Intel Coffee Lake - Detta behöver du veta!

1. Coffee Lake är inte en helt ny arkitektur

Det första vi alltså kan fastställa är att Intel inte byggt en ny CPU-arkitektur från grunden när man utvecklat Coffee Lake. Företaget har byggt vidare på samma mikroarkitektur man använde för att bygga dagens Kaby Lake-processorer. Medan grundstommarna är desamma har Intel skyfflat om lite i cache-konfigurationen, utökat antalet CPU-kärnor och använt en något finputsad tillverkningsteknik kallad 14nm++.

Intel Coffee Lake är 8:e generationens Intel Core-processorer och riktar sig mot prestandakonsumenter.

2. Det betyder egentligen 14nm++

Kort och gott handlar det om en naturlig vidareutveckling av Intels redan välanvända tillverkningsprocess på 14 nanometer. Medan transistorerna fortfarande har samma fysiska storlek har företaget sedan 2015, när man introducerade sina 14nm-transistorer, finputsat sin tillverkningsteknik och optimerat densamma. Med Kaby Lake introducerade man 14nm+ och med Coffee Lake kommer alltså 14nm++. Ett fint namn för vad som egentligen bara betyder att Intel rent logiskt lyckats finslipa sin tillverkningsteknik under det senaste året. Rent konkret ska det kunna erbjuda bättre energieffektivitet och potential att nå högre klockfrekvenser. Samtidigt kan det givetvis inte jämföras med vinsterna i en helt ny tillverkningsteknik med fysiskt mindre och mer tätpackade transistorer. Vilket också indikeras av det faktum att Coffee Lakes toppmodeller har ett specificerat tdp-värde av 95 watt, upp från 91 watt på motsvarande Kaby Lake-modeller.

3. Fler kärnor i alla segment – i7, i5 och i3

Den bästa nyheten för konsumenter är att Intel inte bara levererar fler CPU-kärnor i sina flaggskeppsmodeller av Coffee Lake. Alla tre Core-serierna utökar antalet kärnor där Core i7 och Core i5 går från 4 till 6 kärnor och Core i3-serien dubblar antalet kärnor från 2 till 4. Endast Core i7-serien erbjuder dock flertrådsstöd vilket betyder att AMD fortfarande oftast kommer att erbjuda antingen fler kärnor eller fler trådar vid liknande prispunkter.

4. Lägre basfrekvenser, högre boost

Intel må ha vidareutvecklat sin 14nm-teknik men företaget kan samtidigt inte trolla. Genom att introducera fler CPU-kärnor ökar givetvis en vid maximal belastning. Detta har gett effekten att även om Coffee Lake har fler kärnor och potentiellt betydligt bättre flertrådsprestanda har varje ny CPU lägre basfrekvens jämfört med motsvarande CPU från Kaby Lake-familjen. Skillnaden ligger på 200-400 megahertz i Kaby Lakes fördel medan Coffee Lake har 50 procent fler kärnor. Noterbart är att Core i5 och Core i7-processorerna samtidigt har en högre boostfrekvens, vilket bör betyda att Intels nya processormodeller kan prestera riktigt bra även i enkeltrådade applikationer. Core i3 som saknar boost-teknik kan dock få det kämpigare i enkeltrådade applikationer.

5. Alla måste köpa Intel Z370-moderkort

En av de kanske mest överraskande och irriterande nyheterna med Coffee Lake är att alla CPU-konsumenter även kommer behöva ett nytt moderkort. Trots att Intel använder lika många kontaktben, 1 151 stycken, krävs det en ny styrkrets för Coffee Lake. Vid lanseringen handlar det enbart om Intel Z370 styrkretsen som matchar väl med kraftfullare Core i5 och Core i7-processorer men kan kännas som onödigt påkostad för budgetdatorer med Core i3-processorer. När och om Intel introducerar mer budgetvänliga styrkretsar är ännu oklart. Att Coffee Lake kräver nya moderkort menar Intel beror på att de extra kärnorna i arkitekturen kräver en kraftigare spänningsdel. Positivt är åtminstone att styrkretsen förutom stöd för 2 666 megahertz DDR4-minne, upp från 2 400 MHz på Z270, även har stöd för integrerad Thunderbolt 3.

6. Fokus på Optane-lagring – Inget för SSD-användare

Intel lägger samtidigt stor vikt vid det faktum att Intel Z370 och Coffee Lake stödjer lagringstekniken Optane. I dagsläget är detta att jämföra med en SSD som agerar lagringscache för din hårddisk. Med andra ord är det en teknik som är ganska ointressant för SSD-användare då en SSD av senare snitt med största sannolikhet levererar bättre prestanda i de flesta lägen. Optane är riktat mot den som fortfarande, mot vår inrådan, använder en mekanisk hårddisk som primärlagring. Men för den som bygger sin egen dator idag bör man alltid satsa på en SSD-enhet för primärlagring. Vi kommer givetvis att se närmare på Optane och dess utveckling då minnestekniken i sig har väldigt fina potential.

Intel jämför gärna Optane med äldre HDD-utrustade datorer.

7. Högre prislappar på alla processorer

Ett annat trendbrott förutom fler CPU-kärnor är att Intel nu även höjer prislappen på sina konsumentprocessorer. Riktpriserna från företaget är i snitt 6% högre än motsvarande modeller ur Kaby Lake när dessa lanserades. Vilket i exempelvis fallet Intel Core i7-8700K betyder att flaggskeppet troligtvis blir runt 200 kronor dyrare än sin föregångare 7700K. Exakt vad de svenska butikspriserna landar på är dock ännu lite oklart.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
6 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
flipdivingAntti OMorkulMMX 166Matte2 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Fina processorer från Intel, tråkigt att de lyckas höja prestandan så markant då det helt plötsligt kom in lite konkurrens i bilden. Ganska tydligt tecken på att Intel valt medvetet att lägga sej på latsidan fram tills nu, denna lansering hade de kunnat gjort mycket tidigare. Vi konsumenter som köpt intels processorer för något år sedan innan Ryzen lanseringen har gjort en dålig affär med facit i handen. Nästa köp blir enkelt, det blir från det röda laget oavsett om Intel då har en liten marginal i prestandavinst eller ej, sättet de beter sej på ser illa ut i mina… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Det kallas för kapitalism! En styrelse utses av ägarna för att tjäna maximalt med pengar, det är vad allting handlar om i dagsläget. Någon som säger att de hellre skulle tjäna mindre än vad de gör, oavsett anledning, ljuger. Det är så hela maskineriet fungerar och kommer vara så ett bra tag framöver.

Du har 100% rätt men är du verkligen överraskad? AMD hade gjord exakt samma sak om de hade varit i Intels position, annars hade VD och styrelse fått gått men omedelbar verkan.

Alling
Medlem
Alling

”Effektförbrukning” är inget ord och måste sluta användas i teknikjournalistiska texter.

jonte
Gäst
jonte

Varför finns det med i ordlistan då? Och varför hänger du upp dig på ett ord i en recension som handlar om processorer?

Morkul
Medlem
Morkul

Du får nog kontakta Svenska akademin och informera dem om att Effektförbrukning inte är ett ord, finns nämligen med i deras ordlista.

MMX 166
Gäst
MMX 166

Mja.
”Hen” är också med i ordlistan. Det gör inte ordet mer språkligt riktigt för det!

Prolessor? Profussor? Tragmatiker?

Det rätta är ju så klart STRÖMFÖRBRUKNING- något som en T eller NV gymnasist (eller bara någon med mer än jordnötter bakom pannbenet) borde veta.

HEN is out of the building

Morkul
Medlem
Morkul

Vad gäller språket, tja det finns många ord som används i olika syften och det är inte alltid det är lätt att veta när var och hur, Men ord som finns med i SAOL är trots allt ord som är korrekt att använda i det Svenska språket. När det kommer till ”STRÖMFÖRBRUKNING” så börjar jag undra vad nu får lära er i skolan nu för tiden.? Du tycks ju vara väl påläst så detta borde inte vara någonting konstig för dig: Effekt =P och P = W/t (watt genom tid) Ström å andra sidan är I i den ack så… Läs hela »

Schlutty
Medlem
Schlutty

Tycker ni glömde ange en negativ sak och det är att denna plattform är mycket kortlivad då Ice Lake kommer redan nästa år, så som konsument kan du ej uppgradera överhuvudtaget. Som plattform är den redan en återvändsgränd.

Matte2
Gäst
Matte2

Det är absolut vettigt att nämna, men för dom flesta kvittar detta. Själv byter jag från 2600K som kom 2011 om jag minns rätt. Denna cpu kommer att hålla såpass länge att det inte kommer vara värt att byta till nästa generation ändå.

För entusiaster vet jag inte heller om det spelar så stor roll, dom vill väl ändå byta allting vid varje nytt släpp 😀

Medlem
Arne Berg

Så länge det inte kommer ddr5 eller pci-e4 så spelar det ingen roll att det ej går att uppgradera man klarar sig ypperligt på en 6700k eller liknande än idag.
Men uppgradering kan man glömma ,men det kan man mer eller mindre med alla system (även amd dom har sagt att även dom skall byta socket när ddr5 eller pci-e 4 kommer så där kan du uppgradera till våren men så e det slut även där )

Medlem

Jag blir bra sugen på att uppgradera från min 4770k. Men tillgängligheten är helt katastrofal. Jag åkte direkt iväg för att köpa/boka ett ex får då till svar att jag var på 307e position i kön. Bokningarna öppnade 2.5h innan jag kom dit xD

Antti O
Gäst
Antti O

Sidan 4 TESTSYSTEM
—————————————
Intel LGA-1151: MSI Z370 Godlike (Tester) och Asus Z370-F (OC)
Intel LGA-1151: MSI Z270 Gaming Pro Carbon (Tester) och Asus Maximus IX Code (OC)
Intel LGA-1150: Asus Z97-A
—————————————-
Jag förstår inte detta riktigt. Får ni inte överklocka med MSI? Skulle vara intressant vilka OC-resultat ni skulle ha fått med MSI Godlike. Varför bytte ni moderkortet vid OC-testet?

Och idag skriver ni:
”Nu är Coffee Lake och den nya 300-seriens moderkort här och MSI Z370 Godlike Gaming har hittat sin väg till testlabbet där det poserar framför vår kamera.”

flipdiving
Medlem
flipdiving

I regularly visit your site and find a lot of interesting information.
Not only good posts but also great comments.
Thank you and look forward to your page growing stronger.
nodejs quiz