Vi börjar närma oss lanseringen av Apples macOS Sonoma som lanseras under hösten 2023. Låt oss gå igenom de största nyheterna, vilka datorer som stöds och annat du behöver veta om det kommande operativsystemet.

Kompatibla datorer:
– MacBook Pro 2018 och senare.
– MacBook Air 2018 och senare.
– Mac Mini 2018 och senare.
– iMac 2019 eller senare.
– iMac Pro 2017
– Mac Studio 2022 och senare.
– Mac Pro 2019 och senare.

Nya widgets för skrivbordet

Apple ger widgets sitt stora fokus i sitt nya operativsystem. Med macOS Sonoma kommer användare ha möjligheten att placera widgets direkt på skrivbordet för bättre åtkomst. det inkluderar till exempel kalender, mediekontroller, kontroller för smarta hem med mera. Vi ser också Apple implementera Continuity för widgets, som låter iPhone-widgets dyka upp på Mac.

macOS Sonoma

Apple försöker även göra det lättare för användare att fokusera på ett aktivt fönster. Widgets kommer därför att bli mer genomskinliga och nästan flyta ihop med bakgrundsbilden när ett program startas. Det hoppas Apple ska minska det visuella kaoset och hjälpa användare fokusera.

Apple TV-inspirerade skärmsläckare

Användare av Apple TV känner säkert igen de vackra skärmsläckarna Apple använder sig av på sin TV-enhet. Nu hittar denna påkostade typen av skärmsläckare sin väg till macOS Sonoma och här kommer vi se slow-motion videos av till exempel Hong Kongs skyline, Monument Valley i Arizona och undervattenlandskap.

Stor fokus på gaming

Apple har nyligen tagit nya krafttag för gaming på Mac. Man fortsätter utveckla Metal 3 och har introducerat ett nytt verktyg som hjälper utvecklare porta sina spel till macOS. Detta verktyg ska enligt Apple skala av flera månader från utvecklingstiden som krävs för att få ett spel som skapat för till exempel Windows att fungera på macOS.

MacOS Sonoma introducerar även Game Mode som ska ge användare högre prestanda i  spel. Detta genom att skifta prioriteringarna för processorerna och grafikkretsarna till speltitlar för maximal prestanda. Game Mode ska även sänka svarstiderna mellan datorn och AirPods samt trådlösa handkontroller genom att dubblera samplingfrekvensen över Bluetooth.

Smidigare videokonferenser

Videosamtal får en rad nya funktioner som underlättar till exempel arbete hemifrån. Användare kommer kunna dela sin skärm, samtidigt som bilden av dem själva visas. MacOS Sonoma låter användare visa upp sitt arbete genom att klippa in det i webkamerans videoflöde.

Apple använder sig av Neural Engine för att klippa in innehållet från användarens skärm in i videosamtalet. Användare ska kunna röra sig fritt framför innehållet som delas utan att det klipps bort eller att konstiga artefakter dyker upp runt användaren eller innehållet.

Apple gör det även lättare att dela media via till exempel Zoom genom att bygga in ett delningsverktyg i macOS Sonoma. Användare kommer nu helt enkelt kunna trycka på den gröna knappen uppe i det vänstra hörnet av bildvisaren och välja att dela innehållet i ett videosamtal.

Ett säkrare Safari

Webbläsaren Safari får ett par välkomna uppdateringar till säkerheten. Användare kommer nu kunna skapa olika profiler i webbläsaren för att separera saker som jobb och privatliv. Information som sökhistorik, cookies, tab-grupper och favoritsidor sparas på de enskilda profilerna.

Apple implementerar en ny funktion i Safaris Private Browsing som nu låser fönster du inte använder. Det är något man menar ska blockera trackers från att ladda i bakgrunden på hemsidor du inte tittar på just nu.

Apple öppnar upp för Web Apps, vilket kan skapa app-liknande upplevelser för hemsidor. Hemsidor kan även fästas i dockan på skrivbordet för snabbare tillgänglighet.

Användare kommer också kunna sätta upp grupper för lösenordsdelning. Alla användare i en grupp kan lägga till eller uppdatera lösenord och då det sköts genom iCloud Keychain är det end-to-end-krypterat.

macOS Sonoma lanseringsdatum

I dagsläget vet vi inte när Apple ämnar att lansera sitt nästa stora operativsystem. Apple har dock bekräftat att macOS Sonoma kommer lanseras någon gång under hösten och att man har öppna betatester innan dess.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid