Nokia 105 är motsatsen till en smartphone och när den finska telefontillverkaren presenterade sin nya ultrabudget-telefon på MWC2013 var vi tvugna att ta oss en närmare titt på luren. En mobiltelefon i klassisk design utan kamera eller internetuppkoppling men med en prislapp på 150 kronor.

Nokia 105 är alltså en fullt fungerande mobiltelefon men ska med ett pris på 15 euro kosta ungefär lika mycket som två vanliga kebabtallrikar. Telefonen utrustas med en 1,45 tum stor  skärm och fysiska knappar för att skicka SMS och ringa. Telefonens operativsystem är synnerligen spartanskt och det finns ingen möjlighet till internetuppkoppling.

Det Nokia 105 däremot erbjuder i mängder är battertitid och prisvärdhet. Nokia menar att man bör klara sig på att ladda telefonen en gång i månaden under standby. Taltiden är lite mindre imponerande med 12,5 timmar men för de som inte febrilt pratar i telefon om dagarna lär Nokia 105 räcka länge och väl.

Nokia 105 ses av den finska tillverkaren som en andramobil för de som kanske vill komplettera sin smartphone med en ”dumtelefon” och det är trots telefonens bristande funktionalitet svårt att inte bli imponerad av prislappen på runt 150 kronor.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KaffiMannSebastian Tjonas stjernbergDravondHenke.E Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Med ett laddat kontantkort så är väl den där telefonen ett perfekt alternativ som resemobil i ett annat land eller som utlåningsmobil till osäkra personer.

Lady
Medlem
Lady

Funkar det att skicka och ta emot SMS ?
En bra utmanare till just DORO, samt vi skulle lätt köpa in 5st sådana till jobbet.
Eller vi kommer nog köpa in dessa ifall dem kommer till Sverige.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lady”]Funkar det att skicka och ta emot SMS ?
En bra utmanare till just DORO, samt vi skulle lätt köpa in 5st sådana till jobbet.
Eller vi kommer nog köpa in dessa ifall dem kommer till Sverige.[/quote]
Anton nämner i videon att det går att skicka SMS. Jag tar för givet att man kan ta emot dem också 🙂

Är sugen på att köpa en till mamma faktiskt.

Henke.E
Gäst
Henke.E

Nokia skulle nog tjäna rätt bra med pengar om dem säljer mobilen i ett fattigare land 🙂

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Henke.E”]Nokia skulle nog tjäna rätt bra med pengar om dem säljer mobilen i ett fattigare land :-)[/quote] De gör de. En hel j*vla massa för att vara precis. En tidigare generation i ”super billig feature phone” var Nokia 1100 pris på ca 300kr och är världens mest sålda mobil…http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_1100 Den var väldigt tålig, slängde min ca 10m in i en betongvägg ”tappade” den från 3e våningen etc… bara plocka ihop och kör.. 😛 Två kebabtallrikar för ute kvällen eller tre efter… 😀Men som sagt för 150kr kan man lätt ha någon ligganades bara utifall att.. tar den ”micro sim”… Läs hela »

jonas stjernberg
Gäst
jonas stjernberg

Finns ju sådana telefoner i alla elektronikaffärer för ca 200 kr. Vad är så imponerande med detta? Flera av dem har tom kamera.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”jonas stjernberg”]Finns ju sådana telefoner i alla elektronikaffärer för ca 200 kr. Vad är så imponerande med detta? Flera av dem har tom kamera.[/quote]

Det ”Imponerende” er vel at du har ingen mulighet for internett, musikkspiller (microsd eller internt) eller kamera, noe som burde føre til en ekstremt stabil telefon. Jeg kunne tenke meg en slik.

Sebastian T
Gäst
Sebastian T

[quote name=”KaffiMann”][quote name=”jonas stjernberg”]Finns ju sådana telefoner i alla elektronikaffärer för ca 200 kr. Vad är så imponerande med detta? Flera av dem har tom kamera.[/quote] Det ”Imponerende” er vel at du har ingen mulighet for internett, musikkspiller (microsd eller internt) eller kamera, noe som burde føre til en ekstremt stabil telefon. Jeg kunne tenke meg en slik.[/quote] Det herr Stjernberg försöker säga är att det inte är imponerande, eftersom det redan finns en flera sådana telefoner på marknaden just nu. Se t.ex. Nokia 100 från 2011. 214 kr kostar den på Dustin och den ser ut att ha samma… Läs hela »

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”Sebastian T”] Det herr Stjernberg försöker säga är att det inte är imponerande, eftersom det redan finns en flera sådana telefoner på marknaden just nu. Se t.ex. Nokia 100 från 2011. 214 kr kostar den på Dustin och den ser ut att ha samma operativsystem och funktioner som den i videon. Jag har själv en Nokia 1800 från 2010 som också kör samma operativsystem och som bara klarar av att ringa och sms:a; ingen kamera, ingen mp3-spelare och ingen internetuppkoppling.[/quote] Det er notert og forstått. Men det er forskjell på en utgående modell og prisen av ett nylansert produkt.… Läs hela »