Panasonic hade flera produkter med UltraHD-upplösning på CES 2013 och den helt klart mest unika var företagets 20 tums 4K-surfplatta. En surfplatta med 20-tums skärm är galet i sig, att skärmen i fråga sedan har en upplösning på 3 840 x 2 560 pixlar gör detta till en unik produkt på flera sätt.

Panasonic kunde som väntat inte säga något konkret om pris eller tillgänglighet för sin extrema surfplatta men man avslöjade en hel del om specifikationerna i denna förhållandevis smärta platta. Trots sin stora skärm och kraftfulla komponenter, surfplattan använder sig av Intels Core i5-processorer och en dedikerad mobil Geforce-grafikkrets, mäter den endast 1 centimeter i profil och har en vikt på 2,4 kilogram. Då hittar vi även en 128 gigabytes ssd-enhet samt upp till 16 gigabyte interminne under den stora IPS-skärmen.

På frågan om vem och varför någon skulle vara intresserad av en surfplatta i denna pris- och storleksklass svarade Panasonic att man i första hand specialtillverkade produkten för olika företag. Ett exempel var biltillverkaren Tesla som skulle använda surfplattan i sina butiker för att visa digitala produktpresentationer för kunder. Det exemplar som fanns på mässan baserades på Windows 8 och var rent fysiskt i bra skick. Prestandan i Panasonics digitala presentationsapp var däremot undermålig, om detta beror på problem i surfplattan eller mjukvara var svårare att avgöra.

Med tanke på utvecklingen inom den mobila skärmmarknaden är det knappast någon högoddsare att vi får se UltraHD-upplösta surfplattor även på konsumentmarknaden i framtiden. Det kommer troligtvis dröja ett bra tag innan så blir fallet dock och det leende vi möttes av från Panasonics representant när vi frågade om prislapp sade det mesta om vilket begränsad målgrupp denna produkt riktar sig mot i dagsläget.


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DecrypheMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Vill ha begäret är stort men har lovat mig själv att inte köpa mer elektronik om jag inte kan påvisa ett klart användningsområde. Har problem med att göra detta när det gäller den här.

Hans
Medlem
Hans

Jag vill ha en PC-skärm med liknande specs. 23 – 24″ och 4K.