Trots officiell inkompatibilitet kan Intels åttonde och nionde generations Core-processorer drivas av äldre moderkort med sockel LGA 1151, något som ännu en gång bevisats med en överklockning av Core i9-9900K på ett Z170-moderkort.

När Intel lanserade processorserierna baserade på sin Coffee Lake-arkitektur var det som hos tidigare Kaby Lake och Skylake sockel LGA 1151 som blev processorernas hem. Däremot kom dessa processorer med informationen att moderkort med styrkretsar ur 100 och 200-serien inte skulle vara kompatibla med de nya enheterna.

Intels officiella anledning till lanseringen av den nya plattformen var att de nya sexkärniga processorerna skulle få tillräckligt bastanta VRM-uppsättningar för att inte stöta på problem. Denna artificiella blockad går dock att ta sig runt på ett mer eller mindre fungerande vis. Med hjälp av modifikationer till BIOS kan moderkort med de äldre styrkretsarna husera Coffee Lake-processorer på ett någorlunda fungerande vis.

Detta bekräftas ny ytterligare en gång av den finska överklockaren ”Luumi” som i en Youtube-video går igenom hur han lyckats överklocka Intels nya åttakärniga processor Core i9-9900K till 5,5 gigahertz (GHz) på ett moderkort med styrkretsen Z170.

Luumis testsystem består av den tidigare nämnda Core i9-9900K processorn. Denna huseras på ett moderkort i form av Asrock Z170M OC Formula. Luumis överklockning ska även ha varit stabil nog att ta sig igenom en omgång av Cinebench samt stresstestet Prime95.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. I sin video förklarar Luumi hur processorn går miste om Hyperthreading-funktionen hos processorn. Något som leder överklockaren till att förklara hur denna lösning är inte en rekommenderad väg, även om den går att ta.

Värt att ha i åtanke är hur lösningar som denna inte är sanktionerade av Intel själva. Något som kan leda till knepiga situationer om något skulle gå snett och produkternas garantier skulle behöva nyttjas.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid