Intels minstingplattform på den stationära marknaden finns både som färdiga barebones och som moderkort för montering i tredjepartschassin, varav taiwanesiska Akasa nu lanserat en fläktlös variant med inbyggd passiv kylning för exempelvis HTPC-bruk.

NUC, eller Next unit of computing, är Intels svar på marknadens efterfrågan på små och enkla datorsystem för hemma- eller kontorsbruk för de kunder eller områden som helt enkelt inte drar nytta av ett fullstort system i ens mini ITX-format. Komponentmässigt kan NUC jämföras med Ultrabook för stationärt bruk, med liten kretskortyta med formfaktorn UCFF och strömsnåla ULV-processorer för att ta upp så lite utrymme som möjligt.

diagram

Akasas tappning på ett chassin för plattformen heter Newton och Newton V, en modell som med sitt kylflänsbestyckade aluminiumchassi är lite större än de flesta NUC-chassin. Måtten är 150 x 150 x 46 millimeter och i och med sin kombinerade kylarfunktion väger Newton in på 0,95 kilo. I stil med andra NUC-chassin har Newton även VESA-fäste för montering exempelvis på baksidan av en datorskärm. Det finns även uttag för antenn för trådlöst nätverk samt Kensington-lås.

back case

Newton V är byggd för att fungera specifikt med moderkortet Intel D53427RKE och ger då stöd för en USB 3.0-port på chassits framsida. Det finns även två modeller utan V-suffixet som fungerar med moderkorten DCP487SK samt D33217GKE, som dock kommer med långsammare processorer och utan stöd för USB 3.0. Samtliga modeller har dock övergripande identiska specifikationer och samtliga har inbyggd passiv kylning.

Modellerna bör dyka upp i butik inom kort men Akasa har ännu inte delgivit någon rekommenderad prislapp.

Källa: Akasa via Fanlesstech


Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid