of products typically rated to survive only a few hundred terabytes at most. Our experiment began with the Corsair Neutron GTX 240GB, Intel 335 Series 240GB, Samsung 840 Series 250GB, and Samsung 840 Pro 256GB, plus two Kingston HyperX 3K 240GB drives. They all surpassed their endurance specifications, but the 335 Series, 840 Series, and one of… Läs hela »

Krisse
Gäst
Krisse

Jag brukar räkna själv på 20 GB per dag när jag räknar, dels för att det var det Intel använde förr (vet inte vad de använder nu) per dag skrivet för sina diskar, och dels är jag mycket nära det själv, 19,5 GB, när jag räknar ut min användning. Jag är inte den som är rädd för att ”nöta” ut disken utan använder den precis som vilken disk som helst. Mycket surf och nedladdning (torrents). Räknar man på livslängden i år, så blir det en väldig massa år som disken håller, långt mer än man använder den i praktiken då… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Krisse”]Jag brukar räkna själv på 20 GB per dag när jag räknar, dels för att det var det Intel använde förr (vet inte vad de använder nu) per dag skrivet för sina diskar, och dels är jag mycket nära det själv, 19,5 GB, när jag räknar ut min användning. Jag är inte den som är rädd för att ”nöta” ut disken utan använder den precis som vilken disk som helst. Mycket surf och nedladdning (torrents). Räknar man på livslängden i år, så blir det en väldig massa år som disken håller, långt mer än man använder den i praktiken… Läs hela »

EliXyR
Medlem
EliXyR

Mycket intressant! Tänker så här i efterhand vore intressant att ni testar en MLC baserad disk jämsides med TLC diskarna.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”EliXyR”]Mycket intressant! Tänker så här i efterhand vore intressant att ni testar en MLC baserad disk jämsides med TLC diskarna.[/quote]Vi övervägde att försöka få med en MLC baserad enhet i testet. Vi valde dock att inte göra det av flera anledningar.1. Andra har redan testat MLC (kolla gäran Techreports test)2. TLC håller sämmre än MLC. Vilket borde betyda att om dessa klarar x antal års användning, så borde en MLC klara minst detsamma.3. Det skiljer så fruktansvaärt mycket från enhet till enhet. För att få ett korrekt resultat så skulle vi behöva testa väääldigt många MLC-enheter.4. Vi ville inte… Läs hela »

Nilskorv
Gäst
Nilskorv

Sjukt att dom håller så länge. Känns spontant att en SSD håller tills storleken inte längre är användbar. Vad har en vanlig konsument för nytta av MLC?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Nilskorv”]Sjukt att dom håller så länge. Känns spontant att en SSD håller tills storleken inte längre är användbar. Vad har en vanlig konsument för nytta av MLC?[/quote]

Inte så mycket egentligen. Det är lite omständigare att tillverka TLC och att göra kontrollerkretsar för TLC. Men överlag så har du helt rätt. Det finns egentligen ingen anledning att inte använda TLC. Och det kommer att bara bli mer och mer TLC. MLC kommer nog fortsätta fungera som toppmodell på grund av dess prestanda. Ialla fall ett tag till.

Andreeas
Gäst
Andreeas

När det står NAND life left, betyder det att storleken minskat med lika mycket? T.ex. att om NAND life left visar 70% så är bara 70% av 250GB användart, det andra dött? Eller är hela enheten fullt funktionsduglig så länge Reallocated Sectors inte dyker upp, dvs döda partier?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Andreeas”]När det står NAND life left, betyder det att storleken minskat med lika mycket? T.ex. att om NAND life left visar 70% så är bara 70% av 250GB användart, det andra dött? Eller är hela enheten fullt funktionsduglig så länge Reallocated Sectors inte dyker upp, dvs döda partier?[/quote] Nej storleken minskar inte. 70% betyder att 30% av enehets designade skrivningar har gjorts (och där med finns 70% av livslängden kvar). Säg att varje cell ska kunna skrivas om 1000 gånger innan den dör. När cellen skrivits över 300 gånger så finns det 70% kvar. Realocated sectors betyder att en… Läs hela »

Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

[quote name=”Andreeas”]

70% betyder att 70% av enehets designade skrivningar har gjorts.[/quote]

Gick lite för fort där,va?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Glaring_Mistake”][quote name=”Andreeas”]

70% betyder att 70% av enehets designade skrivningar har gjorts.[/quote]

Gick lite för fort där,va?[/quote]

Ja 🙂 Tvärtom är det givetvis 😉

Patrik
Medlem
Patrik

Skulle varit kul att testa en vanlig konsumentdisk med magnetskivor jämsides och se hur länge den orkar skriva innan den kollapsar. 🙂

Jag själv håller mig ändå till MLC, men det är bara för att TLC riskerar tappa prestanda när elektroner lagrats en längre tid i just TLC. Det kanske är åtgärdat i 850-serien dock, men det är väl även högre IOPS med MLC?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Skuggan7″]Skulle varit kul att testa en vanlig konsumentdisk med magnetskivor jämsides och se hur länge den orkar skriva innan den kollapsar. 🙂 Jag själv håller mig ändå till MLC, men det är bara för att TLC riskerar tappa prestanda när elektroner lagrats en längre tid i just TLC. Det kanske är åtgärdat i 850-serien dock, men det är väl även högre IOPS med MLC?[/quote] TLC har svårare med dataretention, men inget som nämnvärt borde påverka prestandan. 840 Evo/840 har ett fel där väldigt stor del av kontrollerns beräkningskraft går åt till att läsa ut viss data. Men liknande har… Läs hela »

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Skuggan7”]Skulle varit kul att testa en vanlig konsumentdisk med magnetskivor jämsides och se hur länge den orkar skriva innan den kollapsar. 🙂 Jag själv håller mig ändå till MLC, men det är bara för att TLC riskerar tappa prestanda när elektroner lagrats en längre tid i just TLC. Det kanske är åtgärdat i 850-serien dock, men det är väl även högre IOPS med MLC?[/quote] TLC har svårare med dataretention, men inget som nämnvärt borde påverka prestandan. 840 Evo/840 har ett fel där väldigt stor del av kontrollerns beräkningskraft går åt till att läsa ut viss data. Men liknande… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Skuggan777″][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Skuggan7”]Skulle varit kul att testa en vanlig konsumentdisk med magnetskivor jämsides och se hur länge den orkar skriva innan den kollapsar. 🙂 Jag själv håller mig ändå till MLC, men det är bara för att TLC riskerar tappa prestanda när elektroner lagrats en längre tid i just TLC. Det kanske är åtgärdat i 850-serien dock, men det är väl även högre IOPS med MLC?[/quote] TLC har svårare med dataretention, men inget som nämnvärt borde påverka prestandan. 840 Evo/840 har ett fel där väldigt stor del av kontrollerns beräkningskraft går åt till att läsa ut viss data. Men… Läs hela »

Jonas Hedengren
Medlem
Jonas Hedengren

Den sista procenten varar alltid i evigheter… :-*

EliXyR
Medlem
EliXyR

NAND Life left -3.40000000000001 % :-*

Stormense
Medlem
Stormense

Kan man säga att MLC är onödiga pengar eftersom ens egen mänskliga livslängd är begränsad?

nILGot
Medlem
nILGot

Men dö då! :zzz

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

NAND Life left -3.40000000000001 % :-*EliXyR

Ja det är Sandisk SMART data visar ”tvärtom”. Den visar altså hur mycket av enhetens NAND som man använt. Inte hur mycket som är kvar. Och eftersom vi räknar om det till hur månget som är kvar så blir det minus. I Sandisk programvara så säger den 129,1% used 😉

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kan man säga att MLC är onödiga pengar eftersom ens egen mänskliga livslängd är begränsad?

Man skulle kunan säga det men det finns många faktorer som måste vägas in. Exempelvis så kommer enheterna att vara sämmre på att ”behålla” data ju mer vi skrivier till dem. Tiden är dessutom baserad på vanligt konstument användning. Många skriver mer data till sin SSD och andra mindre.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”J.ax”]Den sista procenten varar alltid i evigheter… :-*[/quote]
Jag skulle tro att Samsungs SMART data inte kommer att visa 0 utan den kommer nog att stå på 1%. Konstigt nog så säger Magician fortfarande ”Good” och grönt fortfarande. Vi får se vad som händer när mer data skrivits. Jag tänkte göra en liten sammanställning av resultaten när alla enheter skrivit 500 TB.

Förstemejlaren
Gäst
Förstemejlaren

Används TRIM i detta test?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Används TRIM i detta test?

Nej. Eftersom alla tester körs utan filsystem så används inte TRIM.

Stormense
Medlem
Stormense

Snart alla på 1TB och testet avsluta. 250 år är inte illa snutit.

C-J
Gäst
C-J

Snart alla på 1TB och testet avsluta. 250 år är inte illa snutit.

1000 TBW menar du? 🙂

Stormense
Medlem
Stormense

Snart alla på 1TB och testet avsluta. 250 år är inte illa snutit.

1000 TBW menar du? 🙂

Det menar jag, jo-men-visst!

Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

SP550 har gått över 1000TB nu så börjar det inte bli dags att testa hur bra den klarar av att ligga strömlös då?