Organic light-emitting diode, mer känt som OLED, är den hetaste skärmtekniken på marknaden idag. Nu sägs Sony vara redo att visa upp en OLED-panel på 20,5 tum som med ett något udda bildförhållande på 5:4 erbjuder en upplösning på fina 2 560 x 2 048 pixlar, men tyvärr bara svarta eller vita.

Medan OLED används flitigt i mindre mobila enheter och även i vissa extremt dyra TV-apparater och monitorer är det många som väntar på att tekniken ska få fotfäste på den kommersiella monitormarknaden. Tillverkningstekniken är fortfarande dyr när bildpanelerna växer i storlek och upplösningen är inte fullt så imponerande där vi sällan sett modeller med över 1 920 x 1 080 pixlar – oavsett prisklass. Även om det finns undantag i utvecklingsstadiet.

Nu sägs Sony kommit en bit på vägen när det gäller OLED och pixeldensitet. Företaget visar nu upp en ny 20,5 tums OLED-panel under Radiological Society of North America i Chicago och här har man lyckats pressa upplösningen till fina 2 560 x 2 048 pixlar i ett ganska ovanligt 5:4 bildförhållande.

Skärmpanelen är främst tänkt att användas inom sjukvården för att studera olika bilder och grafik inför operationer. Detta betyder förutom en troligtvis fantastiskt hög prislapp även att skärmpanelen är monokrom – svartvit. Sony lovar åtminstone fina specifikationer i övrigt med en ljusstyrka på 500 candela per kvadratmeter samt svartnivå på under 0,001 candela per kvadratmeter för närmast oändligt kontrastförhållande. Vi hoppas snart få se OLED-tekniken i fler konsumentprodukter med humana prislappar, men detta lär nog dröja något år ytterligare tyvärr.

Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SebbeLosKrikon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LosKrikon
Gäst
LosKrikon

5:4 var ju vanligt förr, speciellt på tidiga TFT. Sen kom 4:3, sen 16:9. Dvs att vi går mot breddare och bredare. Att de gör den i 5:4 är ju just för att den är till ett specifikt syfte.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Intressant. Men det dröjer väl inte alltför länge skulle jag tro innan högupplösta skärmar finns för vanliga dödliga.