Trots att Microsofts operativsystem Windows 10 har flera år på nacken är det många användare som sitter kvar på de äldre Windows 7 eller Windows 8. Med slutet för säkerhetsstödet hos Windows 7 på ingång går vi igenom hur du kan uppgradera till den senaste upplagan helt gratis.

Operativsystemet Windows 10 är cirka 4,5 år gammalt. Trots att upplagan funnits tillgänglig under en längre tid är det fortfarande en förvånansvärt stor skara användare som inte rört sig vidare från tidigare operativsystem.

Windows 7 håller fortfarande en märkbar andel av alla Windows-användare. Trots att Microsoft har planerat ett slut för operativsystemets säkerhetsstöd under januari 2020. Innan 14 januari 2020 anländer rekommenderas så många som möjligt att uppgradera till den senaste versionen av Windows.

Trots att Microsofts tidigare erbjudande om kostnadsfria uppgraderingar från Windows 7 eller 8 till Windows 10 officiellt avslutades i juli månad år 2016 hävdar flera rapporter att alternativet fortfarande fungerar. Värt att ha i åtanke är dock att det i dagsläget inte finns några garantier för att alla användare skulle kunna uppgradera utan problem. Skulle det inte fungera är det möjligt att gå tillbaka till ett tidigare operativsystem efter en uppgradering till Windows 10.

Hur uppgraderar jag till Windows 10?

Att uppgradera operativsystem kan vara en ganska nervös process för den som inte gjort det tidigare. Dock är det inte så komplicerat som man kan tro och hela processen är relativt simpel. Förutsatt att du har en giltig licens för Windows 7 eller 8.

Var alltid noga med att säkerhetskopiera innan stora systemuppgraderingar!

  • Det första steget är att gå in på denna hemsida och ladda ned Microsofts verktyg för medieskapande.
  • När nedladdningen är avklarad klickar du på den nedladdade filen och startar programmet.
  • Vänta en stund medans programmet genomgår de nödvändiga förberedelserna. Läs sedan igenom och acceptera Microsofts användarvillkor.
  • Välj sedan alternativet ”Uppgradera den här datorn nu” och följ instruktionerna på din skärm.
  • När uppgraderingen är genomförd går du in i operativsystemets inställningar och letar rätt på ”Aktivering”. Alternativt kan du trycka på förstoringsglaset i aktivitetsfältets vänstra del, precis till höger om Windows-logotypen längst ned till vänster på din skärm. Sök sedan efter ”Aktiveringsinställningar”.
  • I detta fönster bör du se din digitala licens för Windows 10.

Några ”om” och ”men”

Värt att påpeka är att användare alltid bör säkerhetskopiera viktiga filer innan en uppgradering utförs. Detta då det aldrig går att garantera en smärtfri process när det kommer till att installera eller uppgradera operativsystem.

Användare bör även ha i åtanke att om det är Windows 7 eller 8 Home som används innan uppgraderingen går det endast att uppgradera till just Windows 10 Home. Detsamma gäller för användare av de tidigare operativsystemens Pro-upplagor. Uppgraderingen är inte tillgänglig för användare av Windows Enterprise.

Det går att använda Windows 10 utan en giltig licens. Dock kommer användare som inte aktiverar sitt operativsystem att dras med ett vattenmärke i bildskärmens nedre högra hörn som uppmanar till att aktivera operativsystemet. En icke-aktiverad upplaga av Windows 10 kommer även att ha begränsade möjligheter när det kommer till att ändra de inställningar för operativsystemet som finns tillgängliga efter installation.

Giltiga licenser för Windows 10 finns att införskaffa via Microsofts hemsida eller från återförsäljare. Prislappen varierar mellan Home och Pro-versioner samt om det är en OEM-upplaga endast giltig för en ensam dator eller ej.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
zoraThomas Nicklasson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomas Nicklasson
Gäst
Thomas Nicklasson

Installer does not allow for VMware player. I cancelled the upgrade.

zora
Gäst
zora

thank you for sharing. But did you tried to upgrade to win 10?

zora
Gäst
zora

hej why is here wrong info about free upgrade of win 7 to win 10. see swedish answer of microsoft recently..
https://pctidningen.se/datorutrustning/operativsystem/windows-10/fri-uppgradering-till-windows-10-har-igen