Ubuntu är den i särklass mest välkända Linux-distributionen som finns tillgänglig idag och det var många entusiaster och Linux-användare som blev spända av förväntan när Canonical avslöjade en mobil version. Vi fick en grundlig genomgång på CES2013 och fick ett riktigt bra första intryck.

Ubuntu for phones som den nya Linux-distributionen heter är i själva verket samma operativsystem som vi ser på desktopdatorer. Men även om operativsystemets kärna är mer eller mindre densamma kan Ubuntu för telefoner stoltsera med ett helt nytt och faktiskt riktigt intuitivt användargränssnitt.

Grundtanken med Ubuntu för telefoner är att användaren alltid ska kunna navigera genom olika inställningar och program utan några dedikerade navigeringsknappar. För att åstadkomma detta har Ubuntu aktiverat specialfunktioner som nås genom att dra fingret från något av skärmens fyra hörn. Ett drag från vänster långsida öppnar programmenyn, nedre kortsidan ger oss en knappmeny för inställningar och ytterligare navigering, ett drag från höger långsida växlar mellan öppna applikationer och den övre kortsidan döljer inställningsmenyn som man mycket enkelt kan växla mellan genom att föra fingret fram och tillbaka.

Ubuntu för telefoner använder sig av samma app-butik som desktopversionen av Ubuntu men visar endast mobiloptimerade appar, vilket det i dagsläget finns väldigt få av. Positivt är däremot att appar som i framtiden utvecklas för endera plattform ska vara mycket enkel att få fungerande på både den stationära och mobila versionen av operativsystemet.

Ubuntu-telefoner kommer att börja säljas av smartphonetillverkare redan i år och även om utvecklarna ännu inte kunnat avslöja exakt när och vilka tillverkare som hoppat på tåget verkar flera vara intresserade. Efter vår genomgång på CES kan vi konstatera att Ubuntu verkar flyta riktigt bra även på den drygt ett år gamla Android-luren Galaxy Nexus vilket säger en hel del om operativsystemets effektiva kodning.

Ubuntu har även lyckats skapa ett unikt och till synes riktigt intuitivt användargränssnitt som vi verkligen ser fram emot att testa närmare och som troligtvis kan tilltala många smartphone-entusiaster.


20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
_SpikeMorkulspejrdlq84Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Clarence Hogland

Men herre jeebus Anton. Ser du inte att mannen behöver en kram. Dom har äntligen kommit upp ur avloppet och ses som något annat än en avlopps råtta utav gemene man. Dom behöver en riktig karla kram!

Nu det enda dom behöver göra är att fixa detta för tablets med. Den man kör på Nexus 7an är dålig…dock så är det ju 13.04 och fortfarande Alphaish 🙁

Morkul
Medlem
Morkul

Med de missar ju hela poängen att man ska kunna köpa till en docka där skärm, mus och tangentbord är inkopplade och man ska kunna använda telefonen i desktop miljö.

Det är i alla fall det som lockar mig med denna telefon. Men har alltid datorn med sig bara docka och jobba.

Petter434
Gäst
Petter434

Och som vanligt i mobilsmartphonebranschen så samlar Canonical in användaruppgifterna för att sälja vidare. George Orwells 1984 och Huxleys Brave New World införs steg för steg av fåren som rättar in sig i leden.

meew
Gäst
meew

Petter434 skulle du kunna vidareutveckla? Ärligt ställd fråga, vill veta mer om hur deras upplägg ser ut.

Mev
Medlem
Mev

Ubuntu började till desktop och server? Sen när netbooks blev poulära skapades en version för just dessa. Uppstod inte Unity för att passa dessa mindre skärmar och låga systemresurser? Sen skulle Ubuntu komma till alla surfplattor, och efter de utvecklade de för smartTV (eller före). Nu har turen kommit till smartphones.Jag får alltid känslan av att Ubuntu alltid ligger ett steg efter i vad som är nytt-och-hett. Med det sagt, systemet verkar väldigt trevligt. Hade gärna dual bootat min Galaxy Nexus. Tvivlar dock på att det kommer få någon större spridning och därmed kommer det bli svårt att hitta vissa… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Petter434″]Och som vanligt i mobilsmartphonebranschen så samlar Canonical in användaruppgifterna för att sälja vidare. George Orwells 1984 och Huxleys Brave New World införs steg för steg av fåren som rättar in sig i leden.[/quote]

Vad har du fått uppgifterna om att Ubuntu skulle sälja användaruppgifter ifrån?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Mev”]
Jag får alltid känslan av att Ubuntu alltid ligger ett steg efter i vad som är nytt-och-hett.
[/quote]

Just nu ligger de väl ändå ett steg före? Hela iden med att använda telefonen som en desktop är ju helt underbart. Med kommande SoC så kommer vi har prestanda so mer än väl räcker för normal användaren.

[quote]
Tvivlar dock på att det kommer få någon större spridning och därmed kommer det bli svårt att hitta vissa appar.
[/quote]

Då de flesta vanliga (nyare) Ubuntu appar kommer gå att installera så tror jag inte att det kommer bli ett problem.

Morkul
Medlem
Morkul

Detta kanske kan vara något för de som söker dual boot:
http://www.engadget.com/2013/01/15/exynos-kite-tablet-android-ubuntu/

leffep
Gäst
leffep

[quote name=”Petter434″]Och som vanligt i mobilsmartphonebranschen så samlar Canonical in användaruppgifterna för att sälja vidare. George Orwells 1984 och Huxleys Brave New World införs steg för steg av fåren som rättar in sig i leden.[/quote]

Jag hjälper gärna till med användarinfo, har inget att dölja (som vissa andra tydligen har)

Mev
Medlem
Mev

[quote name=”Morkul”]Just nu ligger de väl ändå ett steg före? Hela iden med att använda telefonen som en desktop är ju helt underbart. Med kommande SoC så kommer vi har prestanda so mer än väl räcker för normal användaren.[/quote]Håller med om att iden är trevlig, dock har de inga produkter ute ännu. I want to see it to belive it. När det gäller appar, tror säkert det kommer finnas appar för mediauppspelning, spel, filhantering osv. Tvivlar på att vissa kommer göra speciella appar för just ubuntu om det inte för avsevärd spridning. För vissa blir det tillgången till en app… Läs hela »

Medlem
Clarence Hogland

Det är så otroligt roligt när folk klagade på Canonical, att dom integrera Dash med Amazon. Man Sökte där och kunde även alltså komma ut på nätet o söka där.Först o främst så har vi redan accepterat att Canonical har full tillgång till vår kernel, root tillstånd. För det andra för o vara Linux användare så är folk otroligt dumma, detta tog 2 sekunder att stänga av. Eller istället för att använda Dash så kunde man söka enbart lokalt. Om inte för den delen så var allting anonymt, låter som alla andra internet tjänster vi har. Här var det bara… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”leffep”][quote name=”Petter434″]Och som vanligt i mobilsmartphonebranschen så samlar Canonical in användaruppgifterna för att sälja vidare. George Orwells 1984 och Huxleys Brave New World införs steg för steg av fåren som rättar in sig i leden.[/quote]

Jag hjälper gärna till med användarinfo, har inget att dölja (som vissa andra tydligen har)[/quote]

rent-mjöl-i-påsen-argumentet är urbotat dumt.. Vem bestämmer vad som är ”rent mjöl”?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Mev”]Till sist Anton, [i]”Ubuntu verkar flyta riktigt bra även på den drygt ett år gamla Android-luren Galaxy Nexus vilket säger en hel del om operativsystemets effektiva kodning”[/i]Så dålig prestanda har väl inte Nexusen ändå?[/quote] Nej den har absolut inte dålig prestanda, men det är också långt ifrån den kraftfullaste mobilen på marknaden idag. Ubuntu lär inte få fotfästa ordentligt förrän en bit in på året och då har vi betydligt kraftfullare kretsar i våra mobiler, det ser helt enkelt ljust ut. Hade såklart varit spännande om man kört den på en ännu äldre telefon med en typ… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Mev”] När det gäller appar, tror säkert det kommer finnas appar för mediauppspelning, spel, filhantering osv. Tvivlar på att vissa kommer göra speciella appar för just ubuntu om det inte för avsevärd spridning. För vissa blir det tillgången till en app som blir vikitgare än telefonen i sig. Själv har jag en LTH app och en från skånetrafiken. Via jobbet finns det en logistisk app för att rapportera lagerstatus. Farsan anväder doGPS, hundhalsband med GPS rapportering.[/quote] Jag tror inte det kommer bli ett OS som många ungdomar kommer köpa med där emot är många småföretagare intresserade. Bland annat finns… Läs hela »

spejr
Gäst
spejr

Verkar extremt snyggt och praktiskt! Håller med Morkul om att de borde skryta lite mer om desktop-funktionaliteten för även för mig känns det som det kanske mest relevanta och jag tror att det är framtiden.

Najs att alltid ha med sig all sin information och alla program och kunna plugga in den till periferals och skärm av olika varianter, som clambook eller som desktop eller vad som helst som dyker upp…

spejr
Gäst
spejr

Brukar redan plugga in min s3:a men det är fan inte smidigt…

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”spejr”]Brukar redan plugga in min s3:a men det är fan inte smidigt…[/quote]

Det går ju inte ens att gämföra!

_Spike
Medlem
_Spike

Hoppas det kommer gå bra för Ubuntu på mobilmarknaden. Alltid roligt med valmöjligheter.