Sammanfattning och omdöme

Med Ryzen 5 1400 och Ryzen 5 1600 har AMD avrundat sin Ryzen 5-familj, och satt punkt för sin nya processorserie tills dess att vi får sätta tänderna i instegsserien Ryzen 3. Båda de två modeller vi har testat i den här artikeln har varit särskilt intressanta för vad de för till bordet, och på den här sidan är det dags att avrunda våra intryck.

Omdöme: AMD Ryzen 5 1400

Medan Ryzen 5 1400 inte kan skryta med några prestandarekord i något av våra prestandatester har AMD siktat på en aggressiv position med sin fyrkärniga minsting.Den här modellen, tillsammans med storebror Ryzen 5 1500X, är de idag enda två processorerna med fler än fyra trådar för under 2 000 kronor. De stångas direkt med Intels populära fyrkärniga Core i5-7600K, som kostar flera hundra kronor mer.

Modellen hålls tillbaka främst av sina låga klockfrekvenser, som till stor del minskar den potentiella prestandavinst som fås av ett större antal trådar än Core i5-7600K. Sistnämnda kör betydligt högre klockfrekvenser vilket ger den ett övertag dels i enkeltrådade tester, men även många flertrådade sådana.

Därför hamnar Ryzen 5 1400 i en något knivig sits. Den kostar idag endast 200 kronor mindre än storebror Ryzen 5 1500X, som har högre klockfrekvenser och som står sig bättre mot konkurrensen i både spel och produktivitetssysslor såsom videokonvertering. Ska du köpa en billigare processor än Ryzen 5 1500X är det därför vår rekommendation att vänta och se vad Ryzen 3-familjen har att erbjuda. Av den anledningen får Ryzen 5 1400 ingen utmärkelse i nuläget, trots gott om värde för pengarna.

AMD Ryzen 5 1400
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelAM4
Kärnor/trådar4/8
Fördelar
Billig
Strömsnål
Nackdelar
Flyttalsprestandan
Begränsad L3-cache
Låg OC-potential
Bra att veta
Har mindre L3-cache än övriga Ryzen 5-processorer
Flertrådsprestanda3.3
Entrådsprestanda5
Energieffektivitet6.3
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Omdöme: AMD Ryzen 5 1600

Ryzen 5 1600X hamnar i en sits snarlik lillebror Ryzen 5 1400, tack vare en prissättning som ligger nära sin storebror Ryzen 5 1600X. För dig som främst ska spela datorspel är det här inte ett dåligt val, men inte ett optimalt sådant. Ryzen 5 1500X ger snarlik spelprstanda för ett lägre pris när alla kärnor inte används. Ryzen 5 1600X ger i sin tur högre klockfrekvenser till ett cirka 300 kronor högre pris.

Med det sagt står sig Ryzen 5 1600 fortfarande bra som marknadens billigaste sexkärniga processor. Den sopar mattan med Intels dyrare fyrkärniga modeller i videokonvertering och 3D-modellering, samtidigt som den klarar av att stå på egna ben även för gaming.

Vill du börja experimentera med videoredigering och 3D-modellering är det här därför det i särklass mest prisvärda som marknaden har att erbjuda idag, undantaget att köpa en begagnad processor. Därför får Ryzen 5 1600 också en utmärkelse som den mest prisvärda processorn för hobbydatorer, en utmärkelse den med nöd och näppe knycker från storebror 1600X.

Utmärkelse: Mest prisvärd för hobbydatorer

AMD Ryzen 5 1600
6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelAM4
Kärnor/trådar6/12
Fördelar
Bra flertårdsprestanda
Billig
Strömsnål
Nackdelar
Flyttalsprestandan
Låg OC-potential
Bra att veta
Har XFR, men endast 50 MHz istället för 100 MHz
Flertrådsprestanda5.3
Entrådsprestanda5.6
Energieffektivitet7.1
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Svenska CPU-guiden

Annons

18
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Carl HolmbergJBBengt-Arne JohanssonMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Varför bara 1080 och 720 upplösning? ingen vettig person i dagsläget tittar på så låga upplösningar när man bygger ny dator. Ska man åtminstone försöka vara framtidsäker så är det 4k som gäller, sedan är det rätt många av oss entusiaster som redan sitter på 4k.

Vet att systemet blir allt mindre CPU beroende när man höjer upplösningen men fortfarande extremt viktigt när man bedömer pris/prestanda för ett framtida system.

JB
Medlem
JB

Det viktiga är väl bara att det är lika för alla testade processorer. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Nej det är ju inte riktigt så. Två olika CPUs kan få helt olika resultat i olika upplösningar, framför allt är detta tydligt i 4k.

JB
Medlem
JB

Att iGPU skulle kunna påverka det kan jag ha förståelse för, men inte att diskreta kort skulle kunna påverka.

Skulle vara intressant att få läsa Carls kommentar angående detta. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Finns många exempel då detta här för att ta ett:
1080p:comment image

4K:comment image

Har som sagt sätt liknande resultat i många tester men vet inte hur pålitliga de är och vore därför bra om NH tittade på det eftersom man kan lite på dem.

JB
Medlem
JB

Hej Carl, ni skriver beträffande Minneskonfiguration att ”Varje processor ska köra den högsta minnesfrekvensen som det finns officiellt stöd för”, jag förstår fullkomligt det ställningstagandet.

MEN, det skulle vara intressant att komplettera prestandatestet med uppgift om hur effekten blir av RAM-OC. Jag skulle vilja föreslå att ni använder RAM med den maximala OC-hastigheten, och mäter av prestanda för de olika frekvenserna, alternativt enbart för den högsta, och kompletterar med denna (dessa) värden.

Av egen erfarenhet har jag noterat att särskilt Ryzen ger ett väldigt positivt gensvar på RAM-OC, mycket bättre än i-proccessorer. /jb

JB
Medlem
JB

När jag gnällde lite på Amd vid intrimmning av ett MSI-moderkort med en r7-1700 så fick jag nedanstående svar. Det innehåller en del viktig info och en hel del bra tips i länkarna. Using faster ram should improve overall Ryzen performance, but i cannot promise how much it will improve performance as it will vary depending on application and system usage. Please refer to the following AMD blog post on Tips for Building A Better Ryzen System: https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/14/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system Please ensure you are using the latest Ryzen Chipset drivers and the Ryzen Power Profile which can be downloaded here > https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/04/26/new-amd-ryzen-chipset-drivers-now-available… Läs hela »

JB
Medlem
JB
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Varför är Ryzen 5 1400 snabbare än Ryzen 5 1500X i AIDA64 Julia och Mandel? Sen JetStream förefaller vara ett intetsägande test, jag kan ha fel. Man borde tycka att en enkeltrådad test borde skala med processorns klocka, vilket inte sker med varken Intel eller AMD. Ett annat scenario är att det får plats i cachen och därmed ger bättre prestanda, men det stämer inte då Ryzen 5 1400 har 8+2 och Ryzen 5 1500X har 16+2. Har inte tittat på vilken BIOS som används mellan testerna, vilket kan vara en orsak även om det inte borde göra så mycket.… Läs hela »

Medlem
Olle P

Jag håller med om slutsatsen att 1400 ligger lite i ett vakuum. En 1500X ger bättre kylare och dubbelt så mycket L3 cache för endast 300kr.
Däremot känns 1600 som ett ofta bättre alternativ än 1600X, eftersom den sistnämnda saknar kylare. Skillnaden i standard klockfrekvens känns irrelevant eftersom man ändå överklockar till samma nivå.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Ja, överklockar man så borde det inte ha någon större betydelse, under förutsättning att 1600X då inte har en annan binning. Den borde ju då kunna klockas (aningen) högre.
Kör man däremot stock så borde 1600X vara bättre överlag även i spel som hanterar flera trådar dåligt.