Radeon HD 5870 är redan ett av de mest strömslukande grafikkorten på marknaden men under testande av grafikkortskylare till samma kort har jag stött på en bugg som kan vara allt annat än hälsosam för ditt grafikkort och som i bästa fall får systemet att krascha, eller i värsta fall ger grafikkortet permanenta skador.

Till en början märkte jag bara att grafikkortskylarens fläkt ökade till full hastighet för att några sekunder senare krascha hela systemet. Efter liknande pr oblem under flera testsessioner kunde jag med ett mer vakande öka se hur temperaturen på grafikkortet sköt i taket och snabbt nådde ohälsosamma nivåer.

Efter lite undersökningar gick det att isolera problemen till grafikkortets spänningar. Radeon HD 5870 har vid sina standardfrekvenser (850 MHz GPU, 4 800 MHz minne) en spänning på 1,165V vid 3D-belastning. Problemet var att GPU-spänningen slog om till sanslösa 1,65V, maxinställningen på spänningsregulatorn från Volterra.

voltera

Detta är en spänning som ett Radeon HD 5870 inte ska använda sig av oavsett kylning, verkligen inte med en vanlig luftkylare som bara på några sekunder tappar kontrollen över den enorma värmeutvecklingen. Vid tester i Call of Duty: Modern Warfare 2 ökade VDDC strömstyrkan från 16,3 ampere till ofattbara 170 ampere. Detta är mätningar från CPU-Z och ska inte ses som helt tillförlitliga, men att strömförbrukningen skjuter i taket bekräftas av våra övriga mätningar.

Under mina tester mätte jag inte bara olika temperaturer utan även effektförbrukningen. Här såg man hur systemet på bara någon sekund ökade sin strömförbrukning från totalt 347 watt till 489 watt (flera gånger var förbrukningen över 500 watt men det har jag ingen skärmdump på). Det betyder att grafikkortet, helt ensamt, ökade sin strömförbrukning med mellan 150-200 watt. Temperaturerna på skärmdumpen nedan är bara efter någon sekunds belastning, VRM-kretsarnas temperaturer har varit över 145 grader celsius vid andra tillfällen.

Radeon HD 5870 vanlig belastning med 1,16V GPU-spänning

1.16V


Radeon HD 5870 vanlig belastning med 1,65V GPU-spänning (Bugg)

1.65V2

Problemen här är uppenbara och exakt anledning till buggen är inte helt fastställt men det verkar vara en bugg som uppkommer när båda övervakningsprogrammen GPU-Z och Everest körs samtidigt. Detta bekräftades efter att jag hittat trådar, som startades redan 2009 och vittnar om samma problem.

Jag har kontaktat AMD för att få en kommentar kring problemet, om det är något man är medveten om och hur det är möjligt att till synes harmlösa övervakningsprogram kan riskera att skada deras grafikkort. Tyvärr har jag inte fått något svar ännu men känner ändå att det är viktigt att vanliga användare och entusiaster vet om problemet, oavsett orsak. Tanken är att även kontakta programutvecklarna efter att jag fått svar från AMD.

Jag rekommenderar ingen att försöka återskapa problemet, men är det någon som upplevt liknande problem, kanske även med andra kort i Radeon HD 5000-serien är det mer än välkommet att ge en kommentar i den forumstråd jag skapat om ämnet.

Den enda riktiga slutsats vi kan dra såhär långt är att Radeon HD 5870 knappast kräver fysiska spänningsmodifikationer för att nå stordåd, eller för den delen en tidig död.

Relaterade artiklar:

ATI Radeon HD 5870 belägrar grafikkortsmarknaden

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedP4k3 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
P4k3
Medlem
P4k3

Vad är det du använder för program/hårdvara för att övervaka strömförbrukningen?

P4k3
Medlem
P4k3

Jo gpu-z och evererest ser jag men du har ett program bakom dem med bland annat netbook och mikrovågsugn listat.. Och tvekar starkt på att du har everest/gpu-z installerat på din mikro 😉