Ikea Trådfri - Betyg och omdöme

Ikeas smarta belysning i Trådfri-serien är för närvarande en något förvirrande produktfamilj. I butiker säger personal att RGB-lamporna jag köpt och testat ”inte borde finnas i butik ännu”. Samtidigt går det inte att köpa endast lamporna, de finns idag bara i paket med Ikeas Trådfri dimmerkontroll. Det är rätt val när du bara köper en enda lampa men de flesta kommer att använda en kontroller till flera lampor och då ha en hög extra dimmerkontrollers liggande. Det betyder också att man får en onödig extrakostnad, vilket å andra sidan gör att Trådfri-lampornas extrema prisövertag är än mer anmärkningsvärt.

Ikea Trådfri för- och nackdelar:

+ Mycket prisvärda lampor och tillbehör
+ Stöd för Apple Homekit och Amazon Alexa

– Trådfri appen är funktionsfattig
– Dåligt utbud av RGB-lampor, säljs bara i paket
– RGB-lamporna visar inte Cyan
– Krävs brygga för app-styrning

Trådfri-lamporna går att styra utan gateway endast med den medföljande kontrollerenheten. Köper du Ikeas Trådfri-brygga för 299 kronor får du dock möjlighet att styra flera lampor samtidigt, tillgång till fler färgalternativ och möjligheten att sätta timers på dina lampor. Men det märks tydligt att Ikea har mycket jobb att göra innan man funktionsmässigt kan konkurrera med Philips.

Känns som en billigare produkt

Ikea Trådfri både är och känns som en billigare produkt än Philips Hue. Trådfri-lamporna har en mer klassisk rund glödlampsdesign men både hårdvara och mjukvara är underlägsen Philips Hue. Trådfri-appen som kan användas med Ikeas gateway låser upp fler färgalternativ men i skrivande stund bara 16 olika fasta färgalternativ, tillskillnad mot Hues närmast obegränsade färgalternativ. Förutom timer och olika profiler du själv kan sätta är Trådfri-appen ganska ointressant och inte i närheten så funktionell som Philips Hues motsvariget.

Det gör att vi också kommer till ett intressant alternativ. Att faktiskt koppla Ikea Trådfri-lampor mot en Philips Hue-brygga. Har du senaste mjukvaran på din Trådfri-lampa ska du kunna koppla lampan mot Hue-bryggan precis som vilken Hue-lampa som helst. Undertecknad fick dock använda sig av en specialapp, Lamp Finder, på min iPad för att få lampan att koppla.

Kan inte visa alla färger

Väl kopplad mot Hue kan du styra färgerna helt fritt likt Philips Hues egna lampor. Vilket visar att färgalternativen i Trådfri-appen åtminstone till viss del är en mjukvarubegränsning. Lustigt nog kan Trådfri-lamporna nämligen inte visa alla färgnyanser. Cyan och olika varianter av grön färg verkar nämligen vara närmast omöjlig för Trådfri att visa. Något som inte bara är isolerat för Hue-bryggan utan även andra kontrollenheter. Ikea Trådfri kan inte heller dimmas lika lågt i ljusstyrka som Philips Hue.

Ikea trådfri har bara de senaste veckorna fått stöd för röststyrning i både Apple Homekit och med Amazon Alexa. Tyvärr får du inte full styrning av funktionerna om du har din lampa kopplad till en Hue-brygga och använder Homekit eller Alexa. Ironiskt nog kan jag stänga av och på min Hue-kopplade Trådfri-lampa även med Google Homes röststyrning, trots att lampan inte syns i Home-appen. För att använda röststyrningen av Trådfri på ett effektivt sätt krävs det idag att du backar tillbaka till den ganska funktionsfattiga Trådfri-appen, alternativt satsar på en mer funktionell brygga än Philips Hue. Med andra ord inget optimalt alternativ något av det.

Ikea Trådfri E27 Färg med dimmerkontroll

Ikea Trådfri E27 med färgkontroll kostar idag 349 kronor med en inkluderad dimmerkontroll. Nästan halva prislappen mot RGB-varianten Philips Hue E27 utan någon fysisk kontroller. Med andra ord är Trådfri en extremt prisvärd smartlampa. Samtidigt är det ett typiskt fall av – du får vad du betalar för.

Medan det är svårt att säga om en Hue-lampa är värd dubbla prislappen mot en Trådfri-lampa råder det inget tvivel om att Hue är ett mycket mer moget och kvalitativt system.

Ikea Trådfri är en sämre produkt än Philips Hue. Detta gäller både dess hårdvara och mjukvara i dagsläget. Samtidigt tror jag personligen att Ikea och Trådfri kan vara det viktigaste som hänt smarta hemmet på länge. Företagets enorma räckvidd, kapital och planerade satsning på smarta hemmet kommer att ge svallvågor på marknaden.

Även om Ikea Trådfri är ett prisvärt alternativ till Hue så är det varken lika intuitivt eller funktionellt och passar ironiskt nog bäst för de med stora och avancerade hemautomationer. Här kan Trådfri dra ner totalkostnaden på din installation ordentligt och med en mer funktionellt kontroller som Samsung Smartthings eller Home Assistant kan du få bättre kontroll på lamporna även med rösten. Är din älsklingsfärg Cyan lär dock Ikea Trådfri bli ett antiklimax utan dess like. Ikea Trådfri är idag snubblande nära en budgetrekommendation men faller trots allt lite kort när vi väger in helheten. Betyget och en köprekommendation kan dock komma att ändras med kommande uppdateringar från Ikea.

Pris vid testtillfälle: 349 kronor

Ikea Trådfri E27 RGB
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
KommunikationZigbee
GränssnittE27
Fördelar
+ Prisvärd
+ Medföljande kontroller
+ Homekit-stöd
Nackdelar
- Funktionsfattig app
- Kan inte visa Cyan
- Bristfälligt 3:e partsstöd
Bra att veta
Ikeas Trådfri-serie omfattar även rörelsesensorer och andra lampor.
Funktion/Mjukvara6
Design/Kvalitet6.5
Kompabilitet7.5
Pris
349
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

13
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RobertAnton KarmehedMorkulDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu har jag ju varit inne på det förut, jag är lite mer an av hemma pulare som tycker saker som detta men alla produkter som visas här känns på tok för begränsade för min smak. Som exempel så kär jag ambilight bakom monitorn, det höjer så väl spel som TV upplevelsen. https://www.youtube.com/watch?v=tPJQLvw3U44 lite kött på benen angående detta. För den som endast är ute efter att se effekten hoppas fram till 14:40, gissar att ni sedan vill gå tillbaka och se hur det är gjort. Detta har jag som sagt både vid datorn och TV:n och kan monteras av… Läs hela »

Daniel
Gäst
Daniel

Bostaden ser inte dum ut, man ser tydligt att det finns ett intresse av inredning, stil osv, att du verkligen bryr dig om inredningen alltså.

Robert
Gäst
Robert

Hej Anton, tack för bra info. Vi renoverar ett gammalt hus från grunden upp och ska nu bestämma ny el och belysning. Funderar på om det finns några kloka val man kan göra om man kan ”bygga det smart från början” och inte behöva traditionella strömbrytare och dimrar för att sedan betala igen för ett smart system med Philips, IKEA etc.

Om du fick möjlighet att bygga och designa från början – hur hade du gjort?!
Tack på förhand
Robert