Intels nästa arkitektur vid namn Haswell kommer under nästa år och nu läcker specifikationer ut för inget mindre än 14 modeller. Toppskiktet ser inte ut att bjuda på några roliga överraskningar mot dagens Ivy Bridge, men i det lägre segmentet hittar vi en fyrkärnig processor på 35 watt.

I mitten av nästa år, troligtvis mot slutet av andra kvartalet lanseras Intels nya Haswell-arkitektur. I enlighet med deras tick-tock-strategi kommer samma 22 nanometersteknik som idag användas. Fokus kring Haswell har legat nästan helt på det mobila segmentet och det märks av på dagens läcka som inte bjuder på särskilt många överraskningar.

Standardprocessorerna i dagens processorer har ett TDP-värde på 77 watt, men med Haswell har det gått upp till 84 watt. Vi gissar på att detta beror på en kombination av en förbättrad turboteknik som oftare fungerar samt att den nya grafikdelen HD 4600 även gör sitt för att höja värdet. Grafiken HD 4600 och två minneskanaler med stöd för DDR3 i 1 600 megahertz är gemensamma nämnare för samtliga Core i5- och Core i7-modeller nästa generation. Vi får även bekräftat ännu en gång att den nya sockeln går under namnet Socket 1150.

Haswell_SKUs

Core i7-4770K kommer med fyra kärnor på 3,5 gigahertz med ett turboläge på 3,9 gigahertz och flertrådstekniken Hyper-threading samt 8 megabyte L3-cacheminne. Specifikationerna är helt identiska med dagens Core i7-3770K men med de arkitektoniska förbättringarna bör vi kunna vänta oss runt 10 procent högre prestanda. Med tanke på att det är en K-modell kan vi vänta oss upplåsta multipliers för överklockning.

Core i5-4670K ersätter dagens Core i5-3570K och även här hittar vi identiska papperspecifikationer. Det handlar om fyra kärnor på 3,4 gigahertz med turboläget 3,8 gigahertz och 6 megabyte L3-cacheminne. Även denna modell bör vara överklockningsvänlig. Värt att notera saknar de båda K-modellerna stöd för Intel VT-d, TXT och Vpro.

Det finns även en del strömsnåla modeller på 35, 45 och 65 watt TDP. Den som kanske är mest intressant är Core i7-4765T med fyra kärnor, flertrådstekniken Hyper-threading och 35 watt TDP. Kärnorna klockas till 2,0 gigahertz med en turbofrekvens på 3,0 gigahertz och HD 4600-grafiken har en nominell frekvens på 1,2 gigahertz.

Haswell för stationära datorer ser ut att bjuda på oförskämt få överraskningar och vi får känslan av att vi får vänta på det mobila utbudet, för att få se några av de större innovationerna Intel har att komma med.

Källa: VR-Zone


Relaterade artiklar:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
S0urcerr0RFolding@homeflopperMcKinley Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Lägre TDP åt folket! 😀

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ja, då kommer man klara sig ytterligare ett år på sin 2500K då 🙂

Känns som om jag inte kommer att behöva uppgradera nånting överhuvudtaget i den stationära under hela nästa år. Det var roligare förr…

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Marquzz”]Ja, då kommer man klara sig ytterligare ett år på sin 2500K då 🙂

Känns som om jag inte kommer att behöva uppgradera nånting överhuvudtaget i den stationära under hela nästa år. Det var roligare förr…[/quote]

Ja förutom att du får en tystare och mer energisnål dator då.

Men för utom det så kommer det en del nya instruktioner som bland annat förbättrar multitråds prestandan men även hur kommunikationen med minnet sköts får prestanda förbättring. Så nog kommer det bli prestandaökningar också.

McKinley
Medlem
McKinley

Känns snart som nätaggregator på 1000 watt är minne blott.
Allting blir strömsnålare, snabbare och effektivare.
Jag älskar teknologi!!

flopper
Medlem
flopper

5ghz haswell dags att slå till då. 😆

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Marquzz”]Ja, då kommer man klara sig ytterligare ett år på sin 2500K då 🙂

Känns som om jag inte kommer att behöva uppgradera nånting överhuvudtaget i den stationära under hela nästa år. Det var roligare förr…[/quote]

japp kan bara hålla med.
men trots det lilla extra tänkte en annan uppdatera då.

Folding@home
Gäst
Folding@home

*Suck*
Lägre TDP, visst, men de verkar ju inte speciellt mycket kraftfullare i7 2600K?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag gillar skarpt att NHW’s primära fokus i denna nyhet handlar om TDP.Speciellt eftersom det faktiska behovet av mer kraft minskat för varje år som gått, medans folk istället lagt sitt fokus på mindre, tystare och strömsnålare datorer.Under PC’ns första 25 år var just kraft och kapacitet helt avgörande för om datorn skulle fungera för sitt ändamål i huvetaget. Uppspelning/Inspelning av video/ljud krävde bra cpu+ljudkort – Ännu bättre krävdes för flerkanaligt ljud,, Encoding av video/ljud krävde stark CPU eller Dedikerat kort för realtime ändamål,, 24-bits färg o höga upplösningar krävde bra CPU + mycket RAM + bästa grafikkorten,, Samma med… Läs hela »

Medlem
Calle2003

[quote name=”Folding@home”]*Suck*
Lägre TDP, visst, men de verkar ju inte speciellt mycket kraftfullare i7 2600K?[/quote]

”Högprestanda-Haswell” har ju [u]högre[/u] TDP!