Söker du en enkortsdator men är inte sugen på någon Raspberry Pi-modell finns det flera alternativ från till exempel Asus, Arduino och Odroid som kan vara värda att överväga inför nästa minibygge.

Raspberry Pi kan vara det mest välkända namnet inom enkortsdatorer. De är dock inte ensamma om att erbjuda enheter i detta format. I denna artikel ska vi gå igenom några alternativ som finns tillgängliga för den som vill använda en enkortsdator i ett kommande projekt.

 

Asus Tinker Board R2.0

Först ut har vi Asus enkortsdator Tinker Board i dess andra revision. Här får vi en fyrkärnig Rockchip RK3288-processor med en klockfrekvens på 1,8 GHz och en Arm Mali-T726 grafikkrets. Detta tillsammans med två gigabyte LPDDR3-minne, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, HDMI, Ethernet och en uppsättning USB 2.0-portar.

I skrivande stund finns Tinker Board R2.0 tillgänglig från 1 410 kronor enligt Prisjakt. Asus erbjuder även Tinker Board S som kommer med 16 GB internt eMMC-minne och en minneskortläsare medans Tinker Board R2.0 inte har någon intern lagring. Denna modell börjar just nu på 1 564 kronor.

 

Odroid N2 Plus

Härnäst har vi en enhet kallad Odroid N2 Plus. Denna kommer med en Amlogic S922X-processor som erbjuder fyra Cortex-A73-kärnor vid 2,2 GHz samt två A-53-kärnor vid 1,9 GHz. Grafikkretsen kommer i form av en Mali-G52 och internminnet kan fås i antingen två eller fyra gigabyte. Lagringskapaciteten sträcker sig från åtta till 128 GB eMMC-lagring och enheten erbjuder även gigabit ethernet, HDMI 2.1 för upp till 4K 60 Hz video samt fyra USB 3.0-portar.

Odroid N2 Plus finns via Odroids hemsida från 1 228 kronor för varianten med två gigabyte RAM.. Den som söker något lite billigare kan även kika på Odroid N2L som kommer med LPDDR4-minne istället för DDR4 som N2 Plus har. Detta drar ner både energiförbrukningen samt priset som för denna börjar på 1 056 kronor.

Arduino Uno

Arduino Uno är ett alternativ för den som endast söker en mikrokontroller och inte en ytterst liten dator att ha i fickan. Flera enheter inom denna genre är i princip fullfjädrade datorer varav vissa har förvånansvärt mycket prestanda för sin storlek. Arduino Uno å andra sidan är en enkel mikrokontroller för den som kanske vill bygga en hemmasnickrad robot eller annat som inte kräver ett dedikerat operativsystem.

Uno baseras på ATmega328 och kommer med en förinstallerad bootloader och öppen källkod. Dess funktioner går även att utöka med hjälp av så kallade Shields man kan köpa till. Utöver detta är det inte mycket den erbjuder i form av hårdvara. Vi ser 32  kilobyte flashminne och en klockfrekvens på 16 MHz. För 300 kronor kan det vara en enhet värd att överväga beroende på vad för slags projekt man vill ge sig in på.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid