Under hösten är det dags för lanseringen av iPadOS 17 och nu ska vi gå igenom de största nyheterna och förändringarna använder har att förvänta sig i och med det nya operativsystemet.

Vad är det som egentligen är nytt eller märkbart uppdaterat i Apples kommande iPadOS 17? Vi kommer se uppdateringar och nyheter till bland annat låsskärmen, Safari och widgets. Apple kommer även lansera appen Hälsa för iPad i och med det kommande operativsystemet. Låt oss ta en titt på de största förändringarna som kommer under hösten.

Den nya låsskärmen

Först ut har vi låsskärmen som kommer uppdateras ordentligt. Denna kommer nu bli användbar för annat än att bara vara en typisk låsskärm. I och med iPadOS 17 kommer låsskärmen bli livligare med nya typer av notiser, personligt stylade bakgrundsbilder och även widgets som kan användas direkt från låsskärmen.

Användare som väljer att lägga widgets på låsskärmen behöver inte heller oroa sig för att dessa ska skära sig allt för mycket mot bakgrundsbilden. Enligt Apple kommer dessa widgets ha adaptiv färgton för att kunna anpassa sig efter färgerna på bakgrundsbilderna som används på låsskärmen.

Widgets blir mer användbara

Apple har lagt en hel del fokus på vidareutvecklingen av sina widgets. Dessa blir nu interaktiva och kan användas för mer än bara extra information som visas på startskärmen. Widgets kommer nu kunna kontrollera mediauppspelning, smart belysning och mer. Apple uppdaterat även WidgetKit så att utvecklare kan göra sina egna widgets interaktiva så även de kan erbjuda ökad funktionalitet.

Safari

Webbläsaren Safari får i iPadOS 17 en liknande uppdatering som webbläsaren får i senaste macOS. Användare kommer nu kunna sätta upp separata profiler som sparar till exempel sökhistorisk och cookies individuellt. Något som kan vara väldigt användbart för den som använder sin iPad i jobbet men vill separera jobb och privatliv.

Apple utökar även säkerheten med privat surfning som nu låter användare låsa aktiva webbläsarfönster med Face ID eller Touch ID. Detta innebär även att trackers inte får en chans att laddas på dessa låsta flikar.

En mindre men ändå smidig nyhet i Safari är att engångskoder som skickas till din mejl numera kommer att fyllas i automatiskt. Något som innebär att du inte längre behöver lämna Safari när du behöver en engångskod.

FaceTime får nya funktioner

Ser vi till Apples videosamtalsfunktion FaceTime kommer användare numera få möjligheten att lämna ett röst- eller videomeddelande om personen man försöker få tag på inte svarar. Under videosamtal har man lagt till möjligheten att uttrycka sig lite extra med virtuella ballonger, fyrverkerier eller dylikt. Denna funktion aktiverar med några enkla gester och enligt Apple ska den även funka med videosamtalsappar som inte är från Apple själva.

På tal om FaceTime kommer denna applikation nu till Apple TV 4K genom en uppdatering. Funktionen ”Kontinuitetskamera” ska låta använda påbörja ett videosamtal på till exempel sin TV eller iPad och sedan föra över det till den andra.

Hälsa kommer till iPadOS 17

Apple tar nu appen Hälsa och gör den tillgänglig på iPad. HealthKit hittar även sin väg till surfplattorna. Något som innebär att utvecklare kan skapa hälsoappar specifikt anpassade för iPad och dess formfaktor.

Appen kommer erbjuda interaktiva grafer, möjligheten för användare att hålla koll på sina läkemedel samt cykelkoll. Detta tillsammans med en rad andra funktioner användare som brukar appen tidigare lär känna igen. Nu är det dock på en större och förmodligen lite bättre anpassad skärm för att hålla koll på sin fysiska och mentala hälsa.

När släpps iPadOS 17?

Precis som med macOS Sonoma har Apple inte bekräftat något exakt lanseringsdatum. Vi vet att operativsystemet kommer att lanseras under hösten och att det blir en gratis uppdatering. Utöver detta vet vi dock inte något mer exakt lanseringsfönster eller så.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid