Sharp visade upp flera häftiga skärmtekniker på CES och bland annat stoltserade man med den enda 8K-upplösta TV-apparaten på mässan. Med 85 tum och en upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar är detta en TV som lyckas med konststycket att ge 3D-känsla i vanligt 2D-material.

Vi hadei ärlighetens namn inte särskilt stora förväntningar på Sharps 8K-TV, av den enkla anledningen att UltraHD och 4K redan ger så pass hög detaljrikedom och skärpa jämfört med vanlig FullHD. Men det tog inte många sekunder i Sharps monter framför den sanslöst högupplösta 85-tummaren innan vi hade ändrat uppfattning.

Med äkta Super Hi-Vision (8K) material inspelat av det japanska TV-bolaget NHK gav den högupplösta TV:n närmast en känsla av att vara på plats i videoklippet. Vi kan jämföra det med ett fönster på en vägg som gav en närvarokänsla vi tidigare inte fått med en TV, 3D eller ej.

Sharp och NHK har tillsammans utvecklat denna Super Hi-Vision TV och det lär dröja många år innan tekniken hittar ut på en bred konsumentmarknad, särskilt här i Sverige. Men det är verkligen något vi ser fram emot samtidigt som vi kan konstatera att det faktiskt är högintressant med upplösningar över UltraHD redan idag.


10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
OktagonnILGotFjompepomparengäst Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vänta nu… Man kallar FullHD för 1080p och då är det för att det är 1080 pixlar i höjd. Så vad vad kommer 8K ifrån? Det är ju knappast 8000 pixlar i höjd och inte på bredden heller? Eller är det ”nästan” 8000 i bredd som gör att det kallas 8k?

Tobberian
Medlem
Tobberian

[quote name=”Anton Karmehed”]vet inte varför man valt att göra så faktiskt. Är troligtvis mest under utvecklingsstadiet, 4K är ju numera UltraHD, vilket flera tillverkare tryckte på under mässan.[/quote]
Antagligen för att digital-bions horisontella #K är kortare o klatschigare än det gamla vertikala ####P.

Medlem
Pär

http://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution

”8K UHDTV (4320p) has a resolution of 7680 × 4320 (33.2 megapixels), 16 times the pixels of current 1080p HDTV, which brings it to roughly the detail level of 15/70mm IMAX. NHK advocates the 8K UHDTV format with 22.2 surround sound as Super Hi-Vision.”

Som sagt, det blir enklare att beskriva dessa HUD upplösningar med enbart 4k osv.

gäst
Gäst
gäst

Diskussionen 1080P eller 2K mm att man säger 1080P är för att det finns 1080i också. Det kan ju va så att dom skippade interlaced i de högre upplösningarna, det är inget jag kommer orka kolla upp.

Fjompepomparen
Gäst
Fjompepomparen

Tvn har dock endast runt 100 i ppi men så den är la runt dubbelt så skarp som en 42″ med fullhd vilket bra men de behöver nå längre i alla fall på panelerna 32″ och lägre där man sitter nära.

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Fjompepomparen”]Tvn har dock endast runt 100 i ppi men så den är la runt dubbelt så skarp som en 42″ med fullhd vilket bra men de behöver nå längre i alla fall på panelerna 32″ och lägre där man sitter nära.[/quote]
Skämtar du? Sitter du 10 cm från skärmen?

Så du tänkte dig 16K med 133 megapixel upplösning ? Lycka till att driva det på 10 år

Fjompepomparen
Gäst
Fjompepomparen

[quote name=”nILGot”][quote name=”Fjompepomparen”]Tvn har dock endast runt 100 i ppi men så den är la runt dubbelt så skarp som en 42″ med fullhd vilket bra men de behöver nå längre i alla fall på panelerna 32″ och lägre där man sitter nära.[/quote]Skämtar du? Sitter du 10 cm från skärmen? Så du tänkte dig 16K med 133 megapixel upplösning ? Lycka till att driva det på 10 år[/quote]Nej men som jag skrev var det främst på panernerna på 32″ och lägre (de som är vanliga som datormonitorer) som jag ville ha högre än 100 ppi på. Jag förstår att man… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Fjompepomparen”][quote name=”nILGot”][quote name=”Fjompepomparen”]Tvn har dock endast runt 100 i ppi men så den är la runt dubbelt så skarp som en 42″ med fullhd vilket bra men de behöver nå längre i alla fall på panelerna 32″ och lägre där man sitter nära.[/quote]Skämtar du? Sitter du 10 cm från skärmen? Så du tänkte dig 16K med 133 megapixel upplösning ? Lycka till att driva det på 10 år[/quote]Nej men som jag skrev var det främst på panernerna på 32″ och lägre (de som är vanliga som datormonitorer) som jag ville ha högre än 100 ppi på. Jag förstår att… Läs hela »

Oktagon
Gäst
Oktagon

Det är kanske dags att börja kalla 1080p för 2k och 720p för 1.3k (eller 1.5k om man vill avrunda mer) så blir det gemensam namnsättning.