Från en tjuga till över 1000-lappen: Så hög är avgiften

Enligt de tariffer som Copyswede föreslagit kommer svenska återförsäljare samt distributörer och i slutändan svenska konsumenter tvingas betala hundratals, stundtals tusentals kronor extra för sina elektronikprodukter. Oavsett om man faktiskt privatkopierar material till sina enheter.

Redaktionen sammanställde en snabb lista över några populära hemelektronikprodukter som omfattas av privatkopieringsersättningen. Här ser man snabbt vilka kostnadspåslag det handlar om.

ProduktnamnPris utan avgift Pris med avgift Prisökning pga avgiftProcentuell prisökning pga avgift
Iphone 7 256 GB9 690 kronor10 810 kronor1 120 kronor11,5%
Google Nexus 6P 64GB4 290 kronor4 570 kronor280 kronor6,5%
Samsung Galaxy S7 Edge 32 GB7 490 kronor7 630 kronor140 kronor1,9%
Asus Zenbook Pro UX501 256GB13 990 kronor14 090100 kronor0,7%
Lenovo Ideapad 500S-13 128GB4 990 kronor5 090 kronor100 kronor2,0%
Samsung 850 Evo 250GB890 kronor990 kronor100 kronor11,3%
WD Blue 1TB HDD449 kronor549 kronor100 kronor22,3%
Sony PlayStation 4 500GB2 690 kronor2 790 kronor100 kronor3,7%
Nvidia Shield Tablet K1 16GB1 990 kronor2 010 kronor20 kronor1,0%
Priser från väletablerade hemelektronikbutiker och alla inklusive moms (2016-10-10)

Vissa produkter påverkas knappt alls

Vissa produkter som exempelvis surfplattor med små lagringsenheter eller mer påkostade bärbara datorer påverkas knappt alls. Där handlar det om en hundring på sin höjd och ett procentuellt prispåslag runt procenten. Lagringsenheter som SSD:er och hårddiskar har som mest bara en hundralapp i prispåslag. Procentuellt kan det dock handla om över 20 procent för de mest prispressade modellerna.

Smartphones är annars de produkter där den faktiska merkostnaden springer iväg värst. Iphone 7 med 256 gigabyte lagringsutrymme kan komma att bli 1 120 kronor dyrare om Copyswede får igenom sitt förslag på 4,37 kronors avgift per gigabyte. Det är ett påslag som känns någorlunda rimligt på en telefon med 16 gigabyte lagring. Men som med dagens mått mätt ger hissnande prispåslag.

Risk för ökad privatimport av smartphones

IpJust tariffer för smartphones och andra produkter är några av de punkter elektronikbranschen planerar att förhandla om med Copyswede. När och vilka avgifter som träder i kraft för dessa produkter är fortfarande oklart. Risken för en ökad privatimport blir dock påtaglig.

En av de få sätt att undkomma kassettskatten är nämligen att beställa från butiker utom Sveriges gränser. Något som också påverkar tjänster som Prisjakt och Pricerunner där det listas priser från butiker med produktlager och verksamhet utanför Sverige.

Senaste artiklarna om Copyswede

Rubrik

Innehåll

15
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
4 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Knubbispege63RujaMattias Festin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jan Falk
Medlem
Jan Falk

CopySweden har för länge sen tappat fotfästet och svävat ut i modellen jaga pengar för pengarnas skull och slutat med förhålla sig till balansen vad som är rimliga nivåer.

GuuFi
Medlem
GuuFi

Frågan är väl hur länge de kan härja fritt.
Nu har jag väl ingen större koll på svenska lagar men folket borde ju kunna ha något att säga till om det, någon namninsamling eller något?
De sjuka är att de flesta inte ens vet att de betalar extra till CopySwede, har inte stått något på mina kvitton när jag köpt diskar iallafall, borde vara obligatoriskt.
Eller att återförsäljare separat nämner avgiften för varje produkt på deras hemsidor.

broken
Gäst
broken

Politiker bryr sig inte ens om frågan, utan känns mer som brödraskap eller svågerpolitik kanske är mer rätt.

