Den 29:e juni lanserar AMD sin nya generations Polaris-grafikkort med Radeon RX 480 i spetsen och utlovar oslagbar prestanda per krona. Men nu ifrågasätts de svenska priserna.

När jag stod i ett avskilt rum på Computex i Taipei och kikade på de första partnertillverkade grafikkorten av Radeon RX 480 var det med både förtjusning och förvirring i luften. Inte ens AMD:s närmaste partners hade väntat sig en prissättning som startade på låga 199 dollar för 4GB-modellen av Radeon RX 480 och redan då flaggades det i våra möten att detta var en prisnivå partners helt enkelt inte skulle kunna hålla med sina egenutvecklade grafikkort.

Medan AMD fortfarande står fast vid prissättningen som sägs rundas av med 249 dollar för toppmodellen av Radeon RX 480 börjar det nu gnissla i det väloljade lanseringsmaskineriet. I samtal med svenska återförsäljare framkommer det att man börjar se en liknande situation som när Nvidia alldeles nyligen lanserade sina familjer av Pascal-grafikkort. Fortfarande öppna sår rivs nu upp på nytt för konsumenter när det framkommer att Radeon RX 480 troligtvis blir märkbart dyrare än vad många hoppats.

2 500 kronor blir troligtvis runt 3 000 kronor

I ren dollarkurs med svensk moms skulle Radeon RX 480 8GB kunna tänkas säljas för runt 2 500 kronor då vedertaget är att man multiplicerar amerikanska priser med en faktor av 10 i Sverige.

AMD Polaris RX 480 pressdeck (19)
Prestanda per krona är AMD:s slagord inför lanseringen av Radeon RX 480

Enligt källor hos svenska datorbutiker väntas dock Radeon RX 480 inte kunna säljas till dessa priser, snarare handlar det om prislappar för mellan 2 900 – 3 000 kronor och då endast för de enklare referensmodellerna. Partnertillverkade grafikkort kommer troligtvis att säljas för en bra bit över 3 000 kronor och riskerar med andra ord att hamna betydligt närmare ärkerivalen Geforce GTX 980. De senaste ryktena pekar på att RX 480 och GTX 980 presterar väldigt snarlikt men att AMD då skulle ha ett rejält övertag när det kom till prislappen – Nvidias lagerrensningar till trots.

”Jag tror helt ärligt inte att det kommer sälja bra alls”

När det nu framkommer att även AMD:s grafikkort troligtvis kommer att kosta betydligt mer än vad många åtminstone hoppats kan det bli tuffare för Radeon RX 480 att plocka de marknadsandelar AMD suktar efter. Något som oroar personer med insyn på den svenska grafikkortsmarknaden.

– Jag tror helt ärligt inte att det kommer sälja bra alls. Om det inte sker någon justering av pris så kommer det att förstöra lite. Referenskort på 2490 kronor för att nå den där psykologiskt viktiga prispunkten hade varit guld för AMD, säger en källa till NordicHardware.

Problemet för AMD grundar sig i att Nvidia inte bara erbjuder egna kraftiga produkter och alltid kan kontra med egna prissänkningar utan att man har så många konsumenter redan under sina vingar. Att vända en konsument som redan valt sida är svårt och för det krävs produkter som inte bara är bra utan som helt enkelt är betydligt bättre än vad konkurrenten kan erbjuda.

