Rykteskarusellen snurrar vidare och återigen hittar vi Apple på första parkett. Den amerikanska teknikjätten sägs undersöka en satsning på smarta klockor och jag inser ganska snabbt att det inte bara låter ganska logiskt och passande för Apple utan faktiskt även för min egen del.

Apple har som vanligt inte kommenterat några av ryktena själva och surret kring en iWatch, vilket är det väldigt överraskande namn media oftast använder, har dykt upp med jämna mellanrum under en längre tid. Men när det nu dyker upp mer handfasta rapporter kring Apples arbete med en egen armbandsklocka i ansedda tidsskrifterna The New York Times och Wall Street Journal låter jag tankarna skena iväg lite mer än vanligt.

Ska Apple verkligen ge sig in på klockmarknaden och vad har detta med företagets nuvarande produkter att göra?

Vid första tanke är det kanske svårt att motivera. Men samtidigt finns det allt mer som talar för att det skulle kunna bli en ganska lyckas satsning för Apple. Smarta klockor är ingen nyhet och de satsningar som lanserats hittills har väl kanske inte gått helt lysande. Men Apple brukar vara duktiga på att vänta in nya produktsegment och sätta in stöten när marknaden och tekniken börjar bli mogen.

För smarta klockor tror jag att den tiden snart är kommen. Apple har närmast redan flörtat med idéen där deras Ipod Nano med hjälp av tredjepartstillbehör förvandlades till en klocka. Med nya generationen av Nano är den möjligheten borta och jag skulle inte bli förvånad om Apple själva drar igång en klocksatsning inom en inte allt för avlägsen framtid.

Apple har redan tidigare experimenterat med teknik för att skapa böjda skärmglas och mindre bärbara enheter som kan kopplas upp mot Iphones och Ipads helt trådlöst. När jag säger bärbar menar jag just bär-bar, ett plagg eller en accessoar man bär på kroppen. Just kopplingen mellan en smart klocka och andra enheter är det som jag tror är Apples och inte minst min viktigaste funktion. Att synkronisera data och kommunikation med sin smartphone eller surfplatta skulle vara nyckeln till framgång för en smart klocka och här tänkar jag på allt från sms, samtal, röststyrning, gps-funktion och givetvis styrning av musikuppspelning och annat.

iwatch4Konceptdesign av svenska designern Anders Kjellberg, dogday-design.se.

Smarta klockor undsätter stora telefoner

Jag personligen är kluven till utvecklingen bland smartphones när det kommer de allt större formfaktorerna. Jag älskar en stor och skarp skärm, men att få ner en 5 tum stor smartphone i en tajt jeansficka är ungefär lika spännande som det låter. Det ser i bästa fall dumt ut, i värsta fall riskerar man att närmast knäcka telefonen när man sätter sig. Precis som en surfplatta skulle jag på varmare årstider tvingas slänga ner telefonen i en väska eller liknande, vilket gör det knepigare att ta fram den för att snabbt läsa ett sms eller för den delen kolla klockan.

En klocka på handleden där jag skulle kunna styra och övervaka telefonen eller surfplattans funktioner skulle faktiskt vara ett riktigt spännande komplement till den nya generationens gigantiska telefoner. Kanske till och med ge Apple en öppning att lansera en större telefon som inte nödvändigtvis ska vara storleksmässigt anpassad för användning med en hand.

Men en Iwatch skulle givetvis även kunna stå på egna ben, exempelvis vara ett nyttigt komplement vid träning. Ett område Apple redan varit aktiva inom med samarbete med bland annat Nike och Iphone-anslutna träningsskor. Jag själv springer alltid runt med en Iphone på armen i träningslokalen och i löparspåret, då det är en förhållandevis liten och kraftfull telefon. Även om detta är bra mycket smidigare än en 5-tums Android-telefon skulle en smidig klocka vara betydligt effektivare.

Designen fäller avgörandet

Klockan som modeaccessoar är mer populär än på länge och är det något vi konsumenter har en tendens att lägga pengar på så är det just mode. Kan Apple knyta samman sina tekniska resurser med sin imponerande industridesign och skapa en Iwatch med vettig funktion och rätt stil kan man öppna dörrarna för ett nytt produktsegment med fina marginaler och för tillfället svag konkurrens.

Den största fallgropen med en eventuell satsning på smarta klockor är i min mening designen – Jony Ive till trots. Apples varumärke som trendsättare och statussymbol har tagit en hel del stryk de senaste åren och det blir en delikat balansgång att utveckla en smartklocka som har funktionerna och samtidigt rätt design för att kunna axla rollen som kombinerad modeaccessoar och teknikpryl. Det finns en stor risk att man med fel designbudskap sänker hela satsningen, vilket troligtvis är en farhåga som är väl invävd i en eventuell lanseringsplan.

Det känns som att inte bara jag är redo för en smidig partner till min smartphone och surfplatta. Exempelvis börjar taiwanesiska HTC sälja minitelefoner som tillbehör för sina nya 5-tums modeller men jag tror inte det dröjer länge innan fler hakar på Sonys tidiga satsning med telefon-anslutna klockor. Det låter inte helt otroligt, kanske till och med troligt att Apple vill vara först av perrongen när tåget väl går.

Twitter: Antonkarmehed

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
TempelAnton KarmehedkentoalsJoniDrol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Red666
Gäst
Red666

Så ditt inlägg går ut på att man ska köpa en klocka för att styra sin otympliga, oversizade lur?
Jag har en en betydligt bättre samt billigare idé, köp en mindre telefon.

Warlock
Gäst
Warlock

Inte bara troligt de släpper en klocka förmodligen kommer de även stämma Sony för de släppt en likadan klocka som crapple. Själv har jag vart ägare av ”smart”watch sedan SE första modell. Den va något stor å klumpig men perfekt då jag jobbade som väktare och inte alltid kunde plocka fram mobilen. Men ingen tycker det är konstigt man kollar på klockan. Även smidigt att bytalåt med. Skulle gärna se fler tillverkare dock då jag tror det finns mer att hämta ur konceptet.

Medlem
Json_81

Jag skulle nog kunna tänka mig något sådant här, men då vill jag se telefon-funktion antingen direkt i klockan eller åtminstone i ipad.
Tre prylar med liknande funktionalitet borde åtminstone vara en för mycket.

Drol
Gäst
Drol

Har beställt en Pebble som är ett riktigt intressant kickstarterprojekt. Väntar fortfarande på leverans. Men Pebble är något ni borde ta och recensera här på NH.

http://getpebble.com/

Jonatan Hertzberg
Medlem

Anton… det är inte shuffle som folk använde som klockor, det är nano! Skärpning!

Tempel
Medlem
Tempel

Det är kul att när det ryktas att Apple skall komma med nått nytt blir det en buzz kring det, när saker som fixar det här redan finns i en eller annan form. Klockor för styrning finns redan, likaså en hel del blåtandsvarianter att sätta fast i skjortan eller hänga runt halsen och som klarar att styra tom dumbphones och då fram telefonnr när det ringer, har röststyrning etc. Så vad är egentligen nytt, marknadsföringen som dom får gratis av dig Anton? För det är ju så Apple har fått mycket av sina framgångar, journalister som ger dom gratis reklam… Läs hela »

kentoals
Gäst
kentoals

Det har funnits smartphonesklockor länge.

Ingen är intresserad. Men om det står apple på den kanske 5 miljoner hjärntvättade robotar kanske köper den bara för att det står appel på den.

Men helt klart ointressant.

Tempel
Medlem
Tempel

Du kanske skall peta lite på DN, lite väl mycket plagiat.

http://www.dn.se/ekonomi/apple-utvecklar-smart-armbandsur

Fö är det just redaktionell reklam på dom stora medierna som gjorde att Apples platta slog och inte de innan.