Silicon Motion SM2260

Intel har en lång SSD-tradition, och började sälja SSD-enheter till entusiaster och slutkunder med de ikoniska X-25-modellerna. Den enheten drevs då av Intels egna 10-kanalskontroller – trodde vi i alla fall. Det har dock dykt upp information på senare tid om att Intel inte alls tillverkade den kontrollern.

Snarare var det LSI som tillverkade hårdvaran och Intel som utvecklade firmware. Om så är fallet så skulle det förklara varför Intel gick över till att använda Sandforce i sina enheter bara några månader efter att LSI köpte upp Sandforce. Vi vill dock poängtera att vi vet inte om LSI tillverkat alla Intels SSD-kontrollerkretsar.

Samarbete med Silicon Motion

Detta skapade dock problem för Intel när Sandforce (tillsammans med en annan del av LSI) köptes upp av Seagate i maj 2014. Sedan dess så har priset för LSI:s hårdvara blivit betydligt dyrare än tidigare. Förra året valde Intel istället att arbeta med Silicon Motion, eller SMI. Silicon Motion slog igenom med dunder och brak med sin SM2246-kontroller. Denna har fungerat mycket bra tillsammans med MLC-NAND i exempelvis Crucial BX100.

De kontrollerkretsar som kom efter (SM2256 och SM2258) byggde på samma grund men lade till funktioner så som LDPC-ECC och stöd för TLC-NAND. Intel valde att använda SM2258 för sin budget SSD 540s i början av sommaren.

SM2260 – SMI:s första prestandakontroller

Intel 600p som vi testar idag är den första enheten som använder sig av SMI:s nya kontroller SM2260. Det är också SMI:s första högpresterande kontroller som använder åtta kanaler. Alla tidigare modeller har haft fyra kanaler för att få ner kostnader och strömförbrukning. SM2260 är även SMIs första kontroller som använder sig av PCI-Express och NVMe.

Kontrollern har stöd för 3D-NAND från alla stora tillverkare i både MLC- och TLC-format. Detta tack vare SMI:s NANDXtend-tekonologi. Det är en teknik som använder LDPC-ECC Hard-Decode, Soft Decode och en RAID-liknande algoritm för att kunna läsa tillbaka data från minnesceller som degraderats för mycket (läs mer om NANDXtend i vår artikel om Crucial BX200).

Snabbare än SATA, långsammare än toppmodellerna

Rent prestandamässigt så lovar Silicon Motion att SM2260 ska klara av att skriva data upp till 1 100 megabyte per sekund och läsa i 2 200 megabyte per sekund. Om vi lite snabbt jämför med exempelvis Samsung 950/960 Pro och OCZ RD400 så är det inte särskilt mycket. Det är ju givetvis bättre än alla SATA-enheter, men det är fortfarande inte i närheten av de siffror som Samsung och Toshiba lyckas prestera.

Det är nog inte omöjligt att SM2260 kommer att användas till lite långsammare PCIe-enheter. Det vill säga precis den marknad som Intel 600p försöker skapa.

Staplat NAND-flash

Tillsammans med en ny kontrollerkrets så använder Intel 600p IMFT:s första generation 3D-TLC-NAND. Det som är lite extra intressant är att Crucial hade planerat lansera en M.2-SSD med SM2260 tillsammans med IMFT:s 3D-NAND, men i MLC-utförande. Det skulle bli den första modellen som skulle lanseras under Crucials nya ”Ballistix”-märke (likt Kingstons HyperX-märke).

Tyvärr så skrotade Crucial den idéen och det blev aldrig någon Ballistix-SSD. Ryktet säger dock att prestandan hos SM2260 tillsammans med IMFT:s 3D-NAND, helt enkelt var för dålig. Nu kommer alltså med en enhet med precis samma kombination, men med TLC istället för MLC.

Historien med Crucial säger dock en del om vilken prestandanivå som IMFT:s 3D-NAND ligger på. Vi har tidigare testat det i TLC-utförande med Crucials MX300 och prestandamässigt så är det inget fartmonster direkt. Så den stora frågan är om IMFT:s 3D-NAND inte presterar så bra som man hoppats.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Gustav GagerJontekarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Gillar verkligen Intel 600p, har själv en på 256GB, dock är jag lite orolig över värmeutveckligen. Vid belastning så kan den nå temperaturer upp till 93c!
Har meddelat där jag köpte ifrån och kommer säkerligen få en ny disk, för enligt dem så ska den inte bli så varm. Men vet inte.