Samsung kommer den 14:e mars att lansera en av årets mest efterlängtade smartphones, Galaxy S IV. Företaget bäddar för ett mediajippo av rang och tillställningens hedergäst blir troligtvis en riktig superstjärna. Men jag är faktiskt mest intresserad av dess kläder.

Samsung har tagit smartphonemarknaden med storm. Deras närmast frenetiska satsning på Android-marknaden och fantastiska utvecklingstempo har följts av rättsliga fajter med Apple i diverse domstolar världen över. Jag personligen har trots ett brett utbud av telefoner använt både Galaxy S II och Galaxy S III flitigt under långa perioder, Samsung har helt enkelt gjort väldigt kompetenta och kompletta smartphones. Jag vet att de är medvetna om detta själva och man bör vara stolt över utvecklingen de senaste åren. Men när nu den fjärde generationens Galaxy-flaggskepp står runt knuten vill jag se inte bara en kraftfull och funktionsrik telefon. Jag vill se en se en premiumtelefon i som inte bara är premium, den ska kännas premium.

Plast vs. Plastighet

Samsung har länge fått kritik för sitt närmast obscena användande av plast i allt från smartphones till bärbara datorer och surfplattor. För egen del tycker jag att kritiken ofta varit överdriven, men samtidigt gick det ju redan med Galaxy S III inte att bortse från de betydligt mer solida och lyxiga designlösningar som exempelvis HTC och Nokia levererade.

Jag varken hatar eller har något emot plast rent generellt. Plast har inte blivit ett dåligt material över en dag och det finns faktiskt många trevliga telefoner baserade på plastchassi, exempelvis HTC One X eller Nokia Lumia 920. Vad som har hänt är däremot att inte bara ett enstaka företag har någon modell i sitt utbud som bjuder på någon form av trevlig industridesign med mer premiumkänsla och ofta exklusivare material.

Inte ens Apple som varit marknadsledande på industridesign i så många år sticker längre ut från mängden. Iphone 5 är riktigt slimmad, lätt och smakfull. Men likväl finns det flera häftiga telefoner med tajta aluminiumchassi och detaljstyrd design, exempelvis nya HTC One och Asus Padfone Infinity.

samsungplastTre generationer av plast. (Galaxy S III vit, S III blå, Galaxy Nexus, Galaxy S II)

Samsungs plastchassi har sina fördelar men de känns generellt plastigare och billigare än andra lösningar idag och det är dags för den koreanska tillverkaren att ändra på det.

Designåret 2013

Jag har de senaste månaderna känt på och testat egentligen alla kommande premiumtelefoner inför 2013, ni kan själva se detta i våra videorapporter från CES2013 i Las Vegas, HTC i London och MWC2013 i Barcelona. Sammantaget så har egentligen alla tillverkare utom Samsung spelat ut sina kort inför åtminstone första halvåret och den största skillnaden från fjolåret är att nästan alla tillverkare lyckats höja ribban med sin chassidesign.

Sony, HTC, LG, Nokia, Apple, ZTE, Huawei, Asus, ja alla smartphonetillverkare värda namnet har nya premiumtelefoner som faktiskt känns som solida och högkvalitativa premiumprodukter.

Det lämnar oss med Samsung som med sitt nuvarande designspråk känns hopplöst efter. Jag tycker fortfarande inte att det är något direkt fel med designen på Galaxy S III exempelvis. Men när man som jag känt på alla de nya lurar som väntar runt hörnet under 2013 då inser man ganska snabbt att Samsung har lite att jobba med inför sin superlansering i New York nästa vecka.

Samtidigt är investeringen i plast troligtvis en viktig kugge i Samsungs lyckade affärer. Det är billigare och mer lättarbetet än de flesta motsvarande metall- och kompositmaterial som används av konkurrenter. Men ser man till de prisuppgifter vi fick under MWC i Barcelona verkar Samsung hålla en högre prisnivå på sina telefoner i år. Vilket gör kostnadsbesparingen till ett svårt argument att svälja.

Ribban har höjts, fråga bara Apple

Vi pratar faktiskt om den kanske mest efterlängtade smartphonelanseringen för året vid sidan av Apples årliga nylanseringar av Iphone och problemet för Samsung är detsamma som för Apple. Förväntningarna växer sig närmast opropertionerligt höga och ribban på smartphonemarknaden är närmast fantastisk idag. Det är bara att fråga Apple vars Iphone fortfarande är en dominant på marknaden men rent specifikationsmässigt kan ses som en i mängden.

Samsung kommer att göra sitt yttersta för att slå konkurrenterna på fingrarna med Galaxy S IV. Men trots att man är totalt dominant på smartphonemarknaden idag har man ingen tidsmaskin att använda för att hämta ny revolutionerande teknik. Jag tror personligen att Galaxy S IV kommer vara en solklar kandidat till bästa smartphone på marknaden, allt annat vore förvånande och ett fatalt misslyckande för Samsung.

Men rent tekniskt är jag skeptisk till att man kommer höja sig särskilt mycket jämfört med konkurrenterna. Visst en ”åttakärnig” Exynos 5-processor är häftigt men knappast livsviktigt i en smartphone idag. 5-tums 1080p-skärmar är ju redan vardagsmat och det är fortfarande Google som styr utrullningen av Android-plattformen.

Jag hoppas att Samsung har några ess i skjortärmen med nydanande teknik och häftiga lösningar varken jag eller konkurrenter tänkt på. Men mer realistiskt håller jag tummarna för att man inser att bra industridesign och rätt materialval kan vara en avgörande faktor under 2013 i den allt hårdare konkurrensen.

Så Samsung, var snäll och ge oss nu en premiumtelefon levererad i premiumförpackning.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
kentolasjonas stjernbergNilo Nilosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
triDave
Gäst

En hel telefon är en bra telefon, det tycker jag i alla fall. Min SGS II har tappats minst 100 gånger i golvet, så nu när det händer så är jag inte ens orolig ifall den skall gå sönder, jag vet att den håller för sånt. Kanske är det flexibiliteten i plast som gör att den håller? Visst jag håller med om att Iphone 5 är bra jävla mycket snyggare och andas premiumkänsla i jämförelse, men tror du min Iphone 5 skulle vara hel om jag hade köpt den vid release datum? Andra stora fördelen med plast är att den… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Blank plast är ingen höjdare, den plasten som det är lite struktur i som SIIs baksida är riktigt bra och ser inte sliten ut. Sen håller deras telefoner och det är premium att sakerna faktiskt håller för dagligt bruk. Att gå sönder är inte premium även om det är guld och diamant dom byggt telefonen av. SIIIans tvålkoppsform och blanka plast är en miss. SIIan har en bättre form och plasten med struktur fungerar mycket bättre. Plast i sig är vare sig premium eller budget, likaså är inte alu premium eller budget, det beror helt på vad resultatet blir. Att… Läs hela »

Hans Gunnars
Gäst
Hans Gunnars

Anton Karmehed
killen som kände på Sony Xperia Z (gjord av glas) på CES 2013 och tyckte den kändes plastig.
Jag har personligen känt på Sony Xperia Z och den är allt annat än plastig.
Tror inte man kan hitta en telefon som inte känns plastig om man kör efter Anton Karmehed referenser.

http://www.idg.se/2.1085/1.485663/xperia-z—forsta-intrycket-av-sonys-flaggskeppsmobil

1:27 in i klippet

kentolas
Gäst
kentolas

Sonys telefoner är riktigt gedinga.

Har själv acro s. Eftersom den skulle vara stö och vattentålig så testade jag den redan andra dagen. Genom att kasta den mot ett staket 2-3 ggr på fyllan. Blev inte ett märke.

Har fortfarande inga märken på den. Skillnad på plast och plast.

Nilo Nilosson
Gäst
Nilo Nilosson

Citat: ”…Jag vill se en se en premiumtelefon i som inte bara är premium, den ska kännas premium… …inte att bortse från de betydligt mer solida och lyxiga designlösningar som exempelvis HTC och Nokia levererade.” Nu finns det ju inga sanningar när det gäller vad som är känslan av kvalité, bara olika tyckanden. Jag arbetar på en IT-enhet där jag dagligen ger support till våra användare kring just de lurar du skriver om. Jag använder dem alla också både i arbetet och privat. Jag har ju ett så ”tråkigt” jobb där jag kan byta lur lite när jag vill. 8)… Läs hela »

Medlem
WIRN

Bra skrivet Anton, kan inte annat än att instämma!

Medlem
Kaleid

Kan vi få anti-glare skärmar?

jonas stjernberg
Gäst
jonas stjernberg

[quote name=”Tempel”]Blank plast är ingen höjdare, den plasten som det är lite struktur i som SIIs baksida är riktigt bra och ser inte sliten ut. Sen håller deras telefoner och det är premium att sakerna faktiskt håller för dagligt bruk. Att gå sönder är inte premium även om det är guld och diamant dom byggt telefonen av. SIIIans tvålkoppsform och blanka plast är en miss. SIIan har en bättre form och plasten med struktur fungerar mycket bättre. Plast i sig är vare sig premium eller budget, likaså är inte alu premium eller budget, det beror helt på vad resultatet blir.… Läs hela »

kentolas
Gäst
kentolas

[quote name=”jonas stjernberg”][quote name=”Tempel”]Blank plast är ingen höjdare, den plasten som det är lite struktur i som SIIs baksida är riktigt bra och ser inte sliten ut. Sen håller deras telefoner och det är premium att sakerna faktiskt håller för dagligt bruk. Att gå sönder är inte premium även om det är guld och diamant dom byggt telefonen av. SIIIans tvålkoppsform och blanka plast är en miss. SIIan har en bättre form och plasten med struktur fungerar mycket bättre. Plast i sig är vare sig premium eller budget, likaså är inte alu premium eller budget, det beror helt på vad… Läs hela »