Smidig installation, stilren design, överraskande god räckvidd men en saftig prislapp. Vi sammanfattar vår livesända test av Netgear Orbi.

Redaktionen valde att sätta heder och ära på spel genom att göra en livetest av Netgears nya Wifi-system Orbi. Testet som sändes lunchtid på torsdagen den 1:e december och svarade på flera frågor.

Utan tidigare erfarenhet av Orbi lyckades redaktionen installera och konfigurera systemet helt utan extra mjukvara. Installationen som enkelt gjordes genom en mobiltelefon direkt mot basenheten lät oss konfigurera vårt eget Wifi-nätverk. Även ladda ner och installera en ny firmware samt ansluta den dedikerade satellitenheten för att förlänga nätverket.

Smidig installation utan extra mjukvara

Trots att vi avvek från installationsvägledningen och skippade både firmware-uppdatering samt satellitinstallation lyckades redaktionen komma i mål med installationen.

Vårt första installationsförsök av satellitenheten gick dessvärre sämre än vi hade hoppats. Med facit i hand mest på grund av en något otålig redaktion och en allmänt dålig täckning på vårt traditionella wifi-nät. I Surfas kontor var 2,4 gigahertz signalen för svag för att få vår Iphone att leverera en laggfri livesändning. När Orbis satellitenhet inte lyckades parkoppla sig mot basenheten valde vi att avbryta på grund av den laggande livesändningen. Vi drog slutsatsen att 5 gigahertz bandet som kopplar Orbi-enheterna inte var tillräckligt kraftfullt för att nå genom husets väggar.

Imponerande stabil parkoppling med 5 GHz

Efter livesändningens slut valde vi att återigen testa en parkoppling på samma positioner. En plats där varken datorer eller telefoner fick ordentlig koppling med vår kraftfulla Nighthawk X6 router. Inte ens över 2,4 gigahertz bandet från samma plats. Det visade sig att Orbis förhållandevis långa parkopplingstid (2-5 min) och en otålig redaktion hade fått oss att dra förhastade slutsatser.  Orbi-systemet fick i vårt andra försök en stark koppling och lät oss maxa vår 100/100 megabit fiberlina med en telefon på Surfas kontor. Ett både överraskande och mycket positivt besked. Vilket verkar påvisa att de förhållandevis stora enheterna har kraftfulla interna antenner.

Trots flera tjocka betongväggar gav Orbi-satelliten maxhastighet på vår 100/100 Mbps-uppkoppling
Trots flera tjocka betongväggar gav Orbi-satelliten maxhastighet på vår 100/100 Mbps-uppkoppling

Medan våra första timmar med Netgear Orbi inte kan ses som en fullfjädrad test har vi bockat av flera av de frågor vi ställde oss innan testet.

  • Netgear Orbi är smidigt att installera även utan tidigare erfarenhet
  • Det krävs ingen extra mjukvara för att göra installationen
  • Automatisk notis och guide om firmwareuppdatering och satellitparning under installationen
  • Enheterna är stilrena om än ganska höga och lite vingliga
  • 5 GHz-parkopplingen klarade en krävande testmiljö med bravur

Det råder inget tvivel om att Netgear Orbi är både enkel och kraftfull när det kommer till att förlänga ditt wifi-nätverk. Kontorslokalens betongbunker klarades av med bravur trots en på pappret begränsad räckvidd över 5 Ghz-bandet. Parkopplingen av systemet är smidigt med ljusdioderna i toppen av satellitenheten men kopplingen tar ofta flera minuter. Något som lurade redaktionen att kontakten var för dålig. Med andra ord, var tålmodig.

Prestandan i nätverket och över satellitenheten var tillräcklig för att ge maximal prestanda över vår 100/100 megabit fiberanslutning. Ett betyg som troligtvis täcker de flesta kunders behov. Det som gör att vi ännu inte kan sätta ett konkret helhetsbetyg för Netgear Orbi är samtidigt mer detaljerade prestandatester. Det är fortfarande oklart hur systemet står sig mot traditionella routrar när det kommer till maximal överföringshastighet och även hantering av QoS och annan funktionalitet. Något vi kommer att utvärdera framöver.

Netgear Orbi – Saftig prislapp men bra första intryck

Sist men inte minst går det inte att komma ifrån prislappen. Över 5 000 kronor kostar ett komplett system med bas- och satellitenhet. Det är mycket pengar för en wifi-lösning, samtidigt som det i mångt och mycket är två kraftfulla routrar som arbetar tillsammans. De första intrycken är åtminstone att Orbi ger den sköna känslan av att ”bara fungera”. Huruvida det blir ett bestående intryck ber vi att får återkomma till.

Ni kan se hela livesändningen och vår installationstest här nedan. Notera att vi hade flera problem med lagg och dålig mottagning vilket vi ber om ursäkt för. Det blev lustigt nog ett kvitto på ett problem med dålig wifi-räckvidd som Orbi-systemet visade sig lösa galant.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid