Nvidia storsatsar på spelmarknaden och förutom sina dedikerade grafikkort och nyligen tillkännagivna spelkonsolen Shield lägger man stor kraft på molntjänster. Med GPU-servern Grid tror sig Nvidia ha en potentiell ersättare för de traditionella spelkonsolerna redan inom fem år.

Nvidia Grid är en molnserver dedikerad för att strömma spel över Internet och göra det möjligt för konsumenter att spela tunga grafiska titlar även på mindre kraftfulla enheter. Vi har sett konceptet prövas flera gånger tidigare men Nvidia menar att man med sin grafikkortsarkitektur Kepler äntligen fått fram den beräkningskapacitet som gör det hela kostnadseffektivt.

En Grid-server med 20 rack rymmer totalt 240 Kepler-grafikkretsar och varje GPU ska vara kapabel att serva två klienter. Genom Kepler-arkitekturens höga beräkningskraft räknar Nvidia även med att kunna sänka latenser och väntetider som annars ofta förknippas med liknande tjänster.

Vilka företag som kommer att använda sig av Grid för att driva streamingtjänster är ännu inte helt klart. Men Nvidia visade på CES 2013 upp flera exempel på hur man kan spela tunga speltitlar även på mindre kraftfulla enheter. Exempelvis Battlefield 3 på en enklare surfplatta eller verför inte Assassins Creed 3 på en enkel ultrabook.

Spelupplevelsen var långt ifrån perfekt och det fanns fortfarande märkbar inputlagg. Konceptet med molnbaserad gaming är spännande och vi kommer följa utvecklingen för att se hur väl Nvidia kan optimera spelupplevelsen framöver.


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid