Testmontering

För att få en bättre känsla över om Fractal Design har lyckats minska på utrymmet i chassit utan att försvåra bra kabeldragning och montering av komponenter så satte vi oss ner i dryga timmen och byggde ett system i Define C.

Simpel moderkortsmontering

Fractal Design har gjort valet att du själv får skruva dit distanserna i moderkortsplåten – alla förutom en, som agerar guide när du väl ska skruva dit moderkortet. Däremot har de gjort detta enklare genom att inkludera en hylsa så att du kan skruva dit distanserna med en vanlig stjärnmejsel.

När alla distanser är på plats och du satt dit moderkortets I/O-plåt i baksidan så är det bara att passa in moderkortet på distansen med en liten knopp på, där efter är det bara att skruva dit resterande skruvar och moderkortet är på plats.

CPU-kylare – vatten eller luft

Tack vare ett stort och tilltaget hål i moderkortsplåten så går det alldeles utmärkt att montera kylaren efter att du skruvat fast moderkortet i chassit.

Vi valde att köra på luft i vårt system och monterade en Noctua NH-D15S, vilket är en stor luftkylare med en höjd på 160 mm, och detta fick plats utan problem. Vid användning av vattenkylning så går det att placera antingen en 240- eller en 280-millimetersradiator i toppen. Fractal Design varnar dock att om du ska placera en radiator i toppen på chassit så bör inte ditt moderkort vara högre än 40 mm.

Lagring – Kan innebära mycket kablar

Tittar vi vidare på valen vi har för lagring så finns den ändå många val för ett så pass litet chassi, men placeringen gör att du kan komma att behöva använda flera strömkablar om du vill använda alla platser.

Tittar vi på buren i botten av chassit så är detta simpelt du skruvar in hårdiskarna i respektive släde och sen kopplar in dina kablar som i andra chassin, har du en strömkabel med flera kontakter på så kan du använda samma kabel till dessa platser utan problem.

Kollar vi närmare på de tre 2,5-tumsplatserna som finns på en metallskena bakom moderkortet så är det en annan visa. Tips om du ska använda alla tre är att koppla in alla kablar innan du sätter tillbaka den bakom moderkortet, även om det ändå går med lite pill att göra det i efterhand. Beroende på hur långt avståndet är mellan strömkontakterna är på kabeln från nätaggregatet så kan det bli en snäv dragning och du kanske får använda flera kablar för att få till en bra kabeldragning.

Nätaggregat

För att montera nätaggregatet i Define C så skruvar man lätt av en platta i bakkant med två stycken tumskruvar. Platta skruvar du i sin tur fast på näraggregatet med de fyra inkluderade svarta skruvarna. När detta är klart kan det vara en bra ide att koppla in alla sladdar du kan tänkas behöva för när det väl är på plats så är det lite knepigt att koppla in fler utan att dra ut det en liten bit igen.

Vi lyckades klämma in ett Corsair RM1000x som är hela 180 mm långt, även om detta inte lämnade så mycket plats framför nätaggregatet med hårdiskburen monterad.

Smidig kabeldragning

Genom att lägga lite betänketid på kabeldragningen innan du installerar nätaggregatet och till exempel grafikkort så går det att få riktigt snyggt och städat både på baksidan och framsidan.

Som vi nämnde på föregående sida så finns det en hög med möjlighet till att fästa kablar både med de tre inkluderade kardborrebanden och öglorna för buntband. Alla hål för kabeldragningen sitter där du kan förvänta dig att dem skall vara för att slippa ha onödigt långa kablar bland komponenterna.

Användarvänligt

Som vanligt lade vi inte mer än dryga timmen på att bygga en dator i chassit och det var gott om tid för att få till ett snyggt bygge. Man skulle kunna argumentera att vi har gjort detta många gånger och fått in en rutin, vilket säkert stämmer. Men vi känner oss säkra på att även en som inte byggt lika många datorer skulle kunna lyckas bra, på kort tid, med lite förtanke och planering.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bewise
Bewise
7 Årtal sedan

Helt klart ett trevligt chassit, om jag skulle köpa ett chassi i storleken atx så skulle det nog bli det där, synd att det inte finns hastighetskontroll för fläktarna, antog att det ingick.