AMD släppte för ett tag sedan Llano, och tidigare i år deras första APU någonsin – Zacate. Det är ännu oklart när exakt man ska släppa FX-serien processorer baserade på deras Bulldozer-arkitektur och som det ser ut nu kan det hända när som helst mellan augusti och oktober. Men när FX-serien väl är ute är behovet av deras äldre 45nm-processorer nära på bortblåst och man har för avsikt att snabbt fasa ut dessa i förmån för de nyare.

AMD:s Athlon II, Phenom II och Sempron-serie processorer börjar visa sina ålderstecken, och AMD har precis meddelat sina samarbetspartner att man tar emot de sista beställningarna av dessa under fjärde kvartalet i år. Vad det betyder är att det är sista chansen för OEM-tillverkare och leverantörer att beställa de här processorerna. Det här kommer resultera i att AM3-processorerna Athlon II, Phenom II och Sempron gradvis kommer försvinna och helt försvinna från marknaden under första halvan av 2012.

Övergången kommer ske rätt fort för att vara inom den här industrin vilket inte förvånar oss då AMD:s partners säkert väntar på nya produkter från företaget. Under tredje kvartalet väntas 40-45% av AMD:s skeppade processorer vara AM3-baserade. Det här kommer snabbt skifta under det fjärde kvartalet där siffran bara ligger på 15%, FM1 (Llano, A-serien) kommer ligga på 45-50% medan AM3+ (Bulldozer, FX-serien) och FT1 (Zacate, C, E och T-serien) ska ligga på ungefär 20% vardera.

AMD:s nya namnschema består enbart av olika prefix i form av A, C, E, T, FX följt av en sifferkombination med ett mycket större fokus på deras marknadsföringsstrategi VISION. Det nästan legendariska namnet Athlon, som användes i AMD:s första produkt-serie som kunde besegra Intel på prestandafronten kommer helt försvinna. Det enda namnet som direkt identifieras med AMD och som man har för avsikt att behålla är Opteron för servermarknaden.

Källa: XbitLabs

 

 

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid