Det kan vara knepigt att hitta rätt när man söker grafikkort för Roblox. Spelet kräver ingen jättedyr hårdvara för att drivas men låt oss gå igenom vad som faktiskt är prisvärt i dagsläget.

Roblox fortsätter vara en omåttligt populär speltitel med miljontals spelare varje månad. Nu ska vi ta tag i frågan om vilket grafikkort spelare som känner för att bygga och panga borde sikta in sig på för bästa upplevelse.

I denna artikel kommer vi fokusera på att hitta ett grafikkort för Roblox i den mest använda upplösningen hos Steam-användare: 1 080p. Över 60 procent av alla som deltog i Steams senaste hårdvaruundersökning spelar i 1 920 x 1 080 pixlar. Upplösningar som 1 440p och 4K har 12,49 respektive 2,75 procent av alla användare på plattformen. Även om Roblox inte spelas via just Steam ger plattformen en god översikt till vad för hårdvara och upplösning de flesta använder sig av.

Dyrast grafikkort är inte nödvändigt bäst

Då återstår det alltså att hitta det grafikkort som ger spelare mest ”bang for the buck” eller prestanda per krona i 1 080p-upplösning. Detta gör vi genom att läsa och titta på en rad recensioner av olika grafikkort där just Roblox varit en del av prestandatesterna. Något ni läsare slipper göra då vi på redaktionen spenderar ett par timmar med att göra just detta.

Roblox grafikkort

Roblox officiella krav på hårdvara beskrivs som tillräckligt låga för att spelet ska kunna fungera på en fem år gammal bärbar dator. Således är det inte några dyra prylar vi är ute efter. Är det dock en stationär dator som önskas har AMD sitt grafikkort Radeon RX 6400 som i skrivande stund börjar på omkring 1 550 kronor. Nvidia har just nu inte något grafikkort i samma prisklass. I alla fall inte något vi skulle kunna rekommendera.

Säg då att det inte bara är Roblox som kommer spelas på datorn. Förr eller senare kanske Roblox börjar bli enformigt eller ett nytt spel blir det nya heta och något mer krävande önskas spelas. AMD har då Radeon RX 6650 XT. Detta är ett av AMD:s grafikkort för mellansegmentet ur föregående generation. Trots att det inte är baserat på den allra senaste generationens hårdvara är det fortfarande väldigt konkurrenskraftigt.

Varken AMD eller Nvidia har i skrivande stund lanserat några grafikkort baserade på de senaste arkitekturerna i denna prestandaklass. Båda tillverkare har nya grafikkort för mellansegmentet på väg men den senaste generationens grafikkort har kommit med mycket högre prislappar än föregående generation. Detta tillsammans med att prestandaökningen som erbjuds av den nya generationen inte är så värst hög gör de nya grafikkorten väldigt svåra att rekommendera. I alla fall så länge äldre modeller fortfarande finns på butikshyllorna.

RX 7700 Radeon RX 6600 RX 6500 XT Roblox

Nvidias grafikkort Geforce RTX 3060 och RTX 3060 Ti som också ingår i föregående generation erbjuder båda imponerande prestanda. Tar vi däremot och kollar på Prisjakt ligger det billigaste RX 6650 XT cirka 600 kronor under den billigaste RTX 3060-modellen. Asus är även ett mer välkänt varumärke än Palit vilket kan kännas betryggande för många. RTX 3060 Ti är som tidigare nämnt ett bra alternativ men för 400 kronor mindre kan man istället lägga vantarna på ett Radeon RX 6700 XT som är den direkta utmanaren till Ti-modellen. Radeon RX 6700 XT erbjuder även fyra gigabyte mer videominne för totalt 12 GB. Vilket kan bli väldigt trevligt att ha i framtiden då spel börjar kräva mer och mer minne.

Sammanfattning: Roblox och grafikkort

Ser vi då till systemkraven för Roblox, vad olika recensenter som relativt nyligen testat spelet med flera olika grafikkort säger och hur prissättningen i Sverige ser ut idag har vi en klar vinnare. Vill du spela endast Roblox klarar du dig gott och väl med ett Radeon RX 6400. Vill du även spela mer krävande spel i 1 080p-upplösning är AMD Radeon RX 6650 XT det mest logiska valet av grafikkort. För den som har möjligheten att lägga ut lite extra pengar för mer prestanda och tolv gigabyte videominne istället för åtta finns även RX 6700 XT för cirka 1 300 kronor mer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid