Copyswede och privatkopieringsersättning påverkar nästan alla svenska elektronikkonsumenter, här förklarar vi hur och varför.

Copyswede/Privatkopieringsersättning lathund:

 1. Privatkopiering är inte detsamma som piratkopiering
 2. Privatkopieringsersättningen fördelas som ersättning till upphovsrättshavare och artister
 3. Copyswede företräder 14 olika medlemsorganisationer för upphovsrättshavare i Sverige
 4. Copyswede menar att du som konsument privatlagrar TV, film och musik på din mobil, spelkonsol och dator
 5. Copyswede får störst kritik för sin förlegade syn på konsumenters användning av hemelektronik
 6. Intäkterna för privatkopieringsersättningen sjönk 2015 till 86 miljoner kronor från 119 miljoner kronor (2014)

Vilka är Copyswede?

Organisationen Copyswede grundades år 1982 och är ett samarbete mellan olika fackliga organisationer för upphovsmän. Organisationen ägs av dess fjorton medlemsorganisationer som alla företräder upphovsmän eller utövande konstnärer. Dessa organisationer stå då bakom Copyswede i deras arbete av licensiering för vidareanvändning av TV- och radioprogram i olika medier. Organisationens ansikte utåt är vd:n Mattias Åkerlind, som du kan läsa en intervju med här.

Medlemsorganisationerna bakom Copyswede
 • Bildkonst Upphovsrätt i Sverige
 • Nordisk Copyright Bureau
 • Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation
 • Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå
 • Svenska Fotografers Förbund
 • Svenska Journalistförbundet
 • Svenska Musikerförbundet
 • Svenska Tecknare
 • Sveriges Dramatikerförbund
 • Sveriges Författarförbund
 • Sveriges Läromedelsförfattares Förbund
 • Sveriges konsthantverkare och industriformgivare
 • Sveriges Yrkesmusikerförbund Teaterförbundet

Vad gör Copyswede?

Copyswede jobbar bland annat med att förhandla och teckna avtal inom upphovsrättsområdet för artister och konstnärer. Detta för att genom olika avgifter idka ersättning för upphovsrättsinnehavare som musiker, skådespelare, fotografer och andra involverade i skapandet av upphovsrättsskyddat materia. Såhär förklarar Copyswede själva sin verksamhet.

”Målet för Copyswedes verksamhet är att de vars verk och prestationer utnyttjas i olika medier ska få ersättning för detta. Så långt som det är möjligt och ekonomiskt/administrativt försvarbart fördelas därför inkasserade ersättningar alltid individuellt, antingen av Copyswede eller av dess medlemsorganisationer.” skriver Copyswede på sin hemsida.

Då en TV- eller radioproduktion kan bygga på flera upphovmäns medverkan så jobbar organisationen ofta med att träffa en form av kollektivavtal med upphovsmännen. Då om någon utomstående aktör vill använda upphovsmännens verk i en egen produktion så är det upp till Copyswede att alla upphovsmän relaterade till materialet får en rättvis ersättning.

Annons

På så sätt används privatkopieringsersättningen för att hämta ersättning från vanliga konsumenter. Medan ersättning för vidaresändning är en avgift som exempelvis läggs på TV-bolag och radiokanaler som sänder upphovsrättsskyddat material.

Privatkopieringsersättning för upphovsrättshavare

Det som Copyswede förmodligen är mest kända för i folkmun är just deras administering av det svenska systemet för privatkopieringsersättning.

Detta innebär att enligt svensk lag så ska alla aktörer (distributörer eller återförsäljare) som importerar eller tillverkar lagringsmedia för ljud och film registrera sig hos och betala privatkopieringsersättning till Copyswede. Den totala ersättningen för privatkopieringsavgifterna under 2015 uppgick till 86 miljoner kronor, ner från 119 miljoner kronor 2014.

privatkopieringsersattningDenna avgift är till för att agera ersättning till upphovsmän som drabbas av inkomstbortfall då privatpersoner enligt upphovsrättslagen har en viss rätt att framställa enskilda exemplar av olika verk för privat bruk.

Annons

Copyswede menar kort och gott att svenska konsumenter köper musik, TV-serier och film för att sedan kopiera dessa till flera enheter. Vissa enheter anser Copyswede är ”särskilt ägnade” åt privatkopiering och dessa avgiftsbeläggs.

Avgiften resulterar då i ökade kostnader för tillverkare och försäljare av i princip alla elektronikprodukter som har möjligheten att lagra någon form av media. Medan avgiften betalas av återförsäljare och distributörer resulterar det i sin tur att priserna för konsumenter också ökar. I synnerhet i jämförelse med produkter som importeras från utlandet där privatkopieringsersättningen inte appliceras.

Produkter som Copyswede vill ta/tar ut privatkopieringsersättningen på

 • Mobiltelefoner
 • Datorer
 • Hårddiskar (externa/interna)
 • Spelkonsoler med intern lagring
 • Surfplattor och MP3-spelare
 • USB-minnen
 • CD/DVD-skivor

Hur pass priset på olika elektronikprodukter ökar på grund av privatkopieringsersättningen är olika beroende på produkt och produktområden. Du kan hitta en detaljerad sammanställning av detta i en tidigare artikel här på NordicHardware.

Annons

Där ser man bland annat att prispålägget för till exempel mobiltelefoner kan komma att bli vansinnigt höga. Avgiften för mobiltelefoner är 4,38 svenska kronor (inkl moms) per gigabyte lagringskapacitet. Vilket kan resultera i tusentals kronor i prispåslag. Avgifterna för mobiltelefoner har i skrivande stund dock ej ännu trätt i kraft (2016-11-04).

Debatten handlar ofta om produkterna som avgiftsbeläggs

Den stora debatten kring Copyswedes verksamhet brukar fokusera på de produkter som organisationen definierar som ”särskilt ägnade” för privat lagring. Där elektronikbranschen och konsumenter påpekar att exempelvis smartphones extremt sällan används för att lagra privatkopierat material. Detta bland annat med ett allt större fokus på streamingtjänster.

Mer information om Copyswede finns på organsationens hemsida.

Copyswede – Så mycket betalar du extra för dina prylar

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
GuuFipege63Elmedano Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Deathtome
Medlem
Deathtome

Jag förstår tanken med Copyswede. Men med mer och mer tjänster som erbjuder bra streamat får Copyswede svårare att motivera den kollektiva ”bestraffningen”.

För jag har slutat med privatkopiering, för streamar musik genom Spotify, film genom Netflix och HBO. Och köper spel genom Steam. Men ändå måste jag straffas när jag köper t.ex. en ny hårddisk för att få plats att ha flera spel installerade…

Rråland
Gäst
Rråland

Undrar hur mycket av ”intäkterna” som går åt till Copyswedes egna löner, hyror, tjänstebilar, representation med mera?

.

GuuFi
Medlem
GuuFi

Ganska många miljoner per år, finns redovisat på deras hemsida i form av luddiga beskrivningar i PDF-format.
Feta lokaler på Kungsholmen behövs också för att driva denna verksamhet, de skulle lika gärna kunna sitta i Arjeplog i någon stuga och ”jobba”. Men då skulle det knappast vara så intressant längre.

Elmedano
Gäst
Elmedano

Logik: Jag köper en hårddisk för mina filer, får betala för hårddisken och en straffavgift oavsett om jag lagrar redan köpt film eller musik. Några år senare vill jag ersätta min hårddisk för den håller på att bara ur, så nu får jag återigen betala straffavgift för SAMMA lagrade filer. Men eftersom hårddiskarna blir allt större, får jag till min glädje betala högre straffavgift.

Kurt I. Kuvös
Gäst

En logik inte helt olik resonemanget om att en högre skatt på bränsle magiskt gör att folk behöver åka på jobbet och skjutsa ungarna på fotbollsträning mindre, (hur skulle det annars göra något för att rädda miljön?). Som du är inne på handlar det bara om att övertyga rätt individer (bjudmiddagar?) om att tramset är motiverat, målet är uteslutande att få in mer pengar. Något som sticker mig i ögonen är att jag köper en hårddisk eller ett knippe tomme DVD-skivor (är bra att ha ibland än idag) och ofrivilligt stödjer jag helt plötsligt oknytt som Takida. Ja om jag… Läs hela »

Elmedano
Gäst
Elmedano

och det gör du varje gång du gör nu kopia på din cd som blivit skrapad, elle gör en backup för att slänga den gamla.
oavsett om det är köpt musik, film eller bara dina egna filer;.

Ersätter du lagringsmedian, betalar du straffavgift… För samma filer du redan betalt straffavgift för tidigare…. om och om igen

It’s hilarious!

Medlem

Tänk även på att det inte är lagligt att kringgå kopieringsskydd som nästan all media använder sig av idag.

pege63
Medlem
pege63

Copyswede har inte en enda gång redovisat när och hur pengarna har gått till den som skall ha dom, tänk nu på att det är en självutnämnd privat organisation. Det är som om jag startat en egen där jag skall se till att rökare som skadar dom icke rökande med passiv rök skall betala skadestånd för dom icke rökandes sjukhuskostnader, läkemedel, arbetstid bortfall för att man utsätter dom för passiv rökning. Jag skall se till att dom får sina pengar……

Medlem
Olle P

Detta har länge varit en käpphäst för mig. * Upphovsrättsägare är vi allihopa. * De i min bekantskapskrets som har störst hårddiskkapacitet är de som har massor av upphovsrättsskyddat material: Egenhändigt framställda fotografier och filmer. Dessa personer bör också ha möjlighet att få del av privatkopieringsavgiften, men att som privatperson registrera alla bilder och filmer man framställer är i praktiken ogörligt. * Ersättningsnivåerna totalt sett verkar ganska höga i förhållande till hur mycket Copyswede drar in från andra källor, till exempel streamingtjänster. * Som ”Magnus” påpekar är det förbjudet att kringgå kopieringsskydd, och väldigt många verk sprids med kopieringsskydd. Dessa… Läs hela »