Sen är det få som vet eller rent av tycker det är rätt av copyswe (men då har dessa inte all fakta eller bryr sig).

Bimi
Medlem
Bimi

Jaha, dags att börja köpa elektronik från utlandet igen.

Marcus
Gäst
Marcus

HD Korruption på Högsta nivå! Vem fan företräder folket nu för tiden!

Illwill
Gäst
Illwill

Smith & Wesson!

Jakob
Gäst
Jakob

Kommer aldrig någonsin att köpa en produkt där de giriga ockrarna på Copyswede får en rutten krona.

Kommer att beställa all teknik utomlands från och med nu.

Ruja
Gäst
Ruja

Inte nog med den idiotiska avgiften, om vi börjar köpa direkt från utlandet kommer de seriösa återförsäljarna i Sverige att tappa ännu mer försäljning pga Copyswede

pierreb
Medlem
pierreb

Sjukt

Greger
Gäst
Greger

Undrar vart de förankrar sina prispåslag, jag menar som artikeln nämner så är ju streaming det alla använder sig av mest nu för tiden. Och särskillt på mobiltelefoner. Och undersökningen där 3 – 5 % privatkopierat något stämmer nog ganska bra med verkligheten. Vilket innebär att beslutet att ta ut 4.38 kr per gigabyte på en mobiltelefon är helt befängt, det måste ju vara folk som verkligen är bakom flötet när det gäller att förstå hur dagens teknink fungerar och används. Men som alltid när någon kan utöva maktmissbruk så blir det väl såhär, särskillt när det är pengar inblandat…

Mattias Festin
Gäst
Mattias Festin

De flesta saker går inte ens kopiera pga DRM. Hur kan musik och filmbranchen rättfärdiga att ha både privatkopieringsavgift och DRM? Ta ut avgift för något som de själva sen omöjliggör.

Kan inte ens komma på en liknelse där man tvingas att betala för något och sedan kan man inte nyttja produkten/tjänsten.

Måste vara bästa affärsmodellen någonsin! Tjäna pengar från en annan branch, utan typ någon nyttjar det man betalar för.

Och som gräddet på moset allt detta utan insyn i organisationen som tar emot pengarna.

Nä, ush! Fattar inte hur detta kan vara lagligt!

Ruja
Gäst
Ruja

Det som tar plats i min telefon är bilder som jag tagit. Om man inte har en enda ljudfil eller video får man tillbaka Copyswede avgiften. Vi kanske alla skall skicka in en rapport varje månad till Copyswede där vi måste ange hur mycket vi kopierat denna månad. Skulle minska arbetslösheten rejält…

Medlem
Olle P

Lagen säger att avgiften ska vara skäligt stor.
Copyswede hävdar själva att de redan nu får in drygt 100 Mkr/år, (motsvarande i genomsnitt 10kkr per ansluten upphovsrättsägare) som de inte vill mista.
Givet att den inkomsten är skälig så bör de ju få in mer än 5 miljarder kr/år i royalties från strömmande media, så då kan väl några miljoner hit eller dit i privatkopieringsavgift knappast spela så stor roll.

pege63
Medlem
pege63

Har sagt detta länge nu i minst 10 år och se på fan jag hade rätt. https://www.nordichardware.se/fildelning/eu-domstolen-att-se-pa-piratstreaming-ar-inte-olagligt.html

Knubbis
Gäst
Knubbis

Företagen bakom är som Nestlé, en megakoncern inom matindustrin. De ansöker till domstolarna om rättigheter till all världens dricksvatten, örter i skogen etc.
Befängda och giriga satsningar men går bara En ansökan hem så får de monopol och kan suga ut pengarna från vanligt folk som de vill. Det gäller att folket och branschen ställer sig emot deras utpressningsmetoder.