Installation

Installation

Förutom den svindlande prislappen inser vi snabbt att installationen HTC Vives kanske största farthinder för en konsument idag; att komma igång och spela innebär betydligt fler steg än att bara koppla in en kabel.

TL;DR

  • Räkna med att lägga åtminstone 30 – 60 minuter på installationen.
  • HTC Vive kräver en del utrymme för att spelas effektivt.
  • Du kommer behöva minst tre lediga eluttag, utöver vad som behövs till din dator.
  • Lighthouse-sändarna kan ibland hamna ur synk beroende hur de placeras – du kan behöva dra en kabel mellan dem.

Lightouse och spelytan

Först och främst behöver de två Lighthouse-modulerna sättas upp, i motsatta hörn av din spelyta och ovanför huvudhöjd. Sensorerna har skruvfästen som är kompatibla med de flesta kamerastativ, så har du ont om ledig väggyta går det att improvisera på det sättet – men för en permanent installation är det lämpligast att sätta upp sensorerna på väggen.Vive_installation_02

Lighthouse-sensorerna kommunicerar trådlöst med varandra (i regel, se nästa stycke för undantag) och basstationen, men behöver fortfarande anslutas till varsitt eluttag. Har du inte det till hands i vardera hörn behöver du med andra ord eventuellt investera i förlängningskablar och/eller grenuttag, vilket är bra att ha med i planeringen i förväg.Vive_installation_03Även med förhållandevis fri sikt mellan Lighthouse-enheterna hände det flera gånger för vår del att sensorerna tappar optisk synkronisering, det vill säga att de inte klarar av att hålla reda både på varandras position och datan de samlar in om positionen på Vive-glasögonen och handkontrollerna. För att undvika sådana problem går det att fysiskt ansluta sändarna till varandra med en lång medföljande kabel – det är bra att kabeln medföljer trots att den är valfri, men ha i åtanke att det kan tillföra ytterligare ett par minuter på installationstiden.

Mjukvara och kalibrering

När allt väl är inkopplat behöver mjukvaran hämtas ner och kalibreras, och du behöver markera ut hur stort ditt spelområde är. Har du inte tillräckligt med yta som står ledig till vardags behöver du även lägga tid på att möblera om innan du ska börja spela.

Med andra ord är det en hel del moment att ta med i beräkningen – hur lång tid du behöver lägga på installation kommer bero på hur optimala förhållanden du har för kabeldragning och hur snabb internetuppkoppling du använder, men utifrån våra egna erfarenheter kan du troligtvis räkna med minst en timmes installation innan du kan komma igång och använda Vive.

Innan du kan börja spela behöver du dessutom gå igenom en kalibreringsprocess, där du märker ut storleken på din spelyta så att Vive kan varna dig om du rör dig mot dess gräns.

Innehåll

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AndreasRobert Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert
Gäst

Bra sammanfattade artikel men inte ett enda om att det finns många bra bil- spel/simulatorer som har fullt stöd för HTC Vive, ex iRacing, Project Cars och Dirt. Där gör sig VR riktigt bra och det borde uppmärksammas!

Medlem
Johan Fredriksson

Den begränsade rörelseytan har ingenting med Vive att göra och borde således inte användas som ett argument mot Vive. Det är en begränsning av det fysiska rummet man befinner sig i som sätter stopp. Visst, självklart har Vive en begränsning i vilken storlek på area som fyrarna tillåter, men det är nog ändå inte så många som har rum dedikerade och stora nog för att till fullo utnyttja hela den area som Vive tillåter eller större, som ”Den begränsade rörelseytan” verkar avse.. Längsta avståndet mellaqn fyrarna är 5 meter vilket innebär en area på närmare 12kvm eller 3,5×3,5m. Detta borde… Läs hela »

Andreas
Gäst
Andreas

Det går att styra ljudet till både datorns högtalare och till headsetet samtidigt. Väldigt enkel inställning i menyerna vilket gör att jag ifrågasätter recensentens kompetens genomgående för hela recensionen.