Snart går vi in i det nya året och med detta ställer vi våra sikten på kommande hårdvarulanseringar planerade för år 2020. Men vad är det egentligen vi har att se fram mot?

Årtiondet är snart över. Med det nya året kommer även flera saker att se fram mot. Allt från nästa års stora teknikmässor, kommande speltitlar och framför allt ny hårdvara! Vad är det dock som är planerat eller ryktat att komma ut till konsumenter under början av det nya årtiondet?

AMD Zen 3 & Ryzen 4000

Ryzen 9 3950X.

AMD har haft ett stort år 2019 och ser inte ut att lägga fötterna på bordet inför 2020.

Företagets uppföljare till Zen 2-baserade Ryzen 3000-serien kommer att hitta sin väg till marknaden under nästa år.

Med den nya processorarkitekturen och fjärde generationens Ryzen-processorer förväntas AMD kunna erbjuda omkring 10 procent högre prestanda och 15 procent bättre energieffektivitet. Detta jämfört med tredje generationens Ryzen-processorer tack vare den nya tillverkningsprocessen 7 nm+. Den nya tillverkningsprocessen erbjuder omkring 20 procent högre transistortäthet jämfört med den process som dagens Ryzen-processorer baseras på.

Annons

Intels tionde generation Core-processorer

Intel har i år sjösatt sin nya entusiastarkitektur Cascade Lake-X. Detta är dock inte processorer riktade mot vanliga konsumenter utan de riktar sig mot arbetsstationer och dedikerade entusiaster. Däremot förväntas konsumentprocessorer från Intels Core 10 000-serie lanseras under nästa år.

Intels flådiga förpackning för 9000-seriens Core i9-modeller.

Exakt vad vi har att förvänta oss av dessa processormodeller är i skrivande stund inte helt klart. Däremot har det ryktats om att det blir ännu en Skylake-variant baserad på 14 nanometers tillverkningsprocess. Detta är dock inte bekräftat och en mystisk Intel-processor hittades tidigare denna månad i SiSofts databas. Något som kan visa sig vara ett tidigt exemplar av dessa kommande konsumentprocessorer.

Det har även dykt upp rapporter om att Intel kan komma att erbjuda HyperThreading hos samtliga processormodeller ur den kommande serien. Detta med fyrkärniga Core i3, sexkärniga Core i5, åttakärniga Core i7 och tiokärniga Core i9-modeller. Skulle detta visa sig stämma kan Intel komma att ge AMD en redig fajt när det kommer till flertrådad prestanda under det kommande året.

Annons

Grafikkort från AMD Radeon

AMD har under 2019 lanserat sin grafikarkitektur Navi. Först ut var grafikkortsserien Radeon RX 5700 och senast såg vi lanseringen av RX 5500-serien. Trots en helt ny

AMD:s referensmodell av Radeon RX 5700 XT.

arkitektur som generellt sett mottagits med positiv kritik har AMD fortfarande ingen grafikkortsmodell som kan utmanas Nvidias modeller i det övre prestandasegmentet.

Detta har ryktats bli ändring på under 2020 med Navi-baserade grafikprocessorer som ska kunna tackla Nvidias flaggskepp Geforce RTX 2080 Ti. Detta är som tidigare nämnt endast rykten och bör således tas med en nypa salt. Dock har AMD nu täckt de flesta ”lägre” marknadssegment med olika Navi-modeller och det naturligen steget kan ses som uppåt.

Grafikkort från Nvidia

Nvidias Turing-arkitektur hade ett bra år med lanseringen av flera grafikkortsmodeller ur företagets nya ”Super”-serie. Detta är existerande grafikkortsmodeller som fått extra beräkningsenheter upplåsta, snabbare videominne eller dylikt för att erbjuda en prestandaskjuts från de första Turing-modellerna.

Annons
Geforce RTX 2070 Super i referensutförande.

År 2020 ryktas se introduktionen av nästa grafikarkitektur som går under namnet ”Ampere”. Även namnet ”Hopper” är en möjlighet då Nvidia nyligen registrerat ett varumärke med just det namnet. Här förväntas 7 nanometers tillverkningsprocess användas vid framställandet av grafikprocessorerna.

Det finns ytterst lite information angående Nvidias nästa grafikkortsserie. Ser man på lanseringarna av tidigare generationer har det handlat om flaggskeppsmodellerna som lanserats först. Ofta omkring mitten av året med officiella avtäckningsevent under våren. Just nu kan vi dock inte göra annat än att vänta.

Grafikkort från Intel

För den som missat det: nej, det är inte en felstavning. Intel kommer att ge sig in på marknaden för diskreta grafikkort. Detta kommer att göras med företagets grafikarkitektur ”Xe” som även den är väldigt skyddad från allmänheten.

Annons
Xe
Renderad bild på hur diskreta Intel Xe-grafikkort kan komma att se ut.

Intels chefsarkitekt för grafiksatsningen Raja Koduri har tidigare gett möjliga fingervisningar om en lanseras i mitten av 2020. Han har även via Twitter talat om en Xe-baserad grafikprocessor Intel internt kallar för ”Alla kretsars fader”, en massiv krets som enligt Koduri ska vara en av de största grafikkretsarna någonsin.

Exakt vilka prestandasegment Intel planerar att attackera för när det gäller produkter riktade mot konsumenter är i skrivande stund oklart. Däremot har företaget avtäckt kretsen kallad ”Ponte Vecchio” för datacenter. Denna går under Xe-arkitekturens ”HPC”-familj.

Xe kommer att utvecklas till tre olika mikroarkitekturen kallade Xe LP, Xe HP och Xe HPC. Den förstnämnda står för ”Low Power” och kommer att vara grunden för grafikkretsar med TDP-värden på 5 till 20 watt (W) för mobila enheter. HP står för ”High Performance” och fokuserar på grafikkort med TDP-värden mellan 75 och 250 W. Inte helt förvånansvärt blir Xe HPC mikroarkitekturen för ”High Performance Computing” som datacenter.

Annons

Hårdvaruåret 2020

Trots att det är många produkter vars 2020-lanseringar endast är spekulationer i dagsläget har vi ändå en del att se fram mot. AMD har tagit sig tillbaka in i CPU-fajten och ger Intel en redig utmaning. Samma gäller på grafikkortsfronten mot Nvidia, om än inte i det absoluta toppsegmentet. Både Nvidia och AMD kommer där även få ännu en utmanare i form av Intel att hålla koll på.

2020 kan bli riktigt intressant för oss konsumenter om det priskrig vi sett på processormarknaden även sprider sig till andra hårdvarusegment under nästa år.

År 2020
Vad ser du fram mot i det nya årtiondet? Låt oss veta i kommentarerna!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid