Mobilt bredband är på väg in i en ny generation med den så kallade Long Term Evolution-tekniken, mer känd som 4G nätet. Under MWC 2011 i Barcelona visades dock nästa generations LTE-teknik upp och LTE Advanced ska öka den teoretiska överföringshastigheten till hela 1 Gbps, vilket är betydligt högre än vad dagens snabbaste trådslösa nätverk erbjuder.

LTE Advanced kombineras med CoMP (Coordinated Multipoint Transmission) vars uppgift är att låta flera basstationer kommunicera med modemet i telefonen och på så sätt öka överföringshastigheten rejält. Tekniken ska även ge bättre prestanda på längre avstånd från basstationerna. 

Dagens 4G teknik är i teorin god för runt 100 Mbps och redan under 2012 planerar företaget ZTE att lansera de första produkterna baserade på LTE-A för att som man själva säger, svara på ett växande behov av mobil data kommunikation med allt högre hastigheter.

– De senaste åren har ZTE genomfört en kraftfull satsning på LTE. Vi har ansökt om 235 ETSI-patent och har tills dagsdatum bidragit med 550 förslag kring LTE Advanced inom arbetsgruppen 3GPP RAN, som beslutar om hur mobilstandarder ska definieras, berättar Magnus Isaksson, nordisk teknikchef på ZTE.

När LTE-A näten får fästa på allvar i exempelvis Sverige är svårare att svara på. Men uppgraderingen från det nuvarande LTE-nätet ska vara relativt billig för operatörerna tack vare teknikens bakåtkompabilitet. I dagsläget pågår fortfarande utrullningen av den vanliga 4G-tekniken (LTE) och under 2011 väntas 200 orter få ta del av det snabbare mobilnätet.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid