AMD har nyligen berättat att man skeppat över 12 miljoner APU-kretsar under 2011 och efter lanseringen av den trekärniga AMD A6-3500 kommer nu nya uppgifter rörande Llano-arkitekturen. AMD planerar en återuppståendelse för sina klassiska produktserier Athlon II och Sempron där man baserar kretsarna på Llano-arkitekturen men kapar av deras inbyggda grafikdelar.

AMD A-serien och Llano-arkitekturen förde med sig en ny processorplattform kallad Socket FM1. I skrivande stund finns det en handfull processormodeller för Socket FM1 och alla är så kallade APU-kretsar med integrerad grafikdel. Nu resonerar AMD så att inte alla kunder behöver, eller vill ha, en integrerad grafikdel och därför sägs man nu planera traditionella CPU-kretsar för Socket FM1 utan integrerad grafik.

Av uppenbara skäl kan företaget inte använda sig av sitt Fusion-varumärke och därför har man nu bestämt sig för att satsa på trotjänarna Athlon II och Sempron.

Med en K10.5 baserad CPU-arkitektur är Llano inget mer än en evolution av de Athlon II och Sempron-processorer som finns på marknaden fortfarande. Det som skiljer de nya budgetprocessorerna från sina föregångare är den nya processorsockeln FM1, effektivare 32nm tillverkningsteknik samt vad det verkar en större L2-cache. Även smärre prestandaoptimeringar och strömsparfunktioner är välkomna nyheter.

athlonii2

Det senare bekräftas av AMD själva där man redan specificerat den första Llano-baserade Athlon II-processorn på sin hemsida. AMD Athlon II X4 631 arbetar i en klockfrekvens på 2,6 GHz och dess fyra CPU-kärnor delar på en 1MB stor L2-cache, vilket är dubbelt upp mot de 512KB vi hittar på tidigare Athlon II X4 processorer. Tillverkningstekniken är som sagt 32nm och den specificerade maxförbrukningen ligger på 100 watt.

Hur stor marknad det finns för Llano-processorer utan grafikdelar återstår att se. Men med en prislapp på drygt 700 kronor i svenska butiker skiljer det 250 kronor upp till AMD A6-3650 som med samma CPU-frekvens även trycker in en relativt kraftfull grafikdel med 320 stream processorer.

Källa: AMD via X-bit Labs

Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SnigelnSebbeAnton KarmehedJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Förstår inte alls hur AMD tänker. Att sälja sådana processorer snorbilligt till OEM-tillverkare funkar ju men behöver verkligen konsumentmarknaden en sådan produkt?

AMD borde fortsätta satsa på sitt Fusion-koncept och springa för livet från Athlon II och Phenom II tycker ja.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det bara intressant om man vill ha en snabbare processor och redan har en Athlon II processor och ett kraftigt grafikkort. Tyvärr fallerar det på att den nya processorn har annan socket annars hade man kommit billigt undan.

Snigeln
Medlem
Snigeln

Skulle inte förvåna mig om det är processorer med trasig grafikdel som säljs istället för att slängas.

Medlem
Marre

[quote name=”Snigeln”]Skulle inte förvåna mig om det är processorer med trasig grafikdel som säljs istället för att slängas.[/quote]Självfallet är det så. Tycker inte att det är konstigt alls av AMD. Kommer alltid att finnas folk som vill migrera till nyare/”framtidssäkrare” sockel/plattform men har ett grafikkort i paritet eller bättre än det i APU:n och behåller det fram till dess det kommer en APU som trumfar det. Är man snål eller kostnadsmedveten så… Sen kan det vara så att man inte kan få avsättning för alla semidefekta chip på OEM-marknaden ioma det just inte är nån kostnadseffektiv lösning om man inte… Läs hela »