Läs mer: Krönika: Hur du vet om du ska köpa Geforce GTX 900 på rea eller vänta

Om AMD spelar sina kort rätt (Pun intended) har man grafikkort som med 14 nanometer GPU:er och etablerade GDDR5-minneschip bör gå att tillverka betydligt billigare än konkurrerande kretsar och kort från Nvidia. Vilket också är företagets egentligen enda vapen mot Nvidia, att erbjuda mer prestanda för pengarna. Något AMD också menar ska ge en bredare publik hästkrafter nog för att driva egna VR-lösningar i hemmet.AMD Polaris RX 480 pressdeck (25)

Nvidias överfyllda Kepler-lager är även AMD:s huvudvärk

Problemet för AMD är att Nvidia har överfyllda lager av Geforce GTX 970 och Geforce GTX 980-grafikkort som man vill bli av med inför introduktionen av nya Pascal-kort i mellanklassen. Beroende på hur väl RX 480 står sig mot GTX 970 och GTX 980 kan Nvidia tillfälligt kontra AMD:s Polaris-lansering med ytterligare prissänkningar på sina utgående kort medan man färdigställer sin egen mellanklass-GPU GP106.

AMD verkar trots en senare lansering än Nvidia också själva ha initiala problem med tillgängligheten. I skrivande stund väntar sig återförsäljare blott något hundratal kort till säljstarten den 29 juni. Vilket kunde varit Ok om det handlat om en entusiastprodukt med begränsad volym och höga marginaler. Här handlar det istället om ett kort vars existensberättigande hänger på att det säljer i samma takt som det krängs kebabrullar i Malmö efter en blöt utekväll.

AMD behöver marknadsandelar. För att få marknadsandelar behöver man volymförsäljning. För att få till volymförsäljning behövs det att man inte bara har välfyllda lager utan även träffar exakt rätt med sin prissättning.

Förutom fabrikshaveri eller dåliga distributionsled är det helt upp till AMD att se till att man får ekvationen att gå ihop. Jag hoppas och håller tummarna för både AMD och oss konsumenter att man lyckas.

Från Nvidia till AMD
Kan du tänka dig att byta sida om Radeon RX 480 levererar vad AMD lovar?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

33
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
19 Thread replies
9 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
MikaelLagl0rdenTomasMorkulZapp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
P86

Det var tråkigt…jag trodde AMD skulle ge massa prestanda till folket..

Ajin
Medlem
Ajin

Det är som att folk inte vet vad moms är för något. Det har alltid varit dyrare än i USA.

Mattias Neikter
Medlem
Mattias Neikter

Med dagens växelkurs är ett kort för 249 INKLUSIVE moms ca 2600kr. De senaste 15 åren har dollarn-priset på en produkt oftast kunnat multipliceras med 10 för att få fram det (ungefärliga) svenska priset.

Gäst

Sanningen ligger idag snarare runt 11 än 10 idag.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Undrar viket påslag på priset man får betala om man har en ’kompis’ i USA som köper ett nytt kort där och sedan säljer det som begagnat till en i Sverige?

Curre Nordlund
Medlem
Curre Nordlund

Det är tråkigt att AMD har hamnat i källaren med hissdörren öppen. Konkurrensen behövs på alla marknader, så även på grafikkortsmarknaden.

Då AMD inte klarar det prestandamässigt så måste dom göra det prismässigt, inget annat att be om. Jag hoppas för folkets/konsumenternas skull att AMD lyckas kliva in i hissen och trycker på knappen för takvåningen!

1984
Gäst
1984

Det är nog inte så lång väntetid tills Vega.. jag tycker att prestandaskillnaderna överdrivs rätt rejält.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Håller med, för 2500-2800 hade de varit enda valet och den enda rekommendationen. Men börjar de närma sig 3500 så kan man ju lika gärna ta ett 980. Som du skriver kan ju nvidia lägga 980 strax under priset för 480 om prislappen för detta går upp en bit ovanför 3000. Men jag tror inte Nvidia skulle kunna lägga sig ner mot 2500 för 980. Blir det så här är det ett mycket dumt val av AMD, men det är verkligen inte första gången detta sker. Även på processorsidan lägger de sig ofta på en nivå för högt.

Gäst

Nvidia har slutat tillverka 980 så de konkurrerar inte på något sätt 480 mot 980.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Så länge GTX 980 finns kvar till försäljning kan de i högsta grad konkurrera med RX 480 beroende på vilket pris de hamnar på, enbart Komplett.se har mer än 250 kort till försäljning enligt deras lagersaldo.

