Överklockning

Intel har till skillnad från AMD länge haft bättre marginaler på sina processorers klockfrekvenser. Företaget har inte behövt pressa sitt kisel särskilt hårt för att nå konkurrensmässig prestanda och det har lett till ganska goda överklockningspotential. Med Kaby Lake och nu även Coffee Lake har Intel infört aggressivare boostfrekvenser vilka bättre nyttjar processorns fulla frekvenspotential. Det gör bättre prestanda från butikshyllorna men kan ge sämre prestandavinster för överklockare.

 Intel Core i7-8700KIntel Core i5-8600KIntel Core i3-8350K
Originalfrekvens (bas)3,7 GHz3,6 GHz4,0
Originalfrekvens (boost, max)4,7 GHz4,6 GHzingen
Manuell överklockning (alla kärnor)4,8 GHz4,8 GHz4,9
Spänning1,30 V1,30 V1,32 V
Procentuell ökning
(Från basfrekvens)
29,7%37,14%22,5%

Med Coffee Lake har samtidigt Intel gjort ett annat intressant val. Genom att öka antalet kärnor har man tvingats sänka basfrekvenserna för sina processorer. Detta för att energiförbrukningen inte ska skena iväg allt för mycket. Det ger också effekten att överklockare kan nå riktigt fina prestandavinster inte minst i flertrådade applikationer.

Under redaktionens överklockningstester var det två saker som slog oss. Intels Coffee Lake-arkitektur är precis lika överklockningsvänlig som Kaby Lake – trots att varje krets har 50-100% fler kärnor att driva. Samtidigt är energiförbrukningen och därmed även värmeutvecklingen ett större problem än tidigare.

Coffee Lake kräver bra kylning

Vi nådde runt 4,8 gigahertz stabil överklockad frekvens på alla våra tre testprocessorer. Det är en minimal ökning i enkeltrådsprestanda för 8700K som har ett turboläge på 4,7 GHz. Samtidigt är det en ganska rejäl ökning på flertrådsfrekvensen. Från 4,3 GHz boostfrekvens på 6 kärnor till konstant 4,8 GHz. Medan våra processorer troligtvis är goda för upp mot 5 GHz var det inte möjligt att nå i våra tester. Anledningen var helt enkelt att värmeutvecklingen blev för hög för våra ändå förhållandevis effektiva Noctua NH-C14-kylare. Med endast en förhållandevis lågvarvig 140mm fläkt skenade temperaturen snabbt till 95 grader när vi skruvade upp frekvensen till 4,9-5,0 GHz med 1,35 volt. Vilket gjorde att systemet helt sonika stängdes av. Med lite mer tid och finslipande hade troligtvis 4,9 gigahertz också varit möjligt även med vår kylning men med kraftfullare kylare hade det utan tvekan gått vägen.

Att döma av våra egna tester och andras överklockningsutforskningar är 8700K och troligtvis även dess syskon 8600K ofta kapabel att nå 5 GHz. Men för detta krävs en rejäl luftkylare eller ett slutet vattenkylningssystem, snåla inte på kylningen om du kör Coffee Lake och vill överklocka!

Prestanda vid överklockning

Även om prestandan sällan skalar med den ökade klockfrekvensen ser vi tydliga prestandaökningar i flera tester.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
6 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
flipdivingAntti OMorkulMMX 166Matte2 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Fina processorer från Intel, tråkigt att de lyckas höja prestandan så markant då det helt plötsligt kom in lite konkurrens i bilden. Ganska tydligt tecken på att Intel valt medvetet att lägga sej på latsidan fram tills nu, denna lansering hade de kunnat gjort mycket tidigare. Vi konsumenter som köpt intels processorer för något år sedan innan Ryzen lanseringen har gjort en dålig affär med facit i handen. Nästa köp blir enkelt, det blir från det röda laget oavsett om Intel då har en liten marginal i prestandavinst eller ej, sättet de beter sej på ser illa ut i mina… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Det kallas för kapitalism! En styrelse utses av ägarna för att tjäna maximalt med pengar, det är vad allting handlar om i dagsläget. Någon som säger att de hellre skulle tjäna mindre än vad de gör, oavsett anledning, ljuger. Det är så hela maskineriet fungerar och kommer vara så ett bra tag framöver.

Du har 100% rätt men är du verkligen överraskad? AMD hade gjord exakt samma sak om de hade varit i Intels position, annars hade VD och styrelse fått gått men omedelbar verkan.

Alling
Medlem
Alling

”Effektförbrukning” är inget ord och måste sluta användas i teknikjournalistiska texter.

jonte
Gäst
jonte

Varför finns det med i ordlistan då? Och varför hänger du upp dig på ett ord i en recension som handlar om processorer?

Morkul
Medlem
Morkul

Du får nog kontakta Svenska akademin och informera dem om att Effektförbrukning inte är ett ord, finns nämligen med i deras ordlista.

MMX 166
Gäst
MMX 166

Mja.
”Hen” är också med i ordlistan. Det gör inte ordet mer språkligt riktigt för det!

Prolessor? Profussor? Tragmatiker?

Det rätta är ju så klart STRÖMFÖRBRUKNING- något som en T eller NV gymnasist (eller bara någon med mer än jordnötter bakom pannbenet) borde veta.

HEN is out of the building

Morkul
Medlem
Morkul

Vad gäller språket, tja det finns många ord som används i olika syften och det är inte alltid det är lätt att veta när var och hur, Men ord som finns med i SAOL är trots allt ord som är korrekt att använda i det Svenska språket. När det kommer till ”STRÖMFÖRBRUKNING” så börjar jag undra vad nu får lära er i skolan nu för tiden.? Du tycks ju vara väl påläst så detta borde inte vara någonting konstig för dig: Effekt =P och P = W/t (watt genom tid) Ström å andra sidan är I i den ack så… Läs hela »

Schlutty
Medlem
Schlutty

Tycker ni glömde ange en negativ sak och det är att denna plattform är mycket kortlivad då Ice Lake kommer redan nästa år, så som konsument kan du ej uppgradera överhuvudtaget. Som plattform är den redan en återvändsgränd.

Matte2
Gäst
Matte2

Det är absolut vettigt att nämna, men för dom flesta kvittar detta. Själv byter jag från 2600K som kom 2011 om jag minns rätt. Denna cpu kommer att hålla såpass länge att det inte kommer vara värt att byta till nästa generation ändå.

För entusiaster vet jag inte heller om det spelar så stor roll, dom vill väl ändå byta allting vid varje nytt släpp 😀

Medlem
Arne Berg

Så länge det inte kommer ddr5 eller pci-e4 så spelar det ingen roll att det ej går att uppgradera man klarar sig ypperligt på en 6700k eller liknande än idag.
Men uppgradering kan man glömma ,men det kan man mer eller mindre med alla system (även amd dom har sagt att även dom skall byta socket när ddr5 eller pci-e 4 kommer så där kan du uppgradera till våren men så e det slut även där )

Medlem

Jag blir bra sugen på att uppgradera från min 4770k. Men tillgängligheten är helt katastrofal. Jag åkte direkt iväg för att köpa/boka ett ex får då till svar att jag var på 307e position i kön. Bokningarna öppnade 2.5h innan jag kom dit xD

Antti O
Gäst
Antti O

Sidan 4 TESTSYSTEM
—————————————
Intel LGA-1151: MSI Z370 Godlike (Tester) och Asus Z370-F (OC)
Intel LGA-1151: MSI Z270 Gaming Pro Carbon (Tester) och Asus Maximus IX Code (OC)
Intel LGA-1150: Asus Z97-A
—————————————-
Jag förstår inte detta riktigt. Får ni inte överklocka med MSI? Skulle vara intressant vilka OC-resultat ni skulle ha fått med MSI Godlike. Varför bytte ni moderkortet vid OC-testet?

Och idag skriver ni:
”Nu är Coffee Lake och den nya 300-seriens moderkort här och MSI Z370 Godlike Gaming har hittat sin väg till testlabbet där det poserar framför vår kamera.”

flipdiving
Medlem
flipdiving

I regularly visit your site and find a lot of interesting information.
Not only good posts but also great comments.
Thank you and look forward to your page growing stronger.
nodejs quiz