Intel lyfter nu på locket för Alder Lake-U och P-serierna menade för laptops ämnade för allt från slösurf till mer krävande arbete och även gaming vid 1080p.

Nu har det blivit dags för processorarkitekturen Alder Lake att hitta sin väg till ytterligare produktsegment. Denna gång är det arkitekturens P och U-serier av processorer som presenteras. Processorer som riktar sig mot tunna bärbara datorer där saker som batteritid, lättare arbeten och speltitlar prioriteras framför ren och skär beräkningskraft.

Alder Lake-P

Först ut har vi den tolfte generationen av Core P-processorer. Här hittar vi TDP-värden på 28 W och turbofrekvenser på mellan 1,1 GHz och 1,45 GHz. Detta med mellan två och sex prestandakärnor och åtta mer energieffektiva kärnor.

Då det rör sig om tolfte generationens Core-processorer ser vi inte helt förvånansvärt stöd för både DDR4, DDR5, LPDDR4x och LPDDR5-minne. Vi ser också tekniker som Thunderbolt 4, PCI Express 4.0 och WiFi 6E.

Hos båda produktserierna ser vi inte helt förvånansvärt Intels Xe-arkitektur stå för grafikprestandan. P-seriens integrerade grafikkretsar kommer med mellan 64 och 96 exekveringsenheter. Något Intel hoppas ska vara tillräckligt för att förse spelare med hästkrafterna för ordentlig gaming i 1 080p.

Allt som allt menar Intel att kommande processorer som Core i7-1280P ska sparka stjärten hos utmanaren AMD:s Ryzen 7 5800U. I sedvanlig ordning rekommenderas det dock att prestandasiffror som kommer från tillverkarna själva tas med en nypa salt.

Alder Lake-U

Härnäst ser vi processorer ämnade för de riktigt tunna bärbara datorerna. Här hittar vi TDP-värden på mellan nio och 15 W med mellan fem och tio processorkärnor. Inte helt förvånansvärt ser vi samma minneskompatibilitet och PCI Express-generation även hos U-serien.

Intel menar att flaggskeppet för Alder Lake-U som går under namnet Core i7-1265U med sina tio kärnor och tolv trådar ska lägga sig på samma nivå som AMD:s Ryzen 7 5800U vid det lägre TDP-värdet.

U-serien kommer sträcka sig från de absoluta instegsprocessorerna ur Celeron-familjen upp till Core i7-modeller. Dessa och de nya processorerna ur P-serien kommer att börja bli tillgängliga i bärbara datorer inom kort. Under året förväntar sig Intel att över 250 datormodeller med de nya processorerna dyker upp. Detta inkluderar 2-i-1-enheter, vikbara datorer, ultratunna bärbara datorer och laptops ämnade för seriöst arbete. Hur pass de faktiskt kommer stå sig mot processoruppsättningen från AMD är något som helt enkelt återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
n1ke Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
n1ke
Medlem
n1ke

I stycket: -”Först ut har vi den tolfte generationen av Core P-processorer. Här hittar vi TDP-värden på 28 W och turbofrekvenser på mellan 1,1 GHz och 1,45 GHz. Detta med mellan två och sex prestandakärnor och åtta mer energieffektiva kärnor.”
Turbofrekvenserna som anges är fel.
Det som anges är frekvenserna för GPU.

Annars en mycket bra artikel.