Klas
Gäst
Klas

Blir det så pass dyrt så blir det nog inget AMD för mig som planerat, ett nvidia 900 kort lutar det mer åt.
Trist, såg fram emot att ha ett AMD kort igen 🙁

Snake Plisskin
Medlem
Snake Plisskin

Vi måste hålla AMD vid liv. Jag gillar inte om dagen kommer då Nvidia är ensam kvar. Så fort priser/prestanda blir intressanta för en uppgradering så kommer jag titta på AMD’s GPU/CPU i första hand. ( Har faktiskt idag en HTPC med AMD-delar 7870 +7970 som har utmärkta prestanda )

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Om du endast köper datordelar för att få mesta möjliga konkurrens borde du väl köpa en cpu från VIA technologies istf. AMD? De har ju ännu mindre marknadsandel och behöver dina pengar ännu mer och det borde väl vara bra att ha 3 spelare på cpu-marknaden istf. bara två?

Alltså, om man använder din egen logik.

Bewise
Medlem
Bewise

Så om jag har förstått detta rätt, om nu RX 480 kommer att vara lika bra som 980 och kosta runt samma pris som så kommer folk att välja det äldre 980?

Morkul
Medlem
Morkul

Precis som i nVidias fall så kommer frågan vara hur mycket är det AMD som kommer öka priset och hur mycket är det butiker och distributörer som kommer föröka pressa ut lite extra marginaler på de nya korten bara för att utbudet är lågt?

Mikael Linnér
Medlem

Exakt!
Det är ju likadant med alla kort/tillverkare.
25% moms, importavgifter, etc.
Fattar inte den här krönikan faktiskt.
Det är ju inte AMD som trissar upp priserna.
Ofta är det en importfirma, en distributör, en återförsäljare. Dvs. tre led som skall ha sin marginal. På grafikkort brukar det vara 5-10% som läggs på i varje led.
Newegg köper direkt från AMD och kan hålla 199-249$. Delstaterna i USA har mellan 0-10% sales tax.
Samma krönika skrevs om Nvidia. Klaga på moms och importavgifter, inte på tillverkarna!

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

I nuläget kostar samtliga Fury-baserade kort mer än de billigaste GTX 980 Ti korten, man undrar hur de tänker. Troligen gör de en större förlust ju mer man sänker priset men har man ett alldeles för högt pris gentemot konkurrenten vilket är fallet nu får de ju knappt några kort sålda öht. Hamnar de nya RX 480 på ett pris i nivå med GTX 980 vilka för närvarande har ett pris på ca 3500:- är AMD fullständigt rökta, det måste dom inse.

Torbjörn
Gäst
Torbjörn

Inte en chans att jag skulle ”byta sida” Amd är ett skämt.

Gäst

Otroligt genant av AMD! Det handlar förvisso bara om 500kr men ack så viktiga 500kr. Hoppades på ett pris hälften av vad ett GTX 980 kostar.

Zapp
Medlem
Zapp

Jämförelser… 8 gb, har 980 8gb? Nej. Så vad blir priset på 4gb enligt dina källor Anton? Sen, om 480 redan i grundutförandet presterar i paritet med ett överklockat 980, är frågan hur långt det klockar med en shysstish kylare? Först då vet vi ju på allvar ifall ”runt” 3000-ish är en bra deal? <- 8gb versionen

Zapp
Medlem
Zapp

Och. Sen har vi RX 470 med, med ett riktpris på 150USD och möjligen prestanda i klass med R9 390/970. Så Nvida får nog laka en del salt ur sina priser innan sommaren är över…

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

361,80 euro eller 3381,15 skr. för RX 480 i Tyskland, med frakt bör det hamna på samma pris som de billigaste GTX 980 kostar här i Sverige.

[url]https://geizhals.eu/xfx-radeon-rx-480-rx-480m8bfa6-a1460506.html[/url]