Är Thunderbolt 4 och 3 samma sak?

0

Thunderbolt 4 och USB 4 kommer att lanseras nu till hösten. Men vad betyder de nya portarna och finns det verkligen någon större skillnad mellan Thunderbolt 3 och Thunderbolt 4?

USB 4 är i praktiken en version av USB som har samma funktionalitet som Thunderbolt 3, men med USB-standarden i ryggen. Det ger mycket höga överföringshastigheter, upp till 40 Gb/s, vilket är dubbelt så snabbt som den snabbaste versionen av USB 3.2. USB 4 inkluderar dessutom stöd för USB Power Delivery, vilket tidigare bara funnits i vissa USB-enheter. Det ger stöd för kraftfull laddning med alla USB 4-portar. I vanlig ordning är dessutom USB 4 fullt kompatibelt med tidigare versioner av USB och är en öppen standard som ska göra det enklare och billigare för tillverkare att använda portteknik i Thunderbolt-klass.

Nyheter från Thunderbolt 3

Om USB 4 inkluderar Thunderbolt 3. Vad ska då Thunderbolt vara bra för? Svaret är Thunderbolt 4. Den nya versionen av Thunderbolt inkluderar fullt stöd för både USB 4 och därmed också Thunderbolt 3. Utöver det finns ett flertal trevliga gobitar. Men, och detta är ett stort men. De flesta nyheterna i Thunderbolt 4 finns egentligen redan i Thunderbolt 3. Ja, detta är lite förvirrande men häng med här nu.

Thunderbolt 4 introducerar högre säkerhet med funktioner som fanns i Thunderbolt 3 men som nu är ett krav i Thunderbolt 4.

Thunderbolt 4 har stöd för dubbla 4K-skärmar, vilket också var möjligt med Thunderbolt 3 men vilket sällan funkade med faktiska Thunderbolt 3-portar.

Thunderbolt 4 kräver att hubbar har stöd för att väcka anslutna enheter. Vilket fanns i Thunderbolt 3 men bara med vissa enheter.

Thunderbolt 4 kräver att alla kablar upp till 2 meter längd har fullt stöd för 40 Gb/s, vilket inte var självklart med Thunderbolt 3.

Thunderbolt 4 kräver snabb anslutning till PCIe-enheter på 32 Gb/s. Det är ett stöd som också fanns i Thunderbolt 3 men som nu alltså är ett krav. Kravet har dubblerats men den maximala hastigheten är oförändrad. Detta är för övrigt många väldigt förvirrade över på Internet.

Jag tror att du fattar grejen. Thunderbolt 4 är till stora delar Thunderbolt 3 men denna gången med krav på att tillverkare faktiskt använder tekniken till fullo.

Bättre dockningsstationer

Det betyder att Thunderbolt 4 sannolikt kommer att bli en mycket mer pålitlig standard som är mer universell mellan enheter. Allt är dock inte bara ”återvunna” nyheter. Det finns några Thunderbolt 4-exklusiva grejer också.

En viktig nyhet är stöd för totalt fyra Thunderbolt-portar i en hubb. Thunderbolt 3 hade bara stöd för två. Nu kan alltså tre Thunderbolt-enheter ansluta till en hubb som är ansluten med en kabel till en dator.

Thunderbolt 4 är för påkostade datorer

Thunderbolt 4 kommer alltså att göra Thunderbolt mer universellt och lättare att förstå. Med USB 4 kommer de förvirrande delarna av Thunderbolt 3 dock leva kvar. För flera typer av enheter är det en bra grej. Hur mycket vi än vill att alla portar ska ha alla funktioner så kostar det pengar och det passar inte alla produkter i alla prisklasser. Med USB 4 finns ett snabbt och bra gränssnitt för alla nya datorer. Med Thunderbolt 4 finns ett mer avancerat gränssnitt som tydligt garanterar den prestanda som Thunderbolt 3 kunde ha men som inte alltid fanns i praktiken.

Thunderbolt 4 och USB 4 lanseras i produkter under hösten. Thunderbolt 4 lanseras först med Intels nya Tiger Lake-datorer och är en garanterad funktion i datorer som har det nya Intel Evo-märket. Thunderbolt 4 identifieras med siffran fyra. Fyra står alltså inte för USB 4. USB identifieras med en av de här loggorna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid