GP102-350: Titan X för entusiaster

Arkitekturen Pascal lanserades med GTX 1080 och grafikkretsen GP104-400, som är en nedskalad variant av den fullstora kretsen GP102-400 som sitter i Titan X Pascal. GP102-400 är en 471 kvadratmillimeter stor krets på hela 12 miljarder transistorer. Antalet CUDA-kärnor uppgår till 3 840 stycken spridda över 30 stycken ”streaming multi”-processorer (SM), och sex ”graphics processing”-kluster (GPC).

Grafikkretsen i GTX 1080 Ti är baserad på den fullstora GP102-kretsen, samma som används i Titan X Pascal, och har fått namnet GP102-350. Den fullstora kretsen har 30 SM enheter, medan den nya har två mindre, 28 stycken. Antalet CUDA-kärnor är lika många på båda kretsarna, likaså antalet texturenheter på 224 stycken. Renderingsenheterna får en liten nedskalning till 88, från 96 stycken i Titan X Pascal.

Den stora nyheten med GTX 1080 Ti är uppgraderingen av minnesmängden från 8 gigabyte GDDR5X till 11 gigabyte GDDR5X, vilket är 1 gigabyte mindre än Titan X Pascal, konstigt och ovanligt men av allt att döma är det ett sätt att minimera kostnaderna. Till GTX 1080 Ti har Nvidia valt en ny generation bättre optimerade GDDR5X-minnen. De nya minnen har betydligt renare signal vilket ger upphov till högre minneshastigheter. Med de nya minnen lyckas Nvidia skruva upp minnesfrekvensen till 11 000 megahertz effektivt.

Minnesbussen får en liten nedgradering från 384-bit i Titan X Pascal, till 352-bit i GTX 1080 Ti, men tack vare de högre frekvenserna ser vi att den totala minnesbandbredden når upp till 484 gigabyte per sekund, vilket är något högre än bandbredden för Titan X Pascal på 480 gigabyte per sekund.

En av de större nyheterna med lanseringen av GTX 1080 Ti är att Nvidia bekräftar att man har sen arkitekturen Maxwell satsat på rutnätsbaserad rendering och minneshantering. Tack vare Nvidias renderingsteknik kan Maxwell och Pascal-kort smartare rendera grafik samtidigt som det hålls kvar i den snabbare L2-minnen. Det gör att renderingstiderna minskar och minnet kan bättre allokeras till andra resurser. Mängden L2-minne stannar på 3 megabyte, till skillnad från 2 megabyte på GTX 1080.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JBHamit SenCarl HolmbergMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
saldot
Medlem
saldot

Har ni några planer på att vattenkyla kortet?
Skulle vara intressant att se vad det gör för överklockningen då tempen verkar vara den begränsande faktorn.

Mikael Linnér
Medlem

Fantastiskt fin recension Hamit! Riktigt bra jobbat!

En fråga angående artikeln, vilka minnen/frekvens använde ni till RyZen?

Ryzen får upp till 15% högre i tester där GPU inte är flaskhgals med snabbare minnen:

Carl Holmberg
Editor

Vi använder 2 400 MHz där det är möjligt, men har noterat en hel del problem med minnesskalning med våra Ryzen-exemplar, med två olika moderkort och två olika uppsättningar moduler. Jag filar på en artikel om detta för att granska det djupare, och förhoppningsvis kommer problemen lösa sig med den senaste UEFI-uppdateringen 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Tyvärr är det dessutom så att de som verkligen spelar i 4k inte spelar på Ultra settings. En av de första sakerna man gör är att bland annat dra ner på AA, det påverkar inte grafikkvalitén när du spelar i 4k och ökar prestandan påtagligt i de flesta spelen. Detta gör delen med 4k settings i CPU jämförelserna lite skev tror jag. Det olyckliga är nog att Intel nog skulle få ännu mer mark i 4k när GPUn belastas mindre.

Dessutom är det värt att notera tämligen store prissänkningar på 1080 korten i samband med IT släppet.

Medlem

Jag tycker definitivt att NHW går från klarhet till klarhet när det gäller deras grafiktester.
Grym recension på marknadens snabbaste kort.
Kul att ni även fick med jämförelser mellan Ryzen och Intel.
Det billigare alternativet vann 🙂

JB
Medlem
JB

Mäktigt kort, mäktig prestanda! MEN – återigen kylningsproblem med referenskort, kyler dåligt och väsnas ofta. Min rek: köp EJ – OM du inte sitter med en massa kosing som bränner i fickan och ett omedelbart behov, så invänta Amd Vega (i maj?) och därpå följande eventuella prisjusteringar, välj sen det ena eller det andra, som du då finner bäst – för dig! En synpunkt vad gäller avsnittet: ”CPU-test – vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?”: Det är inte riktigt rättvist gentemot Ryzen-processorn att göra jämförande tester i detta tidiga skede, ALLA spel är optimerade för Intel men få… Läs hela »

JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB

Tillägg till min kommentar: Jag är, när det gäller fabrikat, helt färgblind vad gäller rött, blått och grönt (Amd, Intel och Nvidia – för den som inte visste;), har produkter från alla tre tillverkarna i ”min park”. MEN, jag har förstått att det för en del är ett känsligt ämne, de känner sig helt enkelt om det kan tolkas som kritik mot den ”egna färgen”, DET tycker jag är ganska omoget. Bemöt istället påståenden och synpunkter som inte gillas konstruktivt, med argument.

Är endast mån om att det skall vara knivskarp och glödhet konkurrens, det gynnar oss konsumenter!

JB
Medlem
JB

Vill bara passa på att lägga till den här brasklappen – om varför jag inte gillar referenskort, vare sig de innehåller A- eller N-GPUer – motivering: Det minsta lilla surr från fläkten förstärks i höljet som fungerar som en resonanslåda, och vart tar det vägen, jo direkt ut genom plåthållaren/-gallret. Det hjälper alltså inte om man nu har kostat på sig ett ljuddämpat chassi, enda lösningen är lurar, eller en riktigt kraftig ljudanläggning (som dränker missljudet). Har säkert byggt 10-15 datorer där just detta problem uppstått. Nyligen var det ett Sapphire RX480 (ref.kort) vars fläkt avgav ett väldigt enerverande ”klirr”-ljud… Läs hela »

JB
Medlem
JB