SAF-kolumnen: Vad tycker sambo och katt?

Som jag fastställde i del 1 av denna artikelserie är det inte alltid ett smart hem blir ett ”smidigt hem” och som ansvarig nörd blir man lätt lite hemmablind. Därav låter jag alltid min sambo Anna och katten Elsa ge sin syn på utvecklingen i vårt smarta hem. I denna artikel är det med fokus på just vår smarta hembelysning.

Sambons synvinkel – “Smart belysning”

– Seriöst det krävs inte en Einstein för att träffa en fysisk strömbrytare med fingret. Ibland krävs det däremot massiv tankeverksamhet att knäcka en nöt så fort den ”smarta” tekniken helt plötsligt inte var så genomtänkt.

Dock har smart belysning och Philips Hue överraskande nog imponerat på mig med dess enkla och smarta funktioner. All information serveras till mig på ett silverfat men det fina i det är att jag fram tills nu inte behövt fråga eller fibbla utan det har varit enkelt för mig själv att styra.

Jag älskar att kunna ställa in olika scener för belysningen, favoriterna Sunset och Tropical twilight får en verkligen att tänka till kring hur ett färgsken skapar olika stämningar. Fenomenal magi vid festtillfällen, Philips Hue with love.

Samtidigt, i skrivandes stund släcks alla lampor i lägenheten och jag sitter i soffan i mörkret. Smart? Nä, det var Anton som stack till affären för att handla mat och ställt in i appen att alla lamporna ska släckas när han lämnar hemmet. Nu krävs det en ansträngning av mig och mitt nackspärr, för mobilen den har jag ingen aning om var den är. [Red. anm; Detta skrevs/upplevdes innan röstassistenten var installerad och hus-inställningarna konfigurerades!]

Ett mörker som osökt för mig att tänka på rörelsesensorn på vår toalett. Synda inte för länge det ger dig nu inte bara dig hemorrojder utan ett svart helvete som du nu förnedrande måste vifta dig ur med byxorna nerdragna till anklarna. Smart belysning fungerar riktigt bra, i alla fall så länge du själv gör den smart.

/Sambo Anna, produktionsledare på webbyrå som helst av allt vill att saker och ting ska fungera.

Vem är det som alltid tänder ljuset när jag går på kattlådan i badrummet?!?

/Katten Elsa, svårflörtad soffrivare som älskar lax och att äta upp blommor.

Följ gärna min personliga och kontinuerliga resa mot det smarta hemmet i NordicHardwares forum. Här kommer jag att göra mindre och mer frekventa uppdateringar under projektets framfart. Bidrag gärna till projektet genom att dela med dig av dina egna erfarenheter, tankar och frågor både i forumet och kommentarerna. Tillsammans är vi starka!

Alla delar i artikelserien ”Vägen mot ett smart hem”

Tack till Webhallen.com som bidragit med produkter till dessa artiklar!

Rubrik

13
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RobertAnton KarmehedMorkulDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu har jag ju varit inne på det förut, jag är lite mer an av hemma pulare som tycker saker som detta men alla produkter som visas här känns på tok för begränsade för min smak. Som exempel så kär jag ambilight bakom monitorn, det höjer så väl spel som TV upplevelsen. https://www.youtube.com/watch?v=tPJQLvw3U44 lite kött på benen angående detta. För den som endast är ute efter att se effekten hoppas fram till 14:40, gissar att ni sedan vill gå tillbaka och se hur det är gjort. Detta har jag som sagt både vid datorn och TV:n och kan monteras av… Läs hela »

Daniel
Gäst
Daniel

Bostaden ser inte dum ut, man ser tydligt att det finns ett intresse av inredning, stil osv, att du verkligen bryr dig om inredningen alltså.

Robert
Gäst
Robert

Hej Anton, tack för bra info. Vi renoverar ett gammalt hus från grunden upp och ska nu bestämma ny el och belysning. Funderar på om det finns några kloka val man kan göra om man kan ”bygga det smart från början” och inte behöva traditionella strömbrytare och dimrar för att sedan betala igen för ett smart system med Philips, IKEA etc.

Om du fick möjlighet att bygga och designa från början – hur hade du gjort?!
Tack på förhand
Robert