Microsoft sätter krav på att en dator ska vara bestyckad med TPM 2.0 för att kunna använda operativsystemet Windows 11. Vad är då TPM 2.0 egentligen och varför har Microsoft satt det som ett krav för sitt senaste operativsystem?

När Microsoft avtäckte operativsystemet Windows 11 uppstod det en hel del förvirring. Teknikjätten hade satt då kallade TPM 2.0 som ett krav för att en dator skulle kunna uppgradera till det nya operativsystemet. TPM är inte något de allra flesta behövt tänka på tidigare och nu ska vi gå igenom vad det egentligen är och vad Microsofts anledning till att sätta det som krav är.

Vad är TPM?

TPM står för Trusted Platform Module och är en dedikerad säkerhetskrets som är en del av antingen en processor eller ett moderkort. Det är en slags kryptoprocessor som är designad för att skydda användares känsliga information.

I Windows 11 används TPM till exempel för att skydda identitetsinformation för den som använder Windows Hello. Det används även av BitLocker som använder säkerhetskretsen för ytterligare skydd av data. Se TPM som en slags fysisk sköld som skyddar data som krypteringsnycklar, användarinformation och dylikt om det värsta skulle hända och en malware-attack inträffar.

TPM 2.0 Windows 11
Vissa moderkort kan utrustas med en separat köpt TPM 2.0-modul.

Varför kräver Microsoft TPM 2.0?

Windows är det mest använda operativsystemet och Microsoft nu rullar ut Windows 11 till så många datorer som möjligt. Microsofts anledning till att sätta TPM 2.0 som krav är enligt företaget helt enkelt att man vill öka den generella säkerheten på Windows.

TPM är ingenting nytt. TPM 1.2 lanserades redan år 2011 men var då mest inriktad på att skydda datorer som ägs av företag. Nu tar Microsoft alltså det hela ett steg längre och vill inkludera så stor del av sin användarskara som möjligt.

Hur vet jag om jag har TPM 2.0?

Det är otroligt enkelt att ta reda på om din dator är redo för Windows 11 eller inte. Gå till Windows-inställningarna > Uppdatering & säkerhet > Windows-säkerhet > enhetssäkerhet och leta efter fliken ”Säkerhetsprocessorer”. Ser du denna flik har du en aktiverad TPM-modul.

I denna flik kan du sedan gå in på ”Information om säkerhetsprocessor” och se om du har just TPM 2.0 eller en tidigare variant. Listas en lägre version än just 2.0 uppfyller din dator tyvärr inte kravet för Windows 11.

En annan metod är att hålla in Windows-tangenten och ”R” för att få upp ”Kör”-fönstret. Detta fönster kan även öppnas via Start > Kör. I fönstret skriver du sedan in ”tpm.msc” utan citattecken. Du bör nu få upp ett fönster som bekräftar om du har en aktiverad TPM-modul eller inte.

TPM 2.0 Windows 11
Denna dator har inte en aktiverad TPM-modul.

Syns inte fliken ”Säkerhetsprocessorer” kan det fortfarande vara så att din dator har en TPM-modul men den har inte aktiverats. Likaså om du använt dig av tpm.msc-metoden vi beskrev tidigare.

En inaktiv TPM-modul kan aktiveras genom moderkortets BIOS. Dessa inställningar kan enkelt kommas åt genom att trycka till exempel F10, F12 eller Esc under datorns uppstart. Olika moderkortstillverkare använder olika knappar för att få BIOS under uppstart. Användare får helt enkelt hålla ett extra noga öga efter vad som visas på skärmen innan datorn når inloggningsmenyn för Windows.

Windows 11 TPM 2.0

Hur menyerna i BIOS är upplagda och designade varierar också mellan tillverkare. Leta efter en flik för Säkerhet, Betrodd Datoranvändning eller dylikt. I denna flik kan TPM kallas bland annat Säkerhetsenhet, Stöd för säkerhetsenhet, TPM-tillstånd. AMD fTPM-omkopplare, AMD PSP fTPM, Intel PTT eller Intel Platform Trust Technology.

Bland dessa menyer och inställningar bör du se ett alternativ om att aktiva TPM på din dator. Är du inte säker på hur du ska göra exakt rekommenderar vi att du söker fram information från tillverkaren av just det moderkort du använder. Alternativt kontaktar tillverkarens supportteam.

Sammanfattning

Kort och gott är Microsofts krav på TPM 2.0 helt enkelt ett försök till att göra Windows-plattformen säkrare i framtiden. Huruvida man köper det argumentet eller ser det mer som ett tvång att skaffa ny hårdvara och bidra till med elektronikavfall är upp till var och en. Kravet på dessa säkerhetsmoduler är i alla fall en del av Windows 11 och kommer med största sannolikhet krävas för att använda framtida upplagor av Windows.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid