Lättaste 2-i-1-datorn i Sverige – från oväntad tillverkare

0

Detta är Sveriges lättaste 13 tums 2-i-1-dator! Den har en Tiger Lake-processor, en matt skärm som jag har kommit att gilla och både en fullstor USB- och HDMI-port. Märket på datorn kan överraska dig.

Denna datorn kallas X30W. Den är en av flera tunna och superlätta datorer från samma märke. Ett syskon väger under ett kilo men har ändå en fullstor Ethernet-port. Denna modellen saknar Ethernet-port men har istället en 2-i-1-design. Designen är samtidigt väldigt arbetsorienterad. Den har två kameror så att de kan användas för konferenssamtal. Hela designen skriker dessutom professionalitet. Den är lite som jag beskrev min Lenovo-dator som: ”Den har en design som känns som att den hatar att ha roligt”. Jag menar, kolla på de horribelt fula kuddarna som skyddar skärmen.

Portutbudet är en av de bästa grejerna. En fullstor HDMI-port är sällsynt och perfekt för professionella användare som vill snabbt koppla in sig till en projektor eller TV. Här finns för övrigt dessutom dubbla Thunderbolt 4-portar, vilket bekräftas av Intel Evo-märket på ovansidan.

Små knak från magnesiumchassi

Trots portarna är alltså detta Sveriges lättaste 2-i-1-dator. Den är till och med en av laptop-branschens lättaste för sin storlek. Oberoende på 2-i-1-funktion. Med en vikt på under 960 gram, är den lättare än till exempel HP Elite DragonFly. Den låga vikten är tydlig i händerna. Den känns underligt lätt. Det är möjligt tack vare ett magnesiumchassi som känns styvt och stabilt. Vi hör små knak från bottenplattan ibland och ett litet glapp mellan chassit och insidan gör att den känns lite sämre byggd än vissa konkurrenter. Den låga vikten är i alla fall en klar fördel. Den väger inte mycket i väskan och är relativt enkel att hantera som surfplatta, även om 2-i-1-datorer alltid känns som kompromisser.

Okej. Nu ska jag berätta vilket varumärke vi snackar om. Första ledtråden kommer här: Portégé. Det är ett namn som nog flera känner igen. Många skulle nog säga Toshiba. Då får du ett halvt rätt. Detta är nämligen en Dynabook, som numera äger Toshibas gamla dator-division. Dynabook ägs i sin tur av Sharp, som ägs av Foxconn, som kanske är mest kända för att vara tillverkare av många av Apples prylar.

Dynabook är inte stora i Sverige. De siktar främst på business-användare, som man får säga är uppenbart med denna modellen. Jag tycker de är spännande, som ett varumärke som faktiskt lyckas göra intressanta saker, trots sin ganska lilla skala.

Dynabook X30W-J

Skärm för video, inte produktivitet

Denna modellen är inte bara bra för business-användare. Den har ganska bra batteritid. Drygt 9 timmar i PCMarks kontorstest med skärmen kalibrerad av oss till 200 nits. Skärmen är relativt ljusstark, med en maximal ljusstyrka på 400 nits i vårt test. Den har bara Full HD-upplösning och ett klassiskt 16:9-format, som fungerar bättre för video och film än det gör för produktivt arbete. Ett högre skärmformat hade definitivt varit trevligt. På tal om video och film har den faktiskt förvånansvärt bra högtalare för att vara så liten och professionellt inriktad.

Den matta skärmen är en klassisk ledtråd för professionella datorer. Jag gillar den. Skärmens kontrast är inte riktigt lika bra i miljöer med ljus men fingeravtryck är ofta inte lika synliga och skärmen är inte lika mycket av en fingeravtrycksmagnet som många andra.

Trackpaden är för övrigt helt okej, tills vi klickar på den. Den har låg friktion men har ett knakigt klick som kräver lite olika högt tryck, beroende på var på plattan vi trycker. Den känns helt enkelt inte riktigt lika bra som de bästa konkurrenterna i klassen.

Konkurrenterna

På tal om andra modeller i klassen så finns det faktiskt inte så många. HP Elite Dragonfly är en uppenbar konkurrent som jag inte har haft möjlighet att testa än. Den kostar dock 5 000 kronor mer, 20 istället för 15 tusen. I övrigt är det svårt att hitta superlätta och kompakta laptops med det portutbudet och den övrigt kompletta prestanda och funktionalitet som X30W har. Den har en pragmatisk och tråkig design och har definitiva brister men fyller ändå en nisch på ett oväntat bra sätt. Även om den inte är en klockren rekommendation, tycker jag att det är roligt att se en så här ovanlig och kompetent dator från ett så ovanligt märke.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid