Kaoset med RTX 30 för laptops – gömmer Max-Q

0

Nvidia Max-Q lanserades år 2017 som ett varumärke för laptops, som prioriterar tunn, tyst och kall laptopdesign för gaminglaptops. Nu är varumärket nästan helt borta och kvar finns förvirring.

Den nya RTX 30-serien från Nvidia inkluderar RTX 3060, 3070 och 3080, som ska ge allt från bra prestanda på Full HD-skärmar till över 240 fps på 1440p-skärmar. Det finns dock fler än bara tre nya modeller. I verkligheten finns det åtminstone 28 modeller. Det är 28 modeller med olika prestanda och egenskaper, som är relevanta för konsumenter att känna till. Det låter rimligtvis väldigt svårt. Det är det också. Det blir inte bättre av att Nvidias Max-Q-varumärke knappt används längre. De nya kretsarna kallas till exempel ”RTX 3080-GPU för bärbara datorer” och det varumärket inkluderar en lång rad olika modeller, inklusive Max-Q-varianter. Medan Nvidia tidigare har krävt att tillverkare inkluderar information om Max-Q-grafik på laptops, finns inte det kravet längre för RTX 30-serien. Det betyder att ett fullstort RTX 3080 kan marknadsföras på samma sätt som ett betydligt mindre RTX 3080 Max-Q.

40 procent lägre, med samma GPU

Skillnaden mellan modeller med eller utan Max-Q är för övrigt gigantisk. RTX 3080 för stationära datorer drar 320 watt. Den fullstora varianten för laptops är inte riktigt så krävande men kan ändå dra 150 watt. En Max-Q-variant av RTX 3080 kan dra 80 watt. Det är en skillnad som väntas ge en skillnad i prestanda på över 40 procent. En 40 procentig skillnad, som inte kommuniceras till konsumenter.

Det finns som vissa modeller som faktiskt specificerar att de använder Max-Q-design. Det inkluderar till exempel Asus ROG Zephyrus G15. Om du vill ta en titt på den så har jag lagt en betald länk i beskrivningen till denna videon, där du kan göra en objektiv prisjämförelse med vår partner Prisjakt.

RTX 3070, snabbare än 3080?

De stora skillnaderna mellan Nvidias varianter gör till och med att de tre produktgrupperna, RTX 3060, 3070 och 3080 inte ens alltid presterar i den uppenbara ordningen. Ett RTX 3070 för bärbara datorer kan utan problem prestera bättre än ett RTX 3080 för bärbara datorer. Skillnaderna i varianterna är så stora och det har vi redan sett i tidiga tester. För att lösa det problemet uppmanar Nvidia tillverkare att berätta om alla grafikkorts klockhastigheter och energikrav. I praktiken verkar det dock vara en helt irrelevant rekommendation. Väldigt få modeller har sån information specificerad. Inte ens Max-Q specificeras som sagt alltid.

Ovanlig information om TGP.

Testsajten Notebookcheck går delvis till Nvidias försvar och påpekar att Max-Q har varit lite förvirrande. Det har funnits exempel på Max-Q-datorer som har presterat bättre än datorer med fullfjädrade GPUer. Det är sant men det är också ett undantag som bevisar regeln och jag har svårt att se hur mindre information är bättre. Man skulle kunna argumentera för att exakt information om klockhastighet och energikrav är bättre än Max-Q-märkning. Eftersom det inte finns för de flesta modeller, är det dock ett argument som är svårt att svälja.

Om vi inte kan få mer information från Nvidia eller tillverkare, återstår tester. Tester är visserligen alltid den bästa lösningen, då även identiska komponenter kan prestera olika bra beroende på chassidesign och mycket annat. Faktum är dock att det finns många fler modeller än det finns bra tester. Med Nvidias nya strategi och sjukligt många GPU-modeller, har specifikationer gått från att vara åtminstone lite informativa, till att vara till stor del meningslösa. Det gör det mycket svårare att veta vad man köper